Hypnoterapia-kokemuksia: Kliininen hypnoterapeutti Kati Niemi - Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi, Sipoo

Hyvän tavoitteen asettaminen: SMART-tavoite vs POTKE-malli

Laita hyvä kiertoon!

Miten asettaa hyvä tavoite työ- tai yksityiselämässä? Tästä artikkelista saat konkreettiset tavoitetyökalut, SMART– ja POTKE-tavoitemallit, joiden tukemana juuri sinulle merkityksellisen tavoitteen asettaminen onnistuu kätevämmin. 

Kun kaipaat syvällisempää sparrausapua tavoitteidesi saavuttamiseen ja positiiviseen mindshiftaamiseen alitajuntasi koko potentiaalin hyödyntäen, täytä esitiedot ja varaa ilmainen keskusteluaika kanssani kuullaksesi miten Mindshifting MOMENTUM-valmennusohjelma auttaa sinuakin saavuttamaan tavoitteesi.

Epämääräisestä unelmahötöstä konkretiaan

Kuka tahansa osaa maalailla huttuisia visioita oman elämänsä yläpilveen tyyliin ”haluan olla onnellinen”. Mutta miksi tuon sinänsä hienon onnellisuus-tavoitteen saavuttaminen sitten tökkii käytännön elämässä niin kovasti, että hetkittäin saattaa erehtyä luulemaan moista onnellisuutta utopiaksi? 

Hyvän tavoitteen asettaminen ylätasolla on huomattavasti helpompaa kuin tavoitteen saavuttaminen käytännössä, maantasolla tapahtuvissa konkreettisesti koettavissa yksityiskohdissa. Siksi on tärkeää tarkistaa oman elämän tavoitteen hyvyys eri kanteilta katsottuna. 

Kun hienolta kuulostavan tavoitteen laukoo ilmoille, se kannattaa palauttaa sieltä vielä kertaalleen takaisin piirustuspöydälle ja pilkkoa tuo sinänsä hyvä ja kuitenkin vielä turhan epämääräinen tavoite pienempiin, konkreettisiin elementteihin, koska konkretian tasollahan se myös toteutetaan käytännössä. 

Jotta konkreettisen, hyvän tavoitteen asettaminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti, apuna kannattaa käyttää hyviksi todettuja tavoitteen asettamisen kriteeristö-malleja eli tavoitetyökaluja, kuten SMART-kriteerit ja POTKE-malli. 

Näistä monille tutuista tavoitetyökaluista saa näppärät ”check listat”, joiden avulla voi varmistaa tavoitteen sisältävän ne elementit, jotka myös toteutuvat. 

Hyvän henkilökohtaisen tavoitteen asettaminen omassa elämässä hypnoosia hyödyntämällä

Varmista hyvän tavoitteen saavuttaminen ottamalla avuksesi SMART-kriteerit ja POTKE-tavoitetyökalu

Vaikka moni tunteekin nämä mallit pinnallisesti noiden kirjainlyhenteiden osalta, niin harva on perehtynyt tarpeeksi syvällisesti jokaisen kirjaimen edustamaan arvoon sen tarkemmin. Liian moni ohittaa nämä hyödylliset mallit pelkällä olankohautuksella eivätkä siksi saa niistä odottamaansa hyötyä omassa elämässään.

Pyydän siis nyt sinulta, että älä bongaa pelkästään tätä alla olevaa kuvaa ja käy omaa tavoitettasi läpi liian ylimalkaisesti, vaan malta lukea kirjoitukseni sinulle loppuun. 

Haluan sinun saavan näistä työkaluista oikean hyödyn konkreettisella tasolla, sillä pelkkä tavoitekriteeristöjen läpiluku ei auta sinua vielä askeltakaan eteenpäin olettaen, että olet ennenkin asettanut niin pieniä kuin suuriakin pää- ja välitavoitteita, ja myös saavuttanut monenlaisia tavoitteita (todnäk. vaihtelevalla menestyksellä).

SMART-tavoite: Hyvän tavoitteen asettaminen (Coach Kati Niemi)
Sinun omien arvojen mukaisen, hyvän tavoitteen asettaminen elämän eri osa-alueilla onnistuu monipuolisten mindshifting-metodien, myös klassisten SMART- ja POTKE-tavoite-mallien, ja henkilökohtaisen coachingin avulla.

Realistisesti hyvän tavoitteen asettaminen on tärkeää niin yritysmaailmassa kuin henkilökohtaisessa elämässä

Näitä tavoiteasetannan POTKE- ja SMART-työkaluja voi käyttää niin bisneksessä kuin yksityiselämässäkin. Mitä useammin näitä soveltaa erilaisiin tavoitteisiin, sitä helpompaa hyvän tavoitteen asettaminen on jatkossa. 

”Sitä saat mitä mittaat”, joten hyvien tulosten saavuttamiseksi elämässä ylipäänsä on olennaista keskittyä ensin siihen, mitä oikeastaan tarkemmin ajateltuna haluaa päästä mittaamaan oman elämänsä onnellisuutena siellä kotona tai bisneksessä. 🙂

Käydään ensin läpi POTKE-malli (englanniksi PACER), ja sen jälkeen SMART-kriteerit. Annan tässä myös monia käytännön esimerkkejä tuohon onnelliseen elämään liittyen käyttämällä ”haluan olla terve”-tyyppistä tavanomaista ylätavoitetta. 

Kun luet tätä artikkelia esimerkkeineen, peilaa oivalluksiasi omaan elämääsi. Minkälaisen hyvän tavoitteen asettaminen on sinun henkilökohtaisessa elämässä nyt ajankohtaista?

Tavoitteena ”onnellinen elämä” ja ”onnellinen rakkauselämä”?

”Haluan onnellisen parisuhteen”– tai ”Haluan erota onnellisesti”-tyyppisiä ylätavoitteita tarkennan kanssasi parisuhteen sisältöä ja suuntaa puntaroivassa Parempi parisuhde vai erinomainen ero -verkkokurssilla

Tässä suositussa 6-osaisessa verkkovalmennuksessa tavoiteasetanta tulee toki eteen vasta kurssin loppusuoralla osassa 5 ’Ratkaisun hetki’, koska ennen tavoiteasetannan tarkennusta kannattaa olla varma siitä, että edes se huttuinen ylätavoite vaikkapa sen nykyisen parisuhteen parantamisesta on todellakin omien arvojen ja tahtotilan mukainen. Käärmettä pyssyyn on turha ängetä. 

Kun rakkauselämäsi epämääräisyys pohdituttaa sinua ja haluat tehdä parempia päätöksiä sen osalta, niin tule mukaan verkkovalmennukseen ja löydä se itseäsi kutsuva paras ratkaisu onnellisen elämäsi pohjaksi!

POTKE-malli: Hyvän tavoitteen asettaminen

Hyvän tavoitteen asettaminen POTKE-mallin avulla (engl. PACER)

Hyvän tavoitteen asettamisessa käytettävän POTKE-mallin (engl. PACER) kehittivät tutkimustensa pohjalta filosofi L. Michael Hall ja teologi Bobby G. Bodenhamer.

POTKE-tavoitetyökalun lyhenne tulee seuraavista sanoista:

P = Positiivisesti muotoiltu tavoite
O = Omasta toiminnasta kiinni oleva tavoite
T = Täsmällisesti määritelty tavoite
K = Konkreettisesti koettavissa kaikilla aisteilla
E = Ekologinen seurauksiltaan eli sekä itselle että muille hyvää tekevä tavoite

POTKE / P = Hyvä tavoite on Positiivisesti muotoiltu eli tulevaan tavoitetilaan suuntautunut

Ensinnäkin muotoile tavoitteesi aina positiivisesti. Kieltosanat ovat kiellettyjä, joten jätä EI-sana pois ja unohda tavoitteen asettamisessa lähtöpisteesi ja historiasi ja fokusoi vain positiiviseen tavoitteeseen tulevaisuudessa. 

Olet varmasti tietoinen siitä, että se, mihin keskityt, kasvaa, joten tavoitteen saavuttamiseksi on olennaista, että jo tavoitteen määrittelyssä puhut ”porkkanasta etkä kepistä”. Tässä ”puhuminen” tarkoittaa sekä puhettasi niille mahdollisille muille ihmisille, joita motivoit toimimaan tavoitteen eteen, että varsinkin sitä puhetta, jota sanoitat sisälläsi itsellesi.

Oma sisäinen ja ääneen lausumasi puheesi itsellesi vaikuttaa siihen, uskotko tavoitteeseesi ja voimavaroihisi vai korostatko ongelmia. Jos hoet itsellesi jatkuvasti esimerkiksi sohvalla makaamisesta (”jatkossa en makaa sohvalla niin paljon”), sometuksesta (”en someta enää päivittäin”) tai stressaamisesta (”lopetan stressaamasta”), niin nämä jatkuvasti mielesi täyttävät toimet täyttävät pian myös arkesi ennen kuin tiedostat, mitä oikein tapahtui. 

Muodosta siis tavoitteesi nimenomaan tavoitettasi kuvaillen äläkä muodosta tavoitettasi niin, että tavoitteesi sanoitus sisältää kaiken sen, mistä haluat eroon tai mitä haluat välttää.

Positiivinen tavoite-esimerkki hyvään terveyteen liittyen voisi olla esimerkiksi ”Liikun aktiivisesti ja olen hyväkuntoinen” sen sijaan, että sanot tavoitteeksesi ”En makaa aina sohvalla enkä mene autolla töihin”. 

Vaikka edellinen hyvä tavoite-esimerkki on nyt positiiviseen toimintaan suunnattu, niin se on vielä aika epämääräinen. Jatketaan siis tavoitteiden hiomista POTKEen muilla elementeillä!

POTKE / O = Hyvä tavoite on ainoastaan Omasta toiminnasta kiinni - Myös parisuhteessa!

Hyvin määritelty tavoite on sellainen, että siinä on actionia, todellista toimintaa eikä pelkkää haihattelua ja toiveajattelua. Ja tuon todellisen toiminnan on oltava nimenomaan Omasta toiminnasta kiinni, jotta tekosyyt jäävät tarpeettomiksi. 

Hyvänä muistisääntönä on siis aina: Minun tavoitteeni = Minun toimintani.

Oman elämän tavoitteiden toteuttamista on aivan turha sysätä kenenkään muun vastuulle ja vaan jäädä laakereilleen lepäämään ja odottelemaan, että Kunpa joku tekisi jotain minun onneni eteen. 

Sinun elämääsi parantavien tavoitteiden osalta olennaista on se, että sinä todellakin voit saavuttaa omat tavoitteesi eli sinä olet aloitteellinen etkä jää vain sivustaseuraajan rooliin.

Hyvän tavoitteen asettaminen: Jaettu vastuu ei ole kenenkään vastuu.

Vaikka sinun tavoitteenasi olisi onnellinen parisuhde, jota sinä et tietenkään itseksesi voi luoda vaan ainoastaan yhteistyössä puolisosi kanssa, niin siltikin sinun oma tavoitteesi parisuhteesi parantamiseen liittyen tulee olla sellainen, jossa ainoana toimijana olet sinä itse. 

Vastaavasti puolisosi tavoite on hänen tavoitteensa, joka ei ole sinun toteutettavissa eikä siten myöskään sinun asetettavissa. Te ette voi sysätä vastuuta parisuhteenne parantamisesta myöskään vaikkapa ulkopuoliselle parisuhdeterapeutille, joka antaisi teille jotain tehtäviä ja kikkakolmosia, joilla piristäisitte suhdettanne. Sellaiset naistenlehti-tyyppiset ”näin parannat parisuhdettasi”-vinkit voit unohtaa ainakin, jos et niitä aio toteuttaa ihan itse, omin pikkukätösin ja avoimin sydämin. 🙂 

Koska puolisosikin on itse asetettava omat tavoitteensa, joita hän toteuttaa, niin sinä voit ottaa kuitenkin itsellesi konkreettiseksi tavoitteeksi sen, että sinä keskustelet teidän parisuhteen sisällöstä aktiivisesti hänen kanssaan ja kerrot, mitä tarvitset ja toivot. Ja sitten ehdotat hänelle, että hän tekee oman toimintasuunnitelmansa oman tavoitteensa saavuttamiseksi. 

Oman toiminnan tavoite-esimerkki hyvään terveyteen liittyen voisi olla: ”Lähden lenkille aamuisin useammin” sen sijaan, että sanoisit: ”Suostun, jos kaverit pyytää mukaan lenkille.” Tässä hyvässä tavoite-esimerkissä nuo aamuisin ja useammin kuulostavat kuitenkin vielä melko epämääräisiltä, joten jatketaan tavoitteen tarkentamista!

POTKE / T = Täsmällisesti määritelty tavoite

POTKE-mallin mukainen hyvä tavoite on mahdollisimman täsmällisesti määritelty. Kysy itseltäsi jokaisen pää- ja välitavoitteesi kohdalla peruskysymykset: mitä, missä, milloin, miten ja kenen kanssa:

  • Mitä tismalleen teet itse tavoitteesi eteen? Mieti toiminta ja teot mahdollisimman tarkasti.
  • Missä paikassa tai tilanteessa tämä toiminta tapahtuu?
  • Miten teet ja toimit saavuttaaksesi tavoitteesi?
  • Milloin teet niin? Mihin mennessä? Kuinka usein?
  • Kenen kanssa tai kenelle, ketä varten sinä teet niin?
  • Missä vaiheessa olet saavuttanut tavoitteesi? Mistä huomaat sen?

Täsmällinen, hyvä tavoite-esimerkki terveyden edistämiseen liittyen voisi olla esimerkiksi: ”Lähden lenkille pururadalle aina maanantai- ja perjantai-aamuisin heti aamiaisen jälkeen, kuitenkin viimeistään kello 9.00.” 

Epämääräinen ”Alan käymään aamulenkeillä”-lupaus itselle jää todennäköisesti vain lupaukseksi – kuulostaako tutulta? 🙂

POTKE / K = Konkreettisesti koettavissa kaikilla aisteilla (Myös etukäteen hypnoosissa)

Tavoite tuntuu helpommin saavutettavalta, kun siihen voi eläytyä konkreettisesti kaikilla aisteilla. Hyvä tavoite on siis eri aistien ja miellepiirteiden osalta mahdollisimman konkreettinen, joten kirjoita nyt itsellesi auki tismalleen miltä tavoitteesi saavuttaminen näyttää, kuulostaa ja tuntuu? Ja jos siihen liittyy jokin tuoksu tai maku, niin miten konkretisoisit sanallisesti tavoitteesi vielä tarkemmalle tasolle? 

Monenlaiset mielikuvaharjoitukset auttavat tässä tavoitteen konkretisoimisessa, joten eläydy tavoitteesi saavuttamisen hetkeen kaikkien miellejärjestelmiesi eli visuaalisten, auditiivisten ja kinesteettisten elementtien tarkastelun avulla. Mielikuvaharjoituksissa tavoitetilan miellepiirteiden editointi tekee tavoitteesi niin innostaviksi, että sinä todella haluat saavuttaa ne myös in real life!

Jos miellepiirteiden editointi, aistien terävöittäminen (tai hiljentäminen) ja mielikuvaharjoitukset ovat sinulle vielä uusia metataitoja opittaviksi, niin ota yhteyttä minuun ja tavataan mielenkiintoisen mentaalivalmennuksen parissa. Autan sinua saavuttamaan tavoitteesi niin bisneksessä kuin yksityiselämänkin puolella. Useimmat asiakkaani haluavat hyödyntää mm. hypnoottista transsitilaa toimintansa ohjaamiseksi tavoitettaan kohti.

Konkreettinen tavoite hyvään terveyteen liittyen voi olla vaikkapa ”Jokapäiväisellä kävelylenkilläni tunnen, miten hengitän raikasta ilmaa, aurinko sädehtii niin kirkkaana silmissäni ja lämmittää kasvojani, kuulen lintujen laulun, tunnen oloni energiseksi, mieleni rentoutuu, ja pirskahtelen ilosta!”

Jos tuo tuntuu utopialta, et ehkä ole vielä tarpeeksi harjaantunut mentaalitaitojen ja itsehypnoosin käyttäjä?

Ethän käytä aikaasi vain tavoiteasetantaan paperilla vaan myös itsesi voimaannuttamiseen, jotta varmasti myös otat ne askeleesi, joita unelmasi saavuttaminen sinulta edellyttää? Muistathan, että hyvä tavoite on siitä Omasta Toiminnasta kiinni. 🙂

Tavoitemielikuvaan uppoutumalla pystyt määrittelemään tavoitteesi toteutumisen konkreettiset merkit. Ne listaamalla hyvinkin yksityiskohtaisesti jo tavoitteen asettamisen yhteydessä pystyt sitten helposti jälkikäteen tarkistamaan, oletko myös saavuttanut tuon tavoitteesi vai onko vielä jotain tehtävää. Hypnoosin avustuksella voit selvittää minkälaisia elementtejä voit lisätä mielikuvaasi tavoitteen saavuttamisesta ja sitten kirjoittaa ne itsellesi ylös, kun muotoilet parhaan mahdollisen tavoitteesi itsellesi. 

Muistathan, että sinun omat mielikuvat omasta tavoitteestasi ovat tietysti aina monin verroin paremmat kuin edellä kirjoittamani tavoite-esimerkki. Omissa mielikuvissasi voit uppoutua kaikkiin niihin sinulle tärkeisiin ja hyvää oloa tuottaviin yksityiskohtiin, joilla voit sitten tarkentaa tavoitteesi sisältöä yhä konkreettisemmaksi ja uskottavammaksi. Sellaiseksi, jonka saat palautettua mieleesi aina tarvittaessa, kun kohtaat matkallasi takuuvarmasti myös pieniä haasteita. 

Kun pystyt tuntemaan saavuttaneesi tavoitteesi jo mielikuvissasi ja tunnet tuon saavutuksesi todella kaikilla aisteillasi, niin aivoillesi se tuntuu samalta kuin todellinen tavoitteesi toteutuminen. Voit siis etukäteen valmistella tavoitteesi erittäin konkreettiseksi niin, että tavoitteen toteutuessa myös todella tunnet saavuttaneesi sen unelmasi, jota halusit alkaa luomaan elämääsi.

POTKE / E = Ekologinen seurauksiltaan sinulle itsellesi ja tärkeimmille lähimmäisillesi

Paras tavoite on sinun omien arvojen mukainen tavoite, joka ottaa huomioon sinun tarpeesi ja toiveesi ja joka on sopivalla tavalla tasapainoissa ympäristösi kanssa. Joko nykyisen ympäristösi tai sen ympäristön, jonka haluat itsesi tukijaksi tavoitettasi kohti kulkiessasi.

Vaikka tavoitteesi ei olisi täysin muiden ympärilläsi tänään olevien ihmisten mieleen, määrittele, miten voit ottaa silti muut ihmiset huomioon riittävällä tavalla edes epäsuorasti tai välillisesti. Sinun on tärkeää tehdä tämä ympäristöskannaus jo tavoitettasi asettaessasi, jotta et koe kohtelevasi muita kaltoin eläessäsi itsesi näköistä, omien arvojesi mukaista elämää.

POTKE-mallin viimeinen määriteltävä asia on siis se, että onko tavoitteesi seurauksiltaan oikeasti hyväksi sekä itsellesi että muille? Jos koet tekeväsi tavoitteesi mukaisella toiminnalla pahaa muille ihmisille, sinä todennäköisesti luovut tavoitteestasi tai sen saavuttaminen kestää kauan, kun yrität vähintään alitajuisesti vältellä tavoitettasi tukevia tekemisiä, ettet vaan satuttaisi muita. 

Toisaalta sinä et tietenkään voi eikä sinun missään nimessä pidä asettaa itsellesi tavoitetta, joka ei oikeasti tee ensisijaisesti sinulle itsellesi hyvää. Sinun oman tavoitteen tulee olla aina sinun omien arvojen, tarpeiden ja toiveiden mukainen. 

Sinä et syntynyt tähän maailmaan elämään muiden elämää vaan omaasi.

Sinulle tärkeän asian ei tarvitse miellyttää kaikkia ihmisiä ja sinä saat valita, kenet haluat ottaa huomioon tavoitetta asettaessasi.

Tarvittaessa vaihda viiteryhmääsi, jonka ’hyväksyntää’ haluat saada. Sinun ei tarvitse ympäröidä itseäsi samoilla ihmisillä, joiden parissa olet kasvanut. Sinulla on oikeus luopua kaikista muista ihmisistä, kunhan et luovu itsestäsi. 

Itsesi rinnalla kulkien tulet varmasti löytämään itsellesi tukijoita uusista ihmisryhmistä ja tulet saamaan uusia parhaita ystäviä, jotka arvostavat samoja asioita kuin sinä nykyään.

Lähipiirin vaihtaminen ei ole helppoa ja onneksi se ei ole aina tarpeellista. Joskus kuitenkin on, ja siihenkin tulee varautua tarvittaessa.

Jos olet esimerkiksi päättänyt irtisanoutua työstäsi ja haluat vaihtaa ammattiasi täysin toisenlaiseen ammattiin kuin missä muut ihmiset ovat tottuneet näkemään sinut, sinun kannattaa varautua siihen, että osa lähipiiristäsi kummastelee tavoitettasi ja saattaa haluta sinun luopuvan siitä. 

Jotkut haluavat suojella sinua tekemästä "typeryyksiä", ja jotkut taas haluavat ensisijaisesti suojella itseään toppuuttelemalla sinun tavoittelemaa muutosta.

Jotkut tukevat sinua tavoitteen asettamisessa ja saavuttamisessa. Jotkut varoittavat sinua tavoittelemasta ”liikoja”.

Jotkut varoittelevat vaaroista, koska he rakastavat sinua ja haluavat pitää sinut turvassa. 

Jotkut varoittelevat vaaroista, koska heitä pelottaa se, että entäs jos sinä onnistutkin?! Mitä sinun upean tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi heille?

Sinun iso muutos pelottaa heitä ja he varoittavat sinua sen toteuttamisesta, koska kun lopulta onnistut isossa muutoksessasi, he joutuvat miettimään omaa tilannettaan kriittisemmin. Moni haluaisi muutosta elämäänsä olematta kuinkaan lainkaan valmis tekemään tuon muutoksen eteen yhtä ainutta asiaa.

Joidenkin mielestä saatat olla kuin menettänyt järkesi, jos vaihdat työstä, jossa olet hyvä ja jossa tienaat hyvin (koska olet tehnyt sitä niin kauan), johonkin työhön, jossa et ole (vielä) yhtä hyvä etkä siten myöskään (vielä) tienaa yhtä hyvin.

Itselle hyvän tavoitteen asettaminen voi olla vaikeaa varsinkin, jos oma lähipiiri kritisoi sinun oman elämän unelmaa esimerkiksi rakkauselämän suhteen.

Samalla tavalla jos olet päättänyt erota aviopuolisostasi, joka ei haluaisi erota sinusta, saat todennäköisesti kuulla kritiikkiä häneltä ja hänen lähipiiriltään. He saattavat syyttää sinua heille rakkaan ihmisen satuttamisesta, jos eroat hänestä. Tai he sanovat, miten eroaminen satuttaisi lapsia tai että eroaminen on ylipäätänsä väärin tai itsekästä. 

Erilaisten kyseenalaistamisten, pelottelujen ja ääritapauksessa mahdollisten syytösten ei kuitenkaan pidä antaa sotkea sinun omaa tavoitteen asetantaa. Silloinkin kun tavoitteesi voi tuntua vaikealta jollekulle toiselle, sinä voit sen toteuttamisen käytännön asioissa ottaa huomioon esimerkiksi nykyisen puolisosi niin, että teet parhaasi siinä, että eroatte sopuisasti ja lapsenne saavat kokea olevansa turvassa molempien vanhempien seurassa.

Sinun ei kuitenkaan pidä jättää toteuttamasta itseäsi kutsuvaa parasta mahdollista tavoitetta, joka tuntuu muille vielä vaikealta hyväksyä.

Eroamiseen liittyviä asioita käsittelen kanssasi yksityiskohtaisesti verkkovalmennuksessani.

Henkilökohtaisen oman elämän hyvän tavoitteen asettaminen SMART-mallin avulla

SMART-tekniikka hyvän tavoitteen asettamiseen

Palaa POTKE-mallin mukaisiin tavoite-esimerkkeihin, jos koet vaikeaksi asettaa itsellesi inspiroivia ja silti saavutettavissa olevia, konkreettisia tavoitteita. Sitten katsotaan toista kansainvälisesti yleisesti käytettyä tavoiteasetannan check-listaa eli SMART-mallia!

Hyvän tavoitteen asettaminen SMART-kriteereillä tarkoittaa, että tuo hyvin määritelty tavoite on:
S = Selkeä
M = Mitattavissa oleva
A = Ajallisesti tarkennettu
R = Realistinen
T = Tavoiteltavissa oleva

SMART-tavoitemallin kehitti George Doran jo 80-luvulla. Vaikka malli on alunperin englanninkielinen, se kääntyy hyvin sellaisenaan suomeksi kirjain kirjaimelta. 

SMART-tavoitekriteereissä on paljon samaa kuin POTKEssa, mutta suosittelen että tsekkaat oman tavoitteesi myös näiden kysymysten kautta, niin saat monelta kantilta tarkasteltuna oikein hyvän tavoitteen itsellesi. 

SMART / S = Selkeän tavoitteen asettaminen

SMARTin ensimmäinen vaihe on määritellä tavoite mahdollisimman konkreettiseksi eli samat kysymykset pyörivät tässä kuin POTKE-mallissakin. Tarkenna omaa tavoitettasi siis kysymällä itseltäsi tutut konkreettiset kysymykset: 

  • Mitä?
  • Missä?
  • Milloin?
  • Miten?
  • Kenen kanssa?

SMART / M = Mitattavissa oleva tavoite

(HUOM! Ei pelkästään tavanomaiset mittayksiköt aika, raha, kappaleet, kilometrit, kilogrammat…)

Huomaat saavuttaneesi tavoitteesi, kun tavoitemielikuvasi miellepiirteet (Visuaalinen, Auditiivinen, Kinesteettinen) ovat toteutuneet, joten määrittele niiden mittayksiköt jo tavoitetta asettaessasi!

SMARTin toinen vaihe onkin määritellä tavoite niin, että se on täysin konkreettisesti mitattavissa. Kun SMARTia käytetään monissa yrityksissä ja organisaatioissa, niin liian moni ajattelee tämän olevan vain jokin aikaan tai rahaan sidottu kappalemäärä, tai se perinteinen “laihdutan 5 kiloa”, vaikka tuosta tavoitteesta me jo POTKE-mallin kohdalla opimme, että sinun tehtäväsi on puhua tulevasta tavoitteestasi eikä siitä, mistä luovut. 

Mikä on mitattavissa oleva, hyvä painonhallintatavoite SMART-metodin mukaan?

Otetaan esimerkiksi se hyvä painonhallintatavoite, joka on selkeästi mitattavissa eli tarpeeksi konkreettinen!

Eli älä puhu itsellesi jatkuvasti niistä viidestä ylimääräisestä kilosta, joita sinulla ehkä on, vaan tulevasta hyvästä tavoitetilastasi, jonka haluat. 

Jos esimerkiksi painat nyt 70 kiloa ja haluat painaa 65 kiloa, niin silloin puhu itsellesi tavoitteestasi, joka on se 65 kiloa ja unohdat sen 5 kiloa, joka siinä välillä oli. 

Ja varsinkin kun painoa pudottaessa tuo 5 kiloahan toivottavasti pienenee koko ajan, niin sinun tavoiteasetanta on tavallaan aina vähän jäljessä, jos jatkat puhumista 5 kilon painonpudotuksesta. 

Mikä on hyvä tavoite parisuhteessa SMART-kriteereillä määriteltynä?

Aivan samalla tavalla sinun kannattaa tarkentaa sinun parisuhteeseen liittyvää tavoitetta sen osalta, mitä juuri sinä itse teet ja koet konkreettisesti sitten, kun olet saavuttanut sen sinun rakkauselämän tavoitteesi. 

Se, mitä koet konkreettisesti tavoitetilassasi jo ollessasi, on juuri niitä asioita, mitä sinun on tärkeää harjoitella mielikuvaharjoituksissa silloin, kun esimerkiksi editoit tavoitemielikuvasi miellepiirteitä NLP:n keinoin optimaalisiksi. (Lue myös mitä NLP on tai ei ole!)

Mitattavissa olevia esimerkkejä parempaan parisuhteeseen ja erinomaiseen eroon löydät suositusta verkkovalmennuksestani, jossa kirkastat oman rakkauselämäsi suunnan ei kutsuuko sinua parisuhteen parantaminen vai hyvä ero.

SMART / A = Ajallisesti tarkennettu tavoite

SMART-mallin A tarkoittaa sitä, että tavoitteen tulee olla aikaan sidottu. 

Jos tavoitteeseen ei sisälly ajan määrettä, se harvoin motivoi toimimaan tarpeeksi usein ja ajoissa, jolloin riskinä on tavoitetilan siirtyminen aina eteenpäin hamaan tulevaisuuteen. 

Kysy itseltäsi näitä tuttuja kysymyksiä, joita käytiin POTKE-mallissakin läpi:

  • Milloin?
  • Mistä alkaen?
  • Kuinka usein?
  • Mihin mennessä?

SMART / R = Realistisen tavoitteen asettaminen

SMART-mallin R tarkoittaa sitä, että tavoitteen tulee olla tietysti realistinen. Nimittäin jos et edes itse usko tavoitteeseesi, miten voisit saada edes placebo-voiman kannustamaan itseäsi?

Ota huomioon tämänhetkiset olosuhteesi, nykyiset kykysi ja voimavarasi, ja tarkastele sitten, että kuinka realistisena pidät tavoitettasi. Muistathan kuitenkin, että me ihmiset harvoin olemme kovin hyviä arvioimaan omia olosuhteitamme tai kykyjämme realistisesti vaan pikemminkin me usein aliarvioimme omat kykymme ja vähättelemme mahdollisuuksiamme.

Kun hiot tavoitettasi, niin muista samalla tehdä mentaaliharjoituksia ja itsehypnoosia (lue täältä valmennuksistani), joissa vahvistat voimavarojasi ja itseluottamustasi omiin resursseihisi, jotta et vain itseluottamuksen puutteen vuoksi aseta itsellesi myöskään aivan tylsän harmaata ja kädenlämpöistä tavoitetta, joka ei sitten enää inspiroi ja motivoi sinua!

Itsetuntemuksen lisääminen vahvistaa itseluottamusta, jolloin suurempikin unelma alkaa tuntua täysin realistiselta! Ja muistathan, että esimerkiksi alitajunnan voiman valjastaminen on opittavissa oleva taito myös sinulle! Lue esimerkiksi hypnoterapia- ja NLP-valmennus-kotikäynneistäni täällä.

T = Tavoittelemisen arvoinen tavoite

Hyvä tavoite on itselle merkityksellinen ja siten sisäisesti motivoiva. Sinulle paras mahdollinen tavoite edustaa sinun omia arvoja, tarpeita ja toiveita – ei ystäviesi, vanhempiesi, puolisosi tai työkavereidesi. 

Kun asettamasi tavoite on linjassa arvojesi kanssa, se on tavoittelemisen arvoinen myös mahdollisten vastoinkäymisten ja esteiden kohdalla, esimerkiksi silloin jos lähipiirisi ihmettelee unelmaasi ja yrittää ylipuhua sinua unohtamaan moiset haihattelut. 🙂 

SMART-mallin viimeinen kirjain T tarkoittaakin sitä, että sinulle hyvää tekevä tavoite on ylipäätänsä tavoittelemisen arvoinen. Hyvä tavoite on sinulle itselle merkityksellinen ja siksi jo automaattisesti sinua sisäisesti motivoiva ilman, että kukaan muu edes kannustaisi sinua siihen. 

Hyvän henkilökohtaisen tavoitteen asettaminen omassa elämässä omien arvojen pohjalta

Kun tavoitteen asettaa omien arvojen mukaiseksi, niin silloin ainakin itse ymmärtää hyvinkin perusteellisesti sen, miksi haluaa tavoitella juuri tuota tavoitetta eikä jotain sellaista, mitä esimerkiksi puoliso tai muut ihmiset haluavat tavoitella. Koska todellakin, sinun tavoitteesi pitää olla sinun omasi etkä sinä voi tavoitella sellaisia asioita, joita sinä et itse oikeasti halua! 

Vaikka sopisit puolisosi kanssa jostain muutoksesta, jonka hän haluaa, niin sinä tuskin jaksat tehdä töitä sen tavoitteen saavuttamisen eteen, jos sinä itse et todella ymmärrä sitä, miksi tuollainen tavoite nyt oikeasti pitäisi toteuttaa. Tai vaikka ymmärtäisitkin sen muutoksen tarpeen, niin sinun on ensin itse ostettava tuo sama tavoite itsellesi. 

Tämän vuoksi esimerkiksi parisuhteen parantamisessa auttaa, jos teillä on yhteisiä arvoja sekä metatasolla että käytännön tasolla, koska jokaisen ihmisen motivaatio perustuu kuitenkin omiin arvoihin, tarpeisiin ja toiveisiin. 

Kun tavoite on itselle merkityksellinen, vastoinkäymisten kohdalla ei lannistuta niin helposti, vaan tavoitetta kohti yritetään edetä yhä uudelleen ja eri kautta kerta toisensa jälkeen. Parisuhteen parantamiseen tai sen päättämiseen liittyvää suunnan kirkastusta pääset tekemään verkkovalmennuksessani.

Hyvän tavoitteen asettaminen SMART-tekniikalla ja POTKE-mallilla

POTKE & SMART – Millaiset ovat sinun oman elämän hyvän tavoitteen kriteerit?

Hyvä! Siinä olivat nyt molemmat yleisesti käytetyt tavoitemallit esimerkkeineen. Käy nyt oma tavoitteesi läpi molempien mallien kautta ja tarkista, että sinun tavoitteesta löytyy kaikki hyvän tavoitteen elementit P, O, T, K, E, S, M, A, R ja T 🙂

Hae lisäinspiraatiota tavoiteasetantaan myös niistä mielikuvaharjoituksista, joissa editoit tavoitetilasi miellepiirteet juuri sellaisiksi, että ne todella motivoivat ja inspiroivat sinua saavuttamaan tuon tavoitteesi myös käytännössä! 

Kiitos kun luit tämän POTKE- ja SMART-tavoitekriteerien vertailun. 

Nyt toivotan sinulle intoa ja iloa sekä paljon hyviä oivalluksia sinun oman parhaan tavoitteen muotoiluun!

Merkityksellisiin tavoitteisiisi motivoiden,
Coach Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja, Tietokirjailija, KTM, KHT

[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota