Executive Coach, Kliininen hypnoterapeutti, NLP-kouluttaja, SensoCoach ja refleksivalmentaja Kati Niemi

Ei voi olla totta! Siis mitä ihmettä?!

Laita hyvä kiertoon!

”Ei voi olla totta!”
”Siis mitä ihmettä?!”
”Näillä jaloillahan mä juoksen kohta sataakolmeakymppiä!”
(Maajoukkuefutari Babinski-refleksihoidon jälkeen)

Nuo sanat ovat tulleet senso- ja refleksiasiakkaideni suusta, mutta kyllä myönnän itsekin olleeni suu ymmyrkäisenä ja silmät selällään hämmästyksestä ja riemastuksesta näissä hommissa!

Kun SensoCoaching- ja Refleksivalmentaja-koulutuspolkuja starttasin, lähdin vain ihan yleisestä kiinnostuksesta lajia kohtaan:

hermoston hyvinvointihan on ihan peruslähtökohta myös ratkaisukeskeiselle hypnoterapeutille ja NLP-mentaalivalmennusmetodien kouluttajalle.

Mutta kyllä sain jo heti ensimmäisistä oppitunneista ja kehon hermostotestailuista lähtien hämmästyä, ihmetellä ja nauraa yhä uudelleen ja uudelleen, kun aloin todella hiffata, että mistä ihmeestä näissä hommissa oikein onkaan kyse!

Kurssikavereideni (mm. psykofyysisten fysioterapeuttien) ja asiakkaideni tavoin itsekin yhä ihmettelen: miksei näitä opetettu meille kaikille jo koulussa…?!

Tokihan nämä jutut ovat rantautuneet Suomeen huippu-urheiluvalmennuksen eivätkä esimerkiksi viranomaisten tai terveydenhuoltoammattilaisten mukana, mutta nämä on saatava jokaisen suomalaisen perusosaamiseen mukaan.

Jospa se talouskin lähtisi nousuun, kun tulosta ei taaplattaisi vain suoritushermostolla vaan jokainen voisi antaa palaa vapaalla hermostolla yksilöllisiä luontaisia vahvuuksiaan ilmentäen.

Psykofyysisten valmennusmetodien polulle lähdettyäni, ikuisena opiskelijana minähän tietysti ilmoittauduin aina yhden koulutusrupeaman päätyttyä ja näyttökokeet+lopputyöt tehtyäni sitä seuraavalle, seuraavalle, seuraavalle ja seuraavalle kurssille… ja lopulta sitä sitten tuli valmistuttua toiminnallisen neurotieteen asiantuntijaksi, SensoCoachiksi (kaikki tasot 1-5) ja mm. primitiivirefleksivalmentajaksi eli ReflexExpertiksi.

"Olen työurallani tehnyt eri persoonallisuustestejä ja olen suhtautunut niihin hieman skeptisesti. Osin skeptisyys johtunee siitä, että olen kokenut niiden lokeroivan ihmisiä. Osin puolestaan siitä, miten testeistä ja niiden tuloksista on kommunikoitu. Joskus palaute on ollut kovin lyhyttä ja erittäin pintapuolista, ja onpa joskus palaute jäänyt myös kokonaan saamatta. Omat persoonallisuuden preferenssipiirteeni eivät tulleet minulle yllätyksenä, sillä tunnistan niistä itseni. Mikä minulle tuli positiivisena yllätyksenä, oli se, miten syvällisesti Coach Kati Niemi kävi tuloksia läpi kanssani. Hän toi myös hienosti esille eri preferenssien vastakohtia, mikä lisäsi ymmärrystäni niin itsestäni kuin toisista. Olen jo hyödyntänyt ja tulen jatkossakin hyödyntämään saamaani tietoa ja ideoita niin työelämässä kuin muutoinkin."

Sen lisäksi että voin nyt auttaa asiakkaitani niin monin uusin psykofyysisinkin keinoin, olen saanut omasta hermostostani purettua melkoisen paljon turhia liikemalleja, joita primitiivireflekseille harjaantumaton silmäni ei tietenkään ollut osannut edes nähdä (ainoastaan olin vuosikausia juoksukoulujakin käyneenä ihmetellyt lenkkareideni kankaan rikkoutumista ennenaikaisesti aina oikean isovarpaani kohdalta)…

Ja tokihan läheisiäni olen saanut auttaa ilolla! 

(Kerroin muuten niistä omistakin pottuvarvas- ja silmän sakkausjutuistani Rakkauden (R)evoluution blogijutussa hermoston hyvinvoinnista, jos myös valmentajan omat refleksi- ja sensomotorisen valmennuksen seikkailut kiinnostavat!)

Kaikki tietävät miten hermoston kautta keho+mieli ovat tälläkin sadasosasekunnilla 100% synkronissa keskenään, mutta vahva veikkaukseni on, että et ihan vielä tiedä:

miten hermoston kehollisten liiketestien kautta voidaan kartoittaa myös MBTI-persoonallisuusprofiili?

Kyllä!

Tämä hämmästytti minuakin – olenhan kansainvälisen Myers-Briggsin kouluttama MBTI-profiloija (ja verrokkina myös WorkPlace Big 5 -valmentaja), ja olin aiemman johtajaurani aikana täyttänyt jos jonkinlaista 360- ja itsearviointiblankettia eri metodeilla.

Ja kyllä, aiemmat MBTI- ja muut itsearviointini pitivät osaltaan paikkansa. Kyllähän nyt aikuinen ihminen tunnistaa toimintansa – hyvässä ja pahassa.

MUTTA: kun refleksi- ja sensovalmentajaksi opiskellessani annoin kehoni kuvailla persoonaani hermostotestien kautta ja sitten perehdyin hermostotyyppiäni vastaavaan MBTI-profiiliini tavoilleni uskollisena juurta jaksain, sain hämmästyä:

aiemman urani aikana tekemäni itsearviointi tietysti kyllä ilmensi toimintaani, mutta osittain suoritushermoston (ei vapaan hermoston) ja tietoisesti oppimieni vahvuuksieni (ei synnynnäisten vahvuuksieni) kautta.

Suomeksi sanottuna: 360- ja itsearvioinneissa listatut ”persoonallisuustyyppini” mukaiset vahvuuteni olivat opiskelemiani taitoja, mutta eivät niitä juttuja, joista sain kicksejä tai joissa olisin ollut jotenkin luontaisesti suvereeni.

Nelikirjaiminen MBTI-profiilini muokkaantui hieman, ja ymmärrän hyvin miksi. Aiemmalla työurallani minulta edellytettiin tietysti myös sellaista toimintaa, joka ei ollut 100% minua itseäni ja sen kehoni hermostotestit paljastivat nyt kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Hauskaa ja hyödyllistä, todellakin!

Lukuisista erityyppisistä MBTI-raporteista oli ihan superpaljon hyötyä, kun aloin nähdä ne nyt myös uudesta näkökulmasta. 

Persoonallisuustyypit MBTI Myers-Briggs Suomi (Executive Coach Kati Niemi)
Lue persoonallisuustyypeistä laajemmin Rakkauden (R)evoluutio- sivustoltani.

Jo MBTI-valmentajaksi kouluttautuessani oivalsin persoonallisuusprofiileja niin paljon pintaa syvemmältä kuin mitä olin niiden luullut olevan, kun aiemmin niitä oli läpikäyty lähinnä ylikategorisoivalla boksimentaliteetilla, joka ei auta ketään yksilöä (eikä tiimiä) aidosti eteenpäin millään työ- tai yksityiselämän alueella.

Nykyisin kun valmennan MBTI-asiakkaitani, kartoitan myös heidän vapaan hermoston tyyppiä vastaavan MBTI-persoonallisuusprofiilin. Silloin näemme harvinaisen selkeästi, miten esimerkiksi epätyydyttävä boreout-työpaikka tai harmaa parisuhde eivät säntillisestä uurastamisesta huolimatta enää vaan oikein sytytä… hermostoa.

Hermoston hyvinvointi ja työhyvinvointi - SensoCoach, Refleksivalmentaja, Toiminnallisen neurotieteen asiantuntija Kati Niemi

Melkoinen oivallusten matka ollut tämä lukuisten SensoCoach- ja ReflexExpert-koulutusten polku!

Kun sinäkin haluat oivaltaa uutta itsestäsi ja mahdollisuuksistasi, lukaise Rakkauden (R)evoluution oivalluttavat blogijutut hermoston hyvinvoinnista ja siitä miten persoonallisuustyypit liittyvät hermostoon ja laita viestiä, niin tavataan!

Yksilöllisen hermostosi luonnolliseen sytyttämiseen ja vahvistamiseen kannustaen,
Executive Coach Kati Niemi
MBTI- ja WorkPlace Big 5-profiloija, Toiminnallisen neurotieteen asiantuntija, Refleksivalmentaja, SencoCoach (Level 5/5), Hypnoterapeutti, NLP Trainer -kouluttaja

[email protected]

Ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan, rentoutumiseen ja resilienssin parantamiseen
Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvasta klikkaamalla.
Executive Coach, KTM, KHT, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija, Digiyrittäjä Kati Niemi (Business Coaching)

Resilienssivalmennus

Resilienssivalmennuksesta lisävoimaa tavoitteiden saavuttamiseen. Sopii johtajalle, yrittäjälle, tiimin vetäjälle tai HR-ammattilaiselle.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota