Ajanhallinta-työnohjaus: Valmennus Coach Kati Niemi

Ajanhallinta ja stressi: Miksi ajanhallintataidot eivät auta stressiin?

Laita hyvä kiertoon!

Arki töissä/kotona yhtä häsäystä, säntäilyä ja stressiä? Miksi se klassinen eli tavallaan ”tekninen” ajanhallinta ei ratkaise työ/perhe-elämän kiirettä? Mitä ovat ne aidosti hyvät ajanhallintataidot, jotka auttavat sinua vähentämään kiirettä ja jälleen nauttimaan elämästäsi?

Joillekin ’kiire’ on se kulunut turvasana, jolla elämäniloa tuottavat asiat ja ihanien ihmisten tapaamiset syrjäytetään kalenterista:

      • ”Ei meilllä ole parisuhdeaikaa, kun on niin kiire koko ajan.”

      • ”Tämmöstä tää elämä nyt vaan on, kun on nää ruuhkavuodet – you know!”

      • ”Mulla ois hyvä bisnesidea, jonka mä toteutan sitku…”

      • ”Mä tiedän mitä mun pitäisi tehdä asian X suhteen, mutku on näitä duunikiireitä ja lasten harrastuskuskauksia aamusta iltaan…”

      • ”Varmaan toi itsensäkehittäminen vois olla mulle ihan tarpeellista, mutta ei mulla ole aikaa mihinkään ylimääräiseen just nyt.” (sanoo henkilö, joka ehtii kyllä murehtimaan ongelmiaan ja puhumaan niistä minuutti-, tunti-, …vuositolkulla kaverilleen puhelimessa tai ”rentouttavalla” kävelylenkillä)

     

    Ajanhallinta-työnohjaus: Valmennus, Executive Coaching

    Jos elämä eli arki ei maistu, ajanhallinta eli elämänhallinta kannattaa laittaa perustavanlaatuisemmin kuntoon, jotta se vuodesta toiseen jatkuva ”harmaakin arki” sujuisi rennommin mielin ja elämänilo löytyisi jälleen sekä sinne työpaikalle että kotiin.

    ”Teknisten” priorisointi-, organisointi- ajanhallintavinkkien luullaan joskus ratkaisevan myös ne juurisyyt, jotka ovat alunperin johtaneet mm. kiireeseen ja stressiin töissä / perhe-elämässä.

    ”Ota vaan pomodorot ja automatisoidut to do -checklistat käyttöön, ja organisoi työsi tehokkaammin, niin kyllä se siitä!”

    Niinkö?

    Ajanhallinta-työnohjaus: Valmennus Coach Kati Niemi

    Karsinta arjen pyörityksen keskellä on vaikeaa, jos ei ole syväanalysoinut sitä, mille tässä ainutkertaisessa elämässään ihan oikeasti haluaa sanoa ’kyllä’ ja mille ’ei kiitos’.

    Delegointi ei pääse edes puolitiehen, jos alitajuinen mindset käskee pärjäämään itse ollakseen sisukas työn sankari.

    Organisointi yltyy eestaas poukkoiluksi, jos keskittymiskyky on rapautunut somesurffauksen ja muun dopamiinisäntäilyn alla.

    Automatisointi jää alkeelliseksi, jos ajattelee itse voivansa tehdä kaiken paremmin ja laadukkaammin kuin ne robotit – saati tunaritiimikaverit, joihin ei löydy enää luottamusta psykologisen turvallisuuden haihduttua, kun stressaantuneina tuli pikkasen turhaan tiuskituksi suuntaan tai toiseen.

    Itsensäjohtaminen työ- ja kotiaskareiden pyörityksessä jää vaillinaiseksi, jos ei ole antanut itselleen lupaa johtaa itseään elämän suuremmissakaan päätöksissä ja arki on vuosien saatossa muotoutunut lähinnä sosiaalisen kuplan odotusten mukaiseksi muiden miellyttämiseksi tai kärkevämmän kumppanin käskyjen tahdissa lusittavaksi.

    ”Nopeammin ja tehokkaammin” on joskus pahinta mitä voit tehdä arkesi kuntoon laittamiseksi.

    Tehokas ajanhallinta ei tarkoita sitä, että otetaan 24/7/365-tehoista kaikki irti.

    Merkityksettömien tekemisten tehostaminen, työn ja vapaa-ajan puuhien uudelleenjärjestely tai tarpeidesi ja toiveidesi vastaisen arkielämän nopeampi pyörittäminen ei tee elämästäsi sen onnellisempaa, ellet käytä tuota vapautuvaa aikaasi enemmän niihin asioihin ja niille ihmisille, jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä. ✨💜✨

    Mutta jos sisäinen ääni käskee vaan pyörittämään työ- ja perhearkea nopeammin, ja siihen varsinaiseen pihviin eli itsetuntemuksen syväluotaamiseen ”ei ole aikaa” ennen kuin ”sitku”, niin itsesuojelun kannalta on toki turvallisempaa torjua tiedostamattomat, silti todelliset toiveensa vuodesta toiseen…

    Monet organisointi- ja ajanhallintavinkit ovat tietysti superhyviä ja ilman muuta niitä kannattaa hyödyntää, jos arjen häsäys ja stressitason kasvu johtuu tosiaankin ihan vaan siitä, että et tiennyt vielä kaikkia niitä.

    MUTTA.

    Useimmiten ei ole todellakaan kyse siitä, etteikö esimerkiksi kokenut johtaja tai yrittäjä olisi kuullut niistä ajanhallintakeinoista, jotka toki toimivat, JOS se peruspohja eli mindset tukee noiden vinkkien käyttöönottoa.

    Mitä on ajanhallinta pintaa syvemmältä?

    Hyvä ajanhallinta tarkoittaa parhaimmillaan eli myös niiden faktisten minuuttien näkökulmasta tehokkaimmillaan sitä, että käyttää aikaa itselle tärkeisiin asioihin ja niille ihmisille, joiden parissa se aika tuntuu lentävän!

    Aivan liian nopeasti aika kuluu hyvässä ja kuluttaa huonossa seurassa. Jotta aika kuluisi kevyemmin ja kuluttamatta energiaasi, niin miten käytät aikaasi tänään?

    Mille varaat aikaa jatkossa?

    Ajanhallinta: Hyvän olon ajanhallintavalmennus (Executive Coach Kati Niemi)

    Kuten muutenkin elämässä, harvoin tieto tuo muutoksia. Tietoisen mielen tasolla tapahtuvat järkeily jää heti kättelyssä alitajuisten uskomustemme sekä tiedostamattomien ajatus-, tunne- ja toimintarutiiniemme alle. Tutkimusten mukaan tiedostamaton mieli ohjaa meitä 95-prosenttisesti – hyvässä ja pahassa.

    Ja omien valmennusasiakkaideni kohdalla työstämme nimenomaan vähintään 95-prosenttisesti niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen arkeen eli elämään. Koti- tai työrintamalla, sama alitajuisten draivereidemme ylivalta vaikuttaa kaikilla elämänalueillamme.

    Parempi työelämän ja perhearjen ajanhallinta kannattaa aloittaa syväsukelluksella itseesi

    Jos sinulla tuppaa olemaan ”liian vähän aikaa” nauttia arjestasi eli käytännössä suurimmasta osasta elämääsi, palauta mieleesi niin moninaisten ajanhallintakeinojen pääteemojen tärkeysjärjestys 1-6:

    1) Tiedät, mihin haluat käyttää aikasi eli tämän 💜 elämäsi (ARVOSI)

    2) Tiedät, mihin aikasi todellisuudessa menee ja tunnistat (+tunnustat!) miltä osin et ole tehnyt arvojesi mukaisia ajankäyttö- eli elämänvalintoja vaan kenties sinnittelet arvojesi vastaisesti jollain elämänalueellasi (ISOT LINJAT)

    3) Opettelet tekemään todellisia päätöksiä aikaisempaa vahvemmin sinulle aidosti merkityksellisten ✨ arvojesi mukaisesti etkä vain menneisyyden toistamiseksi tuttuuden eli näennäisen turvan tunteen tai muiden ihmisten miellyttämisen eli heidän elämänsä sivustaelämisen vuoksi (VALINNAT)

    4) Karsit arvojesi vastaiset tai muuten turhanpäiväiset aika- ja energiasyöpöt tekemiset tai ihmiset arjestasi eli siitä ajasta, joka muodostaa suurimman osan hereilläoloajastasi eli koko elämästäsi (TULEVIEN ajankäyttöongelmien ja -priorisointien vähentäminen)

    5) Kiinnität huomiota, mitä voit delegoida muille, organisoida paremmin ja miten jaat omaa aikaasi jäljellä olevien eli sinulle arvokkaiden asioiden ja ihmisten välillä (ARKISET VIILAUKSET).

    6) Harjoittelet parantamaan keskittymiskykyäsi 💯 (FOKUS).

    7) Otat automaatiot ja muut ajanhallintatekniikat avuksesi, mm. pomodoro-rytmitys tai esim. Monday.com- ym ajanhallintajärjestelmät (APUVÄLINEET).

    Tuota viimeistä kohtaa ei toki pidä vähätellä, vaikka sen paikka onkin tosiaan vasta tuossa loppusuoralla.

    Jos nuo viimeiset kohdat eivät ota luonnistuakseen, palaa perusteisiin kohdasta 1 alkaen. Ethän pyri esimerkiksi väkisin fokusoimaan, jos fokustasi vaativa aihe ei todellisuudessa ole prioriteettilistallasi tarpeeksi korkealla?

    Ja ethän yritä esimerkiksi automatisoida asioita, joista todellisuudessa haluaisit päästä kokonaan eroon?

    Ns. tekninen ajanhallinta ja organisoiminen on tietysti olennaista, jos homma siitä tosiaan kiikastaa.

    Itsekin olen aivan hullaantunut mm. Monday.comin pyöritykseen virtuaalitiimiläisteni kanssa, ja keskittymiskyvyn ylläpitämiseksi tauotan päiviäni myös tuunatulla pomodorollani. Ja automatisointihan on intohimoni, mikä toisaalta voi johtaa myös siihen, että automatisoin ajan säästämiseksi niitäkin juttuja, jotka oikeasti olisivat edullisempaa ulkoistaa vaikkapa niille mainioille virtuaaliassareilleni. Mutta tällaiset ajanhallintakeinot ovat lopulta vain sitä pintaa, hienosäätöä.

    Valtavan paljon tärkeämpää on se perusta, jolle nuo ajanhallintakeinosikin rakennat.

    Kun ajanhallinta sujuu sitä pintaa syvemmältä, arkielämä helpottuu ja ylipäätään koko elämä paranee sen nautinnollisemman arjen myötä huomattavasti.

    Pieni käytännön esimerkki muistuttajaksi…!

    Otetaan tähän loppuun vielä yksi pieni käytännönläheinen vertaus:

    En tiedä sinusta, mutta monilla naisilla on vakkarikampaaja. Henkilö, jolle uskoo vähintään hiuksensa, ja useimmiten uskoutuu päänsisäisistäkin takuistaan. Henkilö, jonka luokse haluaa mennä uudelleen ja uudelleen, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

    Mutta kuten hyvillä kampaajilla yleensä – tällä parhaalla vakkarikampaajalla on paljon asiakkaita. Sen vuoksi moni nainen varaa seuraavan tai useammankin kampaajakäyntinsä edellisen visiitin päätteeksi. Näin tulee varmistaneeksi, että hiukset pysyvät kunnossa eikä tule yhtäkkisiä paniikkitilanteita, kun huomaa, että unohti varata seuraavan ajan ja kampaajan kalenteri on jo täynnä.

    Kävitpä kampaajalla taikka et, tämä ajanvaraus ei ollut se pääasiallinen ajanhallintavinkki tässä kohtaa – kuten varmaan jo arvasit, vaan:

    Miten sinä olet varmistanut esimerkiksi hyvissä ajoin tehdyillä kalenterivarauksilla sen, että ehdit tehdä elämässäsi niitä muitakin nautinnollisia asioita kuin käydä siellä kampaajalla?

    Minkälaiselle ”tapaamiselle” sinulla olisi kysyntää säännöllisin väliajoin?

    Jotkut naureskelevat ”kalenteriseksille”, mutta toisaalta moni parisuhde kariutuu heidän omien sanojensa mukaan sille, että heillä ei ollut sitä parisuhdeaikaa. Ehkä juuri siitä kalenteriseksin puutteesta homma sitten kiikasti…?

    Vaikka seksi onkin yksi mainio elämänilon ja rentouden tuottaja hektisen arjen keskellä, niin jos nyt tuot mielesi vielä sieltä seksisessioiden miettimisestä takaisin tähän arkisemmin kokonaisvaltaisempaan ajanhallintaan 😉 niin miten uusin silmin voisit nyt tarkastella kalenterisi sisältöä?

    Elämäsi sisältöä?

    Jos vakuutat itsellesi, että kyllä sinulla se ajanhallinta on jo kunnossa etkä silti tunne eläväsi merkityksellistä elämää eli aikaa, aloita näiden vinkkien läpikäynti alusta uusin silmin.✌🏼

    Kokonaisvaltaisen ajanhallinnan eli käytännössä elämänhallinnan parantamiseksi pyydä toinen silmäpari avuksesi, ja syväanalysoi arkesi eli käytännössä suurin osa elämästäsi.

    Jos sinulla tuntuu olevan liian kiire myöskään avun vastaanottamiselle, onko kiireesi taustalla kenties pelkoa siitä, mitä voisikaan tapahtua, jos apua vastaanotettuasi tunnistaisit muutostarpeen, joka jo odottaa sinua?✨

    Ajanhallinta-työnohjaus: Valmennus Coach Kati Niemi

    Minkälaisen muutoksen sallisit arkeesi? Laita viestiä! ✨💜✨

    Rennompaan elämäniloon paremman priorisoinnin ja ajanhallinnan kautta voimaannuttaen

    Coach Kati Niemi
    Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, KTM, KHT
    [email protected]

    Resilienssivalmennus, mentaalivalmennus, henkinen valmennus - Coach Kati Niemi
    Yksilöllisesti etenevästä, korkeatasoisesta Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelmasta voit lukea klikkaamalla tästä kuvasta.
    Executive Coach, KTM, KHT, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija, Digiyrittäjä Kati Niemi (Business Coaching)

    Resilienssivalmennus

    Resilienssivalmennuksesta lisävoimaa tavoitteiden saavuttamiseen. Sopii johtajalle, yrittäjälle, tiimin vetäjälle tai HR-ammattilaiselle.

    SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

    OTA YHTEYTTÄ!

    UUSIMMAT

    Laita hyvä kiertoon!

    Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Ilmaista inspiraatiota