Rajojen veto työelämässä: Joustava jämäkkyys arvojohtamisessa (Executive Coach Kati Niemi)

Rajojen veto työelämässä: Joustava jämäkkyys arvojohtamisessa

Laita hyvä kiertoon!

Terveet rajat mahdollistavat omien arvojemme ja tarpeidemme kunnioittamisen, mikä on perusta hyvälle työhyvinvoinnille ja menestykselle. Mutta miksi rajojen veto on joskus niin tuhottoman vaikeaa?

Työelämässä kohtaamme päivittäin erilaisia haasteita ja tilanteita, jotka testaavat meidän rajojamme. Näissä hetkissä on tärkeää, että tunnistamme ja puolustamme omia rajojamme terveellä tavalla – myös muiden ihmisten rajoja eli arvoja kunnioittaen.

Jees-miesten ja -naisten hymistely hidastaa edistyksen askelia.

Juuri viimeksi toissapäivänä Nordic Business Forumin tauolla satuin ilokseni pöytäseurueeseen, jossa keskustelumme yltyi mainion monitahoiseksi. Yhdessä vaiheessa sivusimme myös tätä rajojen vedon tärkeää teemaa. 

Totesimme, miten haitallista onkaan, jos yrityksessä esimerkiksi palautetta pyydetään vain johtajan sädekehän kiillottamiseksi tai valitun strategian täydellisyyden toitottamiseksi eivätkä ihmiset oikeasti uskalla nostaa esille epäkohtia eli kehitysaihioita, joilla yritystä ja johtajuutta voisi parantaa.

Välinpitämättömästä laiskuudesta tai puhtaasta pelosta jämähdetään hiljaisen hymistelyn tasolle kaikkia miellyttäviksi jees-miehiksi ja -naisiksi osaksi harmaata massaa, joka vyöryy vain koviten huutavan vanavedessä. 

Liian usein yrityksen strategian ja arvojenkin vastaisesti. 

Näennäisesti ”kaikille hyvää” tehden, vaikka tosiasiassa sellainen toimimattomuuden kulttuuri ei palvele pidemmän päälle ketään. 

Kasvu saa todellisen voimansa myös niistä tarvittavista vastavoimista, jotka pakottavat uusille ajatusurille ja toimintatapoihin. Tekoälyn aikakaudella korostetaan onneksi yhä enemmän resilienssin ja metataitojen tärkeyttä.

Rajojen veto on avainasemassa yrityksen menestymisessä, joka edellyttää jokaisen organisaation jäsenen aitoa panosta eikä pelkkää puolivillaista pyörittelyä pomopelon tai tulevaisuuden kauhuskenaarioiden vuoksi.

Ainakin toissapäiväisen satunnaisen lounasseurueemme jäsenet kannattivat proaktiivisen, positiivisen kyseenalaistamisen taitoa. Ja totesivat sen valitettavan harvinaiseksi hyvyydeksi liian monissa suomalaisissa organisaatioissa. 

Tunnista omat rajasi – ja aidosti arvosta niitä niin lempeästi, että et tunne enää tarvetta hyökätä myöskään kollegojesi rajoja vastaan.

Rajojen tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti jämäkkyyttä ja joustavuutta. Se tarkoittaa omien tarpeiden, arvojen ja toiveiden ymmärtämistä sekä niiden ilmaisemista selkeästi ja kunnioittavasti. 

Kun tunnistat omat rajasi, voit puolustaa niitä hyökkäämisen sijaan lempeällä jämäkkyydellä ja eteenpäin vievällä toistenne kannattelulla.

Jämäkkyyden ja joustavuuden tasapainoa voi onneksi harjoitella. Joustava jämäkkyys on kykyä puolustaa omia rajoja samalla kun osoitat ymmärrystä ja kunnioitusta muita kohtaan. 

Se on taito, joka edistää myönteistä ja kunnioittavaa vuorovaikutusta työpaikalla, vähentää konflikteja ja luo positiivista työkulttuuria.

Liian löyhät tai tiukat rajat voivat olla haitallisia.

Liian löyhät rajat voivat johtaa ylilyönteihin, uupumukseen ja heikentyneeseen elämänhallintaan. 

Liian tiukat rajat voivat johtaa eristäytymiseen ja yhteyden menettämiseen omiin tunteisiin – ja sitä kautta kollegoihin (kuten muihinkin läheisiisi).

Joustavan jämäkkyyden ja terveiden rajojen löytäminen on keskeistä, sillä se mahdollistaa aidosti toimivan, hyvän vuorovaikutuksen ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Syvällinen itsetuntemus ja itsensä hyväksyminen ovat lähtökohtina myös työhyvinvoinnille.

Itsetuntemuksen ja itsensä hyväksymisen teemoihin viitataan joskus vain juhlapuheissa, pinnallisesti. Ikäänkuin se onnistuisi vain muistuttamalla itseämme näistä aivan olennaisimmista metataidoistamme, ihmisyyden perusulottuvuuksista.

Itsetuntemustaan ei voi kehittää vain pinnallisella olankohautuksella, kun arjessa vastavoimat vetämät meitä eri suuntiin jokaikisessä päätöksentekopaikassa.

Itsetuntemus ja siitä nouseva itsensä arvostaminen vaativat pysähtymistä, mikä voi olla kivuliainta juuri silloin, kun on kauimpana itsestä ja kun niitä isoimpia päätöksiä on tehtävä.

Mutta se on silti se ensimmäinen askel myös muiden ihmisten arvostamiseen ja heidän rajojen – heidän arvojen – kunnioittamiseen ilman rajaloukkausten tarvetta. Myös työelämässä.

Hyvät rajat antavat meille kyvyn kuunnella ja kunnioittaa omia tunteitamme, tarpeitamme ja ajatuksiamme. Samalla selkeä rajanveto auttaa meitä kommunikoimaan selkeästi, lempeästi ja tarvittaessa jämäkästi, mikä on avain menestyksekkäälle yhteistyölle ja hyville ihmissuhteille työelämässäkin.

Onneksi lempeää jämäkkyyttä voi harjoitella arjen tilanteissa. Valitse harjoituspaikoiksi ne tilanteet, joissa koet olosi turvalliseksi ja joissa sinun rajojasi kunnioitetaan ennen niiden ratkaisukeskeistä testausta.

Itse olen saanut peilata rajojani yritysjohtajaurani lisäksi useissa erityyppisissä koulutuksissa ja henkisen kasvun valmennusohjelmissa, kuten voit taustaani valottavan CV:n rivien väleistä lukea.

Uuden opiskelu ei ole minulle pelkästään ”teknistä” mindshifting-metodien harjoittelua, vaan myös itseni tutkailua yhä useammista näkökulmista, jotta en jäisi vain yksisilmäiseksi maailman tarkastelijaksi ja inhimillisyyden tutkijaksi.

"Katin kyky käsitellä erilaisia asioita on valtava, ja hänen tapansa niin inhimillisen ymmärtävä ja empaattinen."

Itsensäkehittäminen kysyy kärsivällisyyttä, mutta hyödyt ovat vaivanarvoisia.

Lempeän selkeä rajojenveto ei edistä ainoastaan omaa hyvinvointiasi, vaan myös työyhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia ja menestystä.

Itsesi arvostaminen ja sinun omien rajojen veto selkeästi ja lempeästi ei ole palvelus vain itsellesi, vaan ihan jokaiselle ihmiselle ympärillesi.

Myös hänelle, joka ei vielä tunnista omia rajojaan niin hyvin, että osaisi arvostaa myös sinun rajoja.

Terveet rajat ovat perusta hyvälle työhyvinvoinnille ja menestykselle. Hyvät, joustavat rajat eli lempeä ja arvostava jämäkkyys auttavat meitä puolustamaan omia arvojamme ja tarpeitamme, mikä luo perustan myönteiselle työkulttuurille ja vuorovaikutukselle.

Omien ja muiden ihmisten rajojen arvostaminen auttaa selviämään myös niistä koettelemuksista, joita esimerkiksi yrityksen strategian toteuttaminen tuo mukanaan.

Vastoinkäymisten voittaminen edellyttää omien arvojen lisäksi myös yrityksen arvojen syvällistä tunnistamista ja toteuttamista arjen pieniltä vaikuttavissa valinnoissa.

Sanonta ’culture eats strategy for breakfast’ (Peter Drucker) pitää täysin paikkansa. Kulttuuri voi tuntua annetulta tekijältä, jolle ei yksilö voi mitään, vaikka strategia edellyttäisi toisenlaista touchia ja vaikka sinä näkisit jo otsaluulla, että nykyisenlainen säntäily ei tuota strategianne mukaisia tuloksia.

Epäterve yrityskulttuuri vie helposti mukanaan myös vastavirtaan pyristelevän. Voimat voivat ehtyä, jos tuntee joutuvansa uimaan vastavirtaan voidakseen toteuttaa edes niitä yrityksen tärkeimpiä arvoja, joita muut tuntuvat kunnioittavan vain juhlapuheissaan tai henkilöstökyselyn tulosten läpikäyntipalavereissa ensimmäisten minuuttien ajan.

Arvot testataan ihan tavallisessa arjessa rajojen koettelun kautta. Ja kulttuurin luovat kaikki työyhteisön jäsenet yhdessä.

Liian monen johtajan turvamantrana on klassisen kuiva ’älä tuo minulle ongelmia, vaan ratkaisuja’ näkemättä, miten juurikin tuo näennäisesti hyvää tarkoittava toteamus estää niiden parhaiden ratkaisujen innovoinnin ja esilletuonnin.

Harjoittamalla lempeää jämäkkyyttä voimme edistää omaa ja työyhteisömme hyvinvointia sekä yrityksen arvojen mukaista menestystä eli strategian toteutumista pitkällä aikavälillä.

Miten pitkäjänteiseen kasvuun sinun keskittymiskykysi ja sietoikkunasi riittävät nykyisessä työyhteisössäsi?

Tuntuuko virran mukana meneminen myös omien arvojesi mukaiselta? 

Vai tunnetko joutuvasi olemaan se vastarannan kiiski, jotta edes omalta osaltasi saisit toteutettua juhlapuheissa mainittuja yrityksenne arvoja?

Ovatko yrityksenne arvot linjassa myös omien arvojesi kanssa, vai tunnetko taistelevasi itseäsi vastaan voidaksesi kuulua työyhteisöön?

Mikä on se kipein kysymys, jota kysyt itseltäsi arjen valintoja tehdessäsi?

Entä minkälaisia kysymyksiä ja kyseenalaistuksia olet aidosti valmis kuulemaan ilman, että menetät vankkaa sisäistä turvallisuudentunnettasi myllerryksen keskellä?

Esimerkiksi tämä tekoälyn tuoma muutos tuottaa varmasti myös entistä suurempia kasvukipuja, joita ei hoideta hiljenemällä työpaikan psykologisen turvattomuuden tasolle. 

Mitä valitset tuoda tähän maailmaan työsi ja itsesi johtamisen kautta?

Kun kaipaat juuri Sinulle merkityksellisten arvojesi kirkastamista tai sitä lempeämpää jämäkkyyttä sekä omien että kollegojesi arvojen kunnioittamiseen arkisissa päätöksissäsi ja valinnoissasi, tuen sinua mielelläni.

"Halusin Katin valmennukseen, koska inspiroiduin hänen taustastaan ja käyttämistään menetelmistä. Olen toiminut pitkään johtajana, ja kokenut painetta ja stressiä. Kolmen pienen lapsen isänä myös vapaa-aika on ollut usein kiireinen. Valmennus on antanut minulle uusia oivalluksia ja työkaluja stressin ja kiireen keskellä toimimiseen. Se on lisäksi tuonut minulle uuden kerroksen jo aiemman tiedon ja keinojen päälle. Valmennus on ollut sekä hyödyllinen että hauska! Voin lämpimästi suositella sitä kaikille, jotka haluavat kehittää itseään ja löytää itsestään uusia puolia ja hyödyllisiä oivalluksia. Vielä kerran iso kiitos sinulle, Kati!"

Resilienssivalmennus: Mentaalivalmennus johtajalle, esihenkilölle, HR-henkilöstöhallinnolle (Coach Kati Niemi)
Täytä esitiedot ja varaa ilmainen ensitapaaminen tästä kuvasta klikkaamalla

Voit lukea esimerkiksi tästä aiheesta lisää toisesta rajojen asettamisen vaikeuksia käsittelevästä artikkelistani.

Kun kaipaat turvallista palloseinää ja monitahoisempaa mindshiftausta (työ)hyvinvointisikin edistämiseksi, varaa sinulle sopiva sparrausaika täällä

Monipuoliseen mindshiftaukseen motivoiden,

Executive Coach Kati Niemi
NLP Trainer, Kliininen hypnoterapeutti, KTM, KHT, HHJ
[email protected]

Rakkauden Revoluutio -app (sovellus)
Hyödynnä ilmaiset äänitteet, ekirjat ym Rakkauden Revoluutio-sovelluksessa lataamalla app Google Playstä, Apple Storesta tai nettiselaimella klikkaamalla tästä kuvasta.
Executive Coach, KTM, KHT, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija, Digiyrittäjä Kati Niemi (Business Coaching)

Resilienssivalmennus

Resilienssivalmennuksesta lisävoimaa tavoitteiden saavuttamiseen. Sopii johtajalle, yrittäjälle, tiimin vetäjälle tai HR-ammattilaiselle.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota