Työn vaihtaminen - Monia vaihtoehtoja työlle ja työnteolle

Työn vaihtaminen onnistuu, kun tiedät, mikä on unelmatyö juuri sinulle!

Laita hyvä kiertoon!

Kun työn vaihtaminen on mielessäsi, olet saapunut oikeaan paikkaan. Tämän artikkelin kautta voit oivaltaa, mitä vaihtoehtoja sinullakin on nykyiselle työlle – ja kenties työnteolle ylipäänsä!

Työn vaihtaminen - Monia vaihtoehtoja työlle ja työnteolle

Tarkastellaan ensin, missä kohdin tätä työn vaihtoehtojen maailmaa sinä tällä hetkellä olet nykyisessä työssäsi sen suhteen, että kuinka paljon pidät työstäsi ja kuinka paljon saat onnistumisen kokemuksia työpäiväsi aikana:

  • Työ, jossa olen huono enkä edes pidä siitä.
  • Työ, jossa olen hyvä, mutta en pidä siitä.
  • Työ, josta pidän, mutta en ole siinä hyvä.
  • Työ, josta pidän ja lisäksi olen hyvä työssäni.

Vaihe 1: "Mitä tehdä, kun inhoan työtäni ja olen huono siinä?"

Huono ja tylsä työ

Todennäköisesti tähän nelikenttään osuessasi sinulla ei mene kauankaan aikaa päättää, mitä teet. Olet todennäköisesti ollut tässä työssä vasta vähän aikaa ja siksi et ole siinä kovin hyvä. Lisäksi sinulla ei ole mitään motivaatiota tulla siinä paremmaksi, koska olet tajunnut, että et oikeastaan edes pidä siitä.

Tässä moodissa ollessasi mikä tahansa muu työ on siis parempi! Suhtaudu työn vaihtamiseen ennakkoluulottomasti, sillä voiko sinulla käydä enää huonommin? 

Työn vaihtaminen on helpoimmillaan kuin irtokarkkipussin täyttämistä sokkona: maistetaan eri juttuja ja tutkaillaan, mistä löytyisi se työ, joka maistuu hyvältä. Kun pidät työstäsi, motivaatio siinä kehittymiseen tulee ihan itsestään. Sinä haluat oppia, joten sinä myös opit.

Ei ole olemassa asioita, joissa et voisi onnistua. Olennaista onkin löytää sellainen työ, jossa haluat olla valmis oppimaan eli myös erehtymään ja tekemään virheitä lannistumatta yrittämään uudelleen.

Vaihe 2: "En pidä työstäni, mutta saan siitä kehuja ja työpäiväni ovat helppoja. En keksi, mitä muuta voisin tehdä?"

Haave paremmasta työstä - Uravaihdos - Unelmointi

Kun olet tässä nelikentän toisessa vaiheessa, olet todennäköisesti työssä, josta A) olet joskus pitänyt ja siksi tullut siinä hyväksi  tai  B) olet jumittanut edellisessä vaiheessa aivan liian kauan eli tekemällä työtä, josta et pidä ja tietysti siinäkin lopulta olet tullut hyväksi.

Tässä vaiheessa sisäinen motivaatiosi on viimeistään täysin kadonnut, mutta koska olet työssäsi hyvä, se sujuu vasemmalla kädellä ja päiväsi ovat ainakin teoriassa leppoisia.

Mutta mikä voisi syödä sisintäsi enemmän kuin työ, jossa roikut muiden ihmisten kehujen varassa ilman omaa sisäistä paloasi?

Koska olet tullut työssäsi hyväksi, olet ehkä pysynyt tässä työssäsi niin pitkään, että et ole harjoitellut epämukavuusalueellesi menemistä. Sinne ei tarvitse hypätä eikä edes kävellä kertaheitolla, vaan voit hitaasti ujuttautua uusille urille.

Mieti seuraavia kysymyksiä:

  • Mistä pidät elämässäsi ylipäänsä? 
  • Jos kukaan muu ei näkisi eikä tietäisi mitä teet arkisin, niin mitä tekisit?
  • Mistä saat iloa silloinkin, kun kukaan muu ei ymmärrä, mikä siinä jutussa on niin hauskaa tai jännää?
  • Mitä metataitoja olet oppinut nykyisessä työssäsi, kun olet tullut siinä niin hyväksi? Listaa ne ja piirrä niiden muodostamasta mindmapista reitti mahdollisille uusille urille.

Elämänarvojen mukaisen tavoitteen kirkastukseen saat apua esimerkiksi hypnoterapiasta, johon yhdistelen monia NLP- ja muita terapeuttisia ja valmennuksellisia menetelmiä. Lue esimerkiksi uravaihdokseen liittyvistä terapia- ja valmennuspalveluistani täältä.

Vaihe 3: "Tiedän, mitä haluaisin tehdä työkseni, mutta en ole siinä riittävän hyvä voidakseni vaihtaa ammattia ja ansaitakseni elantoni unelmatyölläni..."

Työhaaveita - Unelma työstä haaveilu

Kun olet kirkastanut itsellesi ne asiat, joista nautit ja joita arvostat, alat hahmottamaan unelmatyösi ääriviivoja.

Saatat kuitenkin kokea epävarmuutta, koska ethän sinä ole sen alan ammattilainen, joten miten sinä voisit kuuna päivänä ainakaan tienata rahaa siitä mitä rakastat?

Palaa mielessäsi parikymppiseksi ennakkoluulottomaksi idealistiksi ja päätä lähteä opiskelemaan haluamaasi alaa.  Pienessä mittakaavassa! Sinun ei tarvitse irtisanoutua nykyisestä työstäsi, josta saat elantosi ihan jo vasemmalla kädellä ilman sen suurempaa ajatustyötä, sillä voit opiskella monia ammatteja työn ohella. Ensin vaikkapa iltakurssien ja lyhyiden valmennusviikonloppujen myötä, ja kun kiinnostuksesi kasvaa entisestään, voit miettiä opintovapaata nykyisestä työstäsi.

Jos haaveilet yrittäjyydestä, voit harjoittaa yritystoimintaa sivutoimisesti. Side hustlaus on nykyaikaa ja yhdessä työpaikassa koko elämänsä jumittaminen ilman omia pikkusivubisneksiä on vanhanaikaista.

Päätoimisen ammatin ja sivutoimisen yritystoiminnan yhdistäminen edellyttää hyviä ajanhallinta- ja stressinhallintataitoja, jotta et polta itseäsi molemmista päistä. Tässä kohdin hyödynnä itsehypnoosia rentoutumiskeinona ja NLP-menetelmiä itsesi johtamiseen.

Vaihe 4: "Jes, nautin unelmatyöstä ja saan jatkuvasti onnistumisen kokemuksia!"

Unelmatyö - Millaista on olla unelmatyössään?

Luota siihen, että sinä löydät vielä työn, josta sinä todella pidät. Ja kun pidät siitä, opiskelet siihen liittyviä asioita yhä monipuolisemmin ja laaja-alaisemmin. Tiedonjanosi ja motivaatiosi on ehtymätön, koska olethan unelmatyössä!

Kun päivittäin annat itsellesi luvan tehdä työtä, joka saa sinut syttymään, sinulla on voimia harjoitella työtäsi yhä innokkaammin ja tulet yhä kekseliäämmäksi siinä, miten ansaitset sillä myös elantosi.

Ja jonain päivänä huomaat eläväsi unelma-arkea, jossa saat tehdä työtä, josta pidät ja jossa ole vieläpä ihan superhyvä!

Tämän vaikeampaa ei työn vaihtaminen ole.

Ensimmäiseltä ja varsinkin toiselta portaalta muiden kehujen keskeltä katsottuna voi tuntua siltä, että unelmatyö ja sen mukanaan tuoma unelmaelämä ovat aivan utopiaa. Mutta kun tarkemmin palastelet unelmaasi vievän polun pienten askeleiden kokoiseksi, niin minkälaisen urapolun huomaat alitajuntasi nostavan mieleesi juuri nyt?

Kenen lupaa vielä odotat työpaikan tai ammatin vaihtamiseen?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach Kati Niemi - Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi, Sipoo

Kun työn vaihtaminen mietityttää ja olet päättänyt sallia itsellesi myös ottaa vastaan apua, tutustu palveluihini ja ota minunu yhteyttä.

Täällä olen sinua varten.

Rakkaudella innostaen,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja, business coach, yritysjohtaja, yrittäjä, tietokirjailija, KTM, KHT

P.S. Jos jumitat kohdissa 1-3, lue myös artikkelini ansioluetteloahdistuksesta!

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota