NLP Neuro-Lingvistinen Ohjelmointi (Neuro-Linguistic Programming)

NLP: Mitä Neuro-Lingvistinen ”ohjelmointi” on käytännössä?

Laita hyvä kiertoon!

Tässä artikkelissa kerron sinulle omia kokemuksiani ja näkemyksiäni siitä, mitä NLP on ja mitä se ei ole.

Mistä sanoista kirjainyhdistelmä NLP tulee?

NLP on neurolingvistiikkaa hyödyntävä mentaalivalmennusmetodi. NLP tarkoittaa Neuro-Lingvististä ohjelmointia eli Neuro-Linguistic Programming eikä IT-maailmasta tuttua Natural Language Processingia 🙂

NLP-lyhenne muodostuu:

  • Neuro tulee sanasta ’neuroni’ eli aivosolu, joka prosessoi mm. aistien keräämää dataa ja siirtää sitä synapsien välityksellä seuraaviin aivosoluihin. Neuronien väliset synapsit syntyvät ja vahvistuvat kokemustemme mukaan (ja karsiutuvat kokemusten puuttuessa!), joten vanhoista tavoista poisoppiminen ja uusien hyvien tapojen omaksuminen edellyttää ihan konkreettista aivojumppaa. Aivot ohjaavat kehomme ja elintoimintojemme lisäksi valintojamme, tunteitamme ja ajatusmaailmaamme, jotka luovat meille hyvien tai huonojen kokemusten muodostaman elämän. Aina kannattaa ajatella miten ajatella!
  • Linguistic eli lingvistinen eli kieleen pohjautuva. Juuri tälläkin hetkellä sanoitat havaintojasi, aistimuksiasi, ajatuksiasi tai tunteitasi sanoina – jos vain satut pysähtymään itsesi äärelle tarkkailemaan omaa sisäistä kieltäsi! Puhutun kielen tarkoituksenmukaisten tai tahattomien suggestioiden lisäksi omien ajatusten voima on vahva, joten NLP:ssä kielimallit ovat tärkeässä roolissa. Miten sinä puhut itsellesi? Millaista yhteyttä luot tai rikot sanoillasi muihin ihmisiin?
  • Programming eli ohjelmointi laajasti käsitettynä. Ulkoisen ympäristön ja oman sisäisen maailmamme skannauksen ruokkimat kokemuksemme voivat muuttua ja niitä voi muuttaa myös tietoisesti (alitajuntaan vaikuttaen). Neuro-lingvistinen ohjelmointi tarjoaa monia hyviä menetelmiä ajatus- ja tunnemaailmamme editointiin paremman toiminnan ja siten antoisampien kokemusten synnyttämiseksi. 

Koska aivojen prosessoimat aistimukset, tunteet ja ajatukset ohjaavat koko kehoamme ja toimintaamme, samoin NLP:ssä tilanteita ja ihmisyyttä tutkitaan ”kaikki vaikuttaa kaikkeen”-lähestymistavasta käsin. Ihminen on kokonaisuus ja enemmän kuin osiensa summa.

Mihin NLP pohjautuu?

Monet psykologit, psykoterapeutit ja hypnoterapeutit ovat opiskelleet NLP-menetelmiä. Useat valmentajat ja terapeutit hyödyntävät neuro-lingvististä ohjelmointia sekä ammatissaan että omassa arkielämässään. NLP:n harjoittajia on runsaasti eri maissa, kulttuureissa ja uskontokuntien edustajissa.

Useat neuro-lingvistisen valmennuksen menetelmät ovat hyvinkin yhteneväisiä psykologian eri ”koulukuntien” terapia- ja valmennustekniikoiden kanssa.

NLP:ä eivät kuitenkaan käytä pelkästään psykologit ja terapeutit, koska eihän ihmisyyskään ja elämänkokemukset ole vain heidän yksinoikeuttaan. Me kaikki ansaitsemme voida hyvin omassa elämässämme emmekä me tarvitse vierellemme sparraajaa 24/7, jos itsekin opettelemme itseämme kannustavat menetelmät 🙂

Neurolingvistisen mentaalivalmennuksen menetelmien harjoittajia on siis kaikissa ammattikunnissa – kuitenkin ehkäpä tavanomaista enemmän juuri ihmisyyden metataidoista kiinnostuneiden ja niitä tarvitsevien ihmisten joukossa (eli myös johtajat, neuvottelijat, myyjät, asiakaspalvelijat, viestintäalan ammattilaiset… you name it!).

Toisinaan samasta NLP-”tekniikasta” saatetaan puhua esimerkiksi psykologian kognitiivista lähestymistapaa edustavana menetelmänä, tai kognitiivisen käyttäytymisterapian keinona. Ratkaisukeskeiset terapeutit käyttävät NLP-menetelmiä, joissa on myös positiivisen psykologian perustaa. Nämä yhtäläisyydet johtunevat siitä, että NLP-valmennuksissa tutkitaan ajatusten, tunteiden ja toiminnan välisiä yhtäläisyyksiä sekä esimerkiksi sitä, miten sanoitamme niitä.

NLP:n kielimallit ja muut menetelmät ovat laajassa käytössä koko yhteiskunnassa

Sananmukaisesti (Neuro-lingvistinen ohjelmointi; Neuro-Linguistic Programming) tarkasteltuna on ymmärrettävää, että NLP-kielimalleissa ja esimerkiksi hypnoottisten suggestioiden kielellisessä rakentamisessa on yhtäläisyyksiä.

Parhaimmat myyjät ja monet vaikuttavat puhujat (poliitikot, papit, toimitusjohtajat…) käyttävät samoihin psykologian perusteisiin pohjautuvia kielellisiä vaikutuskeinoja

”Hypnoottinen puhuja” tai ”yleisönsä ottava esiintyjä” ovat siis hyvinkin saattaneet opiskella neuro-lingvististä ”ohjelmointia”, tai he ovat omaksuneet noissa rooleissaan tarvitsemiaan metataitoja ehkäpä jo lapsuudestaan asti. NLP:n avulla kuitenkin kenestä tahansa voi tulla taitava neuvottelija tai esiintyjä – tai mitä vaan haluaa. Käytännön harjoittelun avulla!

NLP:ä ei siis voi laittaa yhteenkään luokkaan, koulukuntaan tai kategoriaan – kuten ei meitä yksilöllisiä ihmisiäkään. Neuro-lingvistinen ohjelmointi (neuro-linguistic programming) pohjautuu moniin psykologian tutkimuksiin yhdistellen uusimpiakin oivalluksia käytännönläheisesti. Kokeilu ja käytännön harjoittelu ovatkin olennainen osa NLP:ä. Jokainen yksilö sitten soveltaa oppimiaan taitoja omalla tavallaan.

Edellä kerrotun valossa on ilmiselvää, että NLP muovautuu jatkuvasti sen käyttäjien keskuudessa.

Mitä NLP on käytännössä?

Neuro-lingvistinen ohjelmointi ei tunnusta mitään yksittäistä psykologian koulukuntaa omakseen, vaan se on monien käytännössä hyödyllisiksi todettujen menetelmien työkalupakki.

Jos seuraat kymmenen neurolingvistiikan huomioon ottavan henkilön esiintymistä, puhetta, toimintaa tai olemisen tapaa, huomaat neuro-lingvistisen ”ohjelmoinnin” olevan yhtä moninaista kuin nuo kymmenen neurolingvistiikan ”tekniikoiden” harjoittajaa ovat yksilöinä.

Todennäköisesti kuitenkin hahmotat myös joitain yhteneväisiä tapoja. Esimerkiksi siinä, miten he ainakin pyrkivät kohtaamaan sinut yhteisessä maastossa, vaikka teillä molemmilla onkin omanlaiset karttanne ja näkökulmanne.

Neurolingvistiikan opiskelijat etenevät neuro-lingvistinsen ohjelmoinnin ”tekniikoissa” asteittain eri aihealueilla. Laaja-alaiset käyttötarkoitukset ja -tyylit monipuolistuvat sitä enemmän mitä pidemmälle henkilö on opiskellut NLP:ä ja ennen kaikkea harjoittanut sitä käytännössä omassa elämässään tai valmennus- ja terapiatyössään.

Itse olen NLP Trainer-koulutuspolun loppuun saakka kulkenut NLP-kouluttaja. Olen myös Suomen NLP-yhdistyksen jäsen. NLP-yhdistyksen vastaus NLP:n ydinolemusta skannaavaan kysymykseen oli esimerkiksi syyskuussa 2021 tällainen kiteytys:

”NLP on malli siitä miten aivomme toimivat: miten opimme, ajattelemme, kommunikoimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme sekä miten saadaan aikaan haluttuja muutoksia.”
(Lähde: Suomen NLP-yhdistyksen nettisivut 9/2021)

Mitä Neuro-Lingvistinen "ohjelmointi" ei ole?

Olisi helpompaa kertoa, mitä NLP ei ole. Siitäkin huolimatta, että tuota EI-sanaahan ei käytännössä edes ole päässämme, kuten neurolingvistiikkaa perehtyessäsi oivallat.

Ensinnäkin sanoisin, että NLP:ssä ei ole kyse kikkakokoelmasta eikä taikatempuista.

Ei, vaikka itsekin puhun mm. ”työkalupakista”, ”tekniikoista” ja ”menetelmistä” tässäkin artikkelissa. Yksinkertaistuksen vuoksi. Neurolingvistisessa valmennuksessa on kyse yksittäisten kikkojen harjoittelua suuremmasta lähestymistavasta. Ja pikatemppujen sijaan toisinaan pitkäaikaistakin harjoittelua edellyttävistä mielenhallinta- ja editointimenetelmistä.

Onko NLP uskonto, ideologia tai 'New Age'-hömpötystä?

NLP ei ole myöskään mikään uskonto tai ideologia. ’New age’-termikin on mielestäni aivan hassusti joidenkin ihmisten mielissä liitetty neurolingvistiseen ”ohjelmointiin”. Kieltämättä tuo ”ohjelmointi”-sana kuulostaa hieman epäilyttävältä minustakin 😉

Todellisuudessa kyse ei ole mistään uudesta keksinnöstä, vaan pikemminkin neuro-lingvistinen ”ohjelmointi” on yhtä vanha kuin me ihmisetkin. Aivan samalla tavalla kuin hypnoosiakaan ei ”keksitty” vasta 1800-luvulla, jolloin transsitilan induktointia alettiin nimittämään hypnoosi-termillä. 

NLP:ssä on systemaattisesti ryhdytty mallittamaan parhaita, ikiaikaisia ihmisyyden metataitoja ja opettamaan niitä tavoitehakuisesti kaikille itsensäkehittämisestä, kommunikaatiosta ja ihmissuhteidensa parantamisesta kiinnostuneille.

Tämä aktiivinen ihmisyyden mallitustyö alkoi 1970-luvulla samoihin aikoihin, kun psykologia tieteenä alkoi vahvistua ja monia psykologian ”haaroja” alkoi muodostua kunkin tutkijan kiinnostuessa tutkimaan ihmisyyttä eri tulokulmista käsin.

Ehkä tämä 70-luvulla käynnistyneen systematisoinnin ja kyseisen aikakauden kouluttajien vuoksi Neuro-Lingvistic ”Programming” on niputettu New Age -juttuihin mukaan. Taannoin 1970-luvullahan monenlainen ’new age’ oli hottia. 

Tavallaan on siis suht’ ymmärrettävää, että jotkut vielä näin vuosikymmeniäkin myöhemmin kategorisoivat neurolingvtisen ”ohjelmoinnin” 70-lukulaiseen ’new age’-luokkaan. Ja sitä kautta joihinkin uskonnollisiin lahkoihin ja sitä myöten uskontoihin, mikä ei pahemmin pielessä oleva NLP-määritelmä voisi olla.

Se on virheellinen ennakkoluulo.

Täysin harhaanjohtavaa ”NLP on New age-uskontohömpötystä”-uskomusta ovat tuoneet esille lähinnä henkilöt, jotka eivät selvästikään tunne NLP:ä lainkaan ja joiden mielissä kaikki itsensäkehittäminen ja hippiaikoina alkanut ’new age’ on kaikkinensa hyvin arveluttavaa puuhastelua. Siksi he ovat ymmärrettävästi varpaillaan, jos jokin edes haiskahtaa sellaiselta 🙂

Valitettavasti olen joutunut tuottamaan heille pettymyksen tällä ”NLP ei ole uskonto eikä new age -hömppää”-toteamuksellani perusteluineen. 

Toisinaan kuitenkin ihan itseäni viihdyttääkseni kuuntelen tarkalla korvalla (ja samalla tietysti NLP-mallitan…!) joidenkin ihmisten hauskankuuloisia new age-perusteluja. Ihmisten ”loogisia” perusteluja on mielenkiintoista tutkailla! Ylipäätään luokittelun tarve on mielestäni mielenkiintoinen ilmiö ja varsinkin, jos luokitteluun otetaan mukaan jonkinlaiset uskonnolliset elementit. Silloin yleensä päästään intohimoja herättäviin keskusteluihin, ja niistähän minä nautin!

Minusta olisi itseasiassa erittäin jännää kuulla, että miksi jotkut neuro-lingvistista ohjelmointia tuntemattomat yksilöt heittävät ilmoille juuri uskonnot tai ideologiat ja tuon new agen parhaana veikkauksenaan siitä, mitä NLP on. Olisi sangen ihanaa kuulla vedenpitävä selitys ilman yliyleistyksiä ja -poistoja 😉

Miksi jotkut neurolingvista "ohjelmointia" tuntemattomat ihmiset niin vahvasti uskovat tietävänsä, mitä NLP on?

Toisinaan on hauskaa pohtia, mitä yhtäläisyyksiä näissä voisi olla ihmisten mielissä, kun yhtäläisyysviivoja vedetään välillä niin jännästi. (Harvoin kyllä enää nykypäivänä, kun yhä useampi on jo ymmärtänyt, että NLP on kaukana uskonnoista tai uskonnollisista lahkoista).

Mahdollisesti näitä mustavalkoisia ideologia- / uskonto- / new age-kategorisointeja käyttävät puheessaan henkilöt, jotka eivät vielä ole päässeet kokeilemaan neurolingvististä valmennusta itse, vaan he ehkä tuntevat jonkun NLP:stä innostuneen kaverin, jonka hän on kokenut muuttuneen jotenkin ”liian avoimeksi” mieleltään Neurolinguistic Programming-harrastuksensa myötä. Jos joku jaksaa toitottaa esimerkiksi uudesta harrastuksestaan turhankin innokkaasti, niin saattaahan se herättää kavereissa epäluuloja, että onkohan toinen hurahtanut uskoon vai mistä muutos kommunikoinnissa tai toimintatavoissa juontaa juurensa.

Tai he ovat ehkä kuulleet tai lukeneet tämänkaltaisesta artikkelista, mitä NLP on ja sen pohjalta antavat analyysinsä.

Tai ehkäpä he ovat tunteneet jonkun ihmisen, joka NLP:n opiskelun jälkeen alkoi tutkailla omaa elämäänsä ja arvojaan tarkemmin, ja sitten liittyikin johonkin uskontokuntaan. Ja sitten NLP-opintoja pidetään syynä muutokselle 🙂

Kaikkihan on mahdollista!

Ympäristön mallitus auttaa meitä - kunhan mallitamme hyvää tekevien emmekä itseämme rajoittavien linssien läpi.

Tämä on tietysti täysin luonnollista ja normaalia – näinhän me kaikki toimimme elämässämme ihan jokaikinen arkipäivä. Määrittelyt auttavat meitä jäsentämään maailmaa ja mitä tarkemmin osaamme kuvata ympäristöämme, sitä turvallisemmaksi tunnemme olomme. Ja ensisijaisestihan me ihmiset haluamme pysyä turvassa, säilyä hengissä.

Maailmankuvamme muodostuu yksittäisten sattumusten summana, minkä pohjalta luomme jälleen uudet näkökulmamme itsellemme tuntemattomiin asioihin (esimerkiksi tähän kysymykseen ”mitä NLP on”).

Kategorisoinneille on vahva tilaus meidän kaikkien sisällä, kunnes voimme päästää niistä irti. Turvallisuudesta käsin, levollisemmin mielin.

Esimerkiksi tätä tematiikkaa (maailmankuva, arvot, näkö- ja tulokulmat, ennakkokäsitykset ja -luulot, mielenvoima ja -rauha) pyöritellään NLP:ssä paljonkin, mutta nämäkin ovat vain yksittäisiä ”työkalupakin” perustuksia.

Jos siis pitää luetella asioita, joita neurolingvistinen ”ohjelmointi” ei ole, niin sanoisin, että NLP ei ole ainakaan taikatemppuvalikoima, uskonto, ideologia eikä myöskään mikään yksittäinen psykologian koulukunta, suuntaus tai tietty ajatustapa.

Neuro-Linguistic Programming elää ja muuntautuu jatkuvasti kaikkien NLP-harjoittajien keskuudessa.

Ihmisyyden metataidot eivät ole staattinen, muuttumaton elementti kuten ei meidän elämämmekään.

Koska neurolingvistisiä mentaalivalmennunsmetodeja käyttävät niin monenlaiset ihmiset niin monenlaisiin tarkoituksiin ja eri tavoin sovellettuna, on ymmärrettävää, että kokemuksia NLP:stä on myös ihan joka lähtöön. Kaikilla NLP-valmentajilla on omat tapansa kouluttaa NLP:ä, joten yhtäsuuruusviivoja ei voi vetää eri kouluttajienkaan kesken.

Ei edes täällä meidän pienessä Suomen maassa 🙂

Aivan kuten monissa hyvissä ravintoloissa on ammattitaitoisia kokkeja, heillä jokaisella on silti omanlaisensa menu ja tarjoilijoilla tapansa kohdata sinut. Ja toisaalta sinä saatat pitää enemmän jostain fuusioravintolasta, vaikka se ei olisikaan muiden ykkösvalinta juuri tässä ajanhetkessä.

Mihin neurolingvistiikkaa voi käyttää? Mitä hyötyä NLP:stä on?

Sen lisäksi että moni kysyy minulta, että mitä NLP on, saan jatkuvasti vastata myös siihen, että mitä hyötyä NLP:stä oikein on? Jos opiskelee NLP:ä, niin mihin sitä sitten voi käyttää käytännössä arjessa?

Vai onko NLP jotain teoreettista höpinää, josta ei ole mitään konkreettista hyötyä?

Nooh, tehokkuusnäkökulmaan liittyen voit olla varma, että ainakaan minä itse en olisi opiskellut koko NLP-koulutuspolun läpi vuosien ajan, ellei jokaisesta koulutuspäivästä ja jokaikisestä harjoituksesta olisi ollut mielestäni hyötyä. 🙂

NLP on käytännössä käytännöllisiksi todettujen menetelmien työkalupakki, jossa harva jaksaa kantaa humpuukia mukanaan. Koska emme kuitenkaan jaksaisi opiskella ihan mitäänsanomattoman hyödyttömiä keinoja, niin eipä NLP-tekniikoiden kokoelmaankaan mahdu mitään ”toivotaan toivotaan”-kikkoja.

Tietysti jokaisen NLP-menetelmän tehokkuus käytännössä riippuu siitä, kuinka hyvin NLP-opiskelija on kunkin tekniikan sisäistänyt. Tämä taas edellyttää jatkuvaa käytännönharjoittelua omassa elämässä.

Arjessa valmennusasiakkaidensa ja oman itsensä äärellä.

Ja luonnollisesti tuon eriasteisen harjoittelun aihealueet ovat riippuvaisia jokaisen NeuroLinguistic Programming-harjoittajan omasta motivaatiosta, kiinnostuksen kohteista ja elämäntilanteesta.

Tavallaan siis neuro-lingvistinen ohjelmointi on osaltaan myös ”elämäntapa”: tullakseen hyväksi NLP-tekniikoiden ”käyttäjäksi”, niitä on käytettävä eli harjoiteltava omassa elämässä ihan itse.

Korostan kuitenkin vielä kertaalleen ihan varmuuden vuoksi tässä kohdin: NLP ei ole elämänkatsomus eikä ideologia eikä uskonto, vaikka onkin tärkeä osa monen NLP:een syventyneen elämää 🙂

Kokemukset NLP-valmennuksesta vaihtelevat kouluttajan ja opiskelijan sekä aiheen mukaan.

”Mitä hyötyä NLP:stä on”-tyyppisiin kysymyksiin saan vastata jatkuvasti, mikä voi johtua ihan vaan siitäkin, että oma paraskin vastaukseni on näinkin polveileva! Ja koska tosiaan rakastan näitä teemoja syleileviä syväluotaavia keskusteluja 🙂

NLP:ssä kokemukset ovat kukin omanlaisensa, koska NLP:ssä emme varsinaisesti väkisin tee mitään tiettyä vaan tutkimme ja sitten vaan annamme tapahtua. Jokaisen oma mieli osaa löytää parhaat keinot aivan itse. Vain antautumalla tutkimaan ja kokeilemaan kukin meistä löytää itselle parhaat keinot. 

Antautuminen voikin olla se vaikein asia.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, mitä NLP on joillekin meistä, joissain elämäntilanteissa:

  • Joku saattaa olla opiskellut (ja nimenomaan harjoitellut!) lähinnä NLP-kielimalleja, jolloin hän voi olla erittäin taitava puhuja.
  • Toinen NLP-harjoittaja taas on treenannut NLP:ä parantaakseen läsnäolon taitoaan puhuakseen vähemmän ja kuunnellakseen läheisiään aktiivisemmin.
  • Kolmas NLP-tekniikoihin perehtynyt tykkää käyttää NLP-menetelmiä ennen kaikkea rajoittavien uskomusten purkuun ja itsensä voimaannuttamiseen vaikkapa kielimalleihin ja fiksusti rakennettuihin suggestioihin panostamalla.
  • Neljäs NLP:ä hyödyntävä voi nauttia NLP-mielikuvaharjoituksista ja esimerkiksi regressioista menneisyyden kokemuksiin.
  • Viides NLP-harjoittaja rakastaa mindfulness-tyyppistä NLP:ä sekä visuaalisten, auditiivisten ja kinesteettisten miellepiirteiden editointia.
  • Kuudes taas treenaa tavoitteen asetantaa ja käyttää NLP-mallitusmenetelmiä ihailemansa menestyjän toiminnan parhaiden puolien oivaltamiseen.
  • Seitsemäs hakee NLP-tekniikoita hyödyntäen uusia näkökulmia ymmärtääkseen paremmin puolisoaan tai esimiestään ja hahmottaakseen erilaiset ratkaisuvaihtoehdot käsillä olevaan ongelmaansa varmemmin.
  • Kahdeksas neuro-lingvistisen ”ohjelmoinnin” harjoittaja haluaa kenties poistaa omia ja asiakkaidensa fobioita tai huonoja tapoja, sekä tuoda niiden tilalle parempia rutiineja ja voimaa kulkea pelotta kohti arvojensa mukaisia unelmiaan!

Tätä listaa voisi jatkaa vaikka maailman tappiin saakka, joten lopetan tämän esimerkkilistaukseni tähän tältä erää 🙂

Kukin poimikoon siis tuosta listasta nyt sen oman parhaan mahdollisen ennakkokäsityksensä siitä, mitä NLP on tai ei ole hänelle.

Ja tuon poimintansa jälkeen palatkoon artikkelin alkuun pohtimaan mikä osa itsessä halusi löytää tuon tulokulman NLP:een. 🙂

Mihin suuntaan sinä toivot NLP:n auttavan sinua seuraavaksi?

Mitä NLP on sinulle?

Seuraamalla tätä blogiani ja myös mm. ihmissuhteisiin ja psykofyysisen hyvinvoinnin teemoihin syväsukeltavaa Rakkauden (r)evoluutio-blogiani hahmotat ainakin joiltain osin, mitä Neuro-Lingvistinen ”programming” kenties minulle on joissain sellaisissa hetkissä, kun puen sitä sanoiksi esimerkiksi blogipostauksissani.

Tässä läppärilläni tätä kuvaustani sinulle kirjoittaessani en kuitenkaan pysty tuomaan esille kaikkia niitä käytännön elämän tilanteita, joissa oikeasti hyödynnän treenaamiani neurolingvistiikka-menetelmiä ja joista sinä voisit saada hyötyä ja iloa elämääsi. Nämä bloginikin antavat sinulle siis vain rajallisen kuvan siitä mitä NLP on tai voi olla juuri sinulle.

Koska NLP on erittäin käytännönläheistä ja kokeilevaa (jokainen NLP-harjoituskertakin on uniikki!), ota minuun yhteyttä ja sovitaan tapaaminen, niin saat kokea NLP:ä itse!

Miksi on niin vaikeaa kuvailla tarkasti sitä kaikkea mitä Neurolingvistinen "programming" on?

Kiitos, kun maltoit lukea tämän kirjoitukseni sinulle. Ymmärrän, jos kirjoittamani NLP-kuvaus voi kuulostaa sinusta liian epämääräiseltä, jotta itse alkaisit opiskella neuro-lingvististä ohjelmointia pidemmän kaavan kautta. Onneksi NLP:ä voi kuitenkin harjoitella ihan vaan keino kerrallaan eikä sinun ole pakko ilmoittautua heti ensialkuun pitkälle puolivuotiselle NLP-peruskurssille (NLP Practitioner). 

Minä opetan yksityisasiakkailleni neuro-lingvistista ”ohjelmointia” juuri siinä aiheessa, jota he haluavat käsitellä, ja jätän muut aihealueet avaamatta siinä hetkessä. Asiakkaanani saat minulta suoraan sinun omaan tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivat erilaiset NLP-tekniikat harjoiteltavaksesi. Ja jotta harjoittelu on tavallistakin helpompaa, hyödynnän toisinaan rentoa hypnoositilaa NLP-menetelmiin yhdistettynä.

Mitä itse aikoinaan ajattelin sen olevan?

Aikoinaan itse ajattelin NLP:n olevan jotain ihmeellisen epämääräistä ja loin päässäni NLP:n päälle oudon salamyhkäisyyden verhon. Onneksi kuitenkin erään ihanan ystäväni kannustamana lähdin silti opiskelemaan NLP:ä tietämättä mitä se edes oikeastaan on!

Mitä syvemmin ja seikkaperäisemmin olen tutustunut NLP:een tässä vuosien aikana, sitä epämääräisemmäksi omakin selitykseni käy – niin hullua kuin se onkin! Oivallat itsekin tämän problematiikan todennäköisesti siinä vaiheessa, kun olet tullut tutustumaan kanssani erilaisiin NLP-menetelmiin tai ”tekniikoihin” ja huomaat, mihin kaikkeen NLP:stä onkaan.

Tulet huomaamaan, että NLP:ssä on monenlaisia keinoja ja tavallaan ”kaikki toimiva” on jo itsessään NLP:ä. NLP on se monipuolinen työkalupakki, josta poimia parhaita paloja aina kulloiseenkin tarpeeseen!

Mitä NLP on tieteellisesti määriteltynä?

Kaiken edellä kertomani pohjalta saatat jo oivaltaa, miksi neuro-lingvistisen ohjelmoinnin mittarointi akateemisin menetelmin ei ole todellakaan ihan helppoa. Sillä miten yksilöllisiä kokemuksia voi pilkkoa palasiksi ja punnita? Tai miten luoda NLP:n ja eri ilmiöiden välisistä korrelaatioista kausaliteetteja, kun ne lähtökohtaisestikaan eivät ole sama asia?

Ja vaikka hienoja teoriamalleja voikin luoda, niin eikö yksilöllinen uniikki kokemus väkisinkin latistu, jos joku tieteilijä siinä samalla yrittää päästä kokemukseesi sisälle, kun sinä haluaisit vain elää sen sisälläsi ilman häiriötekijöitä?

Ehkäpä osittain tämän vuoksi jotkut NLP:ä opiskelleet ja opettaneet harvoin vaivautuvat asettumaan akateemisten tutkimusten raameihin, vaan he mieluummin kehottavat kysyjää ihan vaan kokeilemaan itse. Hypoteesien ja niiden tieteellisen testaamisen sijaan elämää kannattaa elää parhaan kykynsä mukaan eikä ainakaan näitä elämän metataitoja opi kokeilematta. Mestariksi ei tulla harjoittelematta.

Vaikka kuinka herkeämättä tuijottaisimme samaa NLP-maastoa, katsomme sitä jälleen omilla kartoillamme omista tulokulmistamme käsin. Mikä siis minäkään olen kertomaan sinulle sitä mitä NLP on?

Minä en tiedä sinun puolestasi, ja silti mieluusti toki minäkin kuulisin sinun kokemuksistasi, jotta voisin itsekin taas oivaltaa uutta NLP:n monipuolisuudesta.

Mitä NLP-valmennus on minulle?

Minä opin neuro-lingvistisen ”ohjelmoinnin” metodeja edelleenkin lisää kaikkien kanssakulkijoideni kanssa ja kautta, itseeni sukeltaen ja aina uutta oivaltaen.

Ainakin sitä neurolingvistiset menetelmät ovat minulle 🙂

Ja koska minä todella rakastan ikuista oppimista, rakastan myös niitä kaikkia ihania, rikkaita hetkiä valmennusasiakkaideni kanssa!

Siksi minä teen tätä työtäni NLP-valmentajana ja hypnoterapeuttina.

Jos nyt kuitenkin tämän artikkelini lopuksi pitchaan NLP:n parhaan kykyni mukaan, sanoisin, että minulle NLP on ”ajattelun ajattelua” (ja editointia!) sekä ”tunteiden tuntemista” (ja editointia!) tavoitteena oman kokemuksen ja toiminnan parantaminen sisäsyntyisesti.

Neuro-lingvistinen ohjelmointi on kokemuksellista eli henkilökohtaista, minkä vuoksi NLP-esittely näin kirjoittamalla latistaa tunnelman väkisinkin. Siksi mieluiten usein jätänkin kuvaamatta tarkemmin mitä NLP on, ja kutsun sinut vain kokeilemaan kanssani!

Kati Niemi NLP-valmentaja, Hypnoterapeutti, Kirjailija

Voit varata valmennustapaamisen nettiajanvarauskalenteristani TÄSTÄ.

Nähdään pian!

Coach Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota