Mielen voima, kipu, kuulo-yliherkkyys, tuoksu-yliherkkyys, aistiyliherkkyys - Hypnoosi, terapia, mentaalivalmennus

Mielen voima ja kipu-, ääni-, tuoksu- ja muut aistiyliherkkyydet

Laita hyvä kiertoon!

Ylen tuoreessa Akuutti-ohjelmassa Mielen parantava voima (13.3.2022) käytiin läpi mistä erilaiset aistiyliherkkyydet johtuvat ja miten mielen voima voi sekä sairastuttaa että parantaa.

Ohjelmassa kerrottiin monien suomalaisten omia parantumisesimerkkejä (ks. alla) ja mainittiin myös placebo-tutkimuksesta, jossa polven ”lumeleikkaus” (=potilas luulee, että hänen kipeää polveaan leikataan oikeasti sermin takana, jossa lääkärit kommentoivat ”leikkauksen” edistymistä) paransi polvikipuja yhtä paljon kuin oikeakin polvileikkaus. 

Ja tämän mainitun esimerkkitutkimuksen lisäksihän placeboa (ja noseboa) on tutkittu valtavasti ympäri maailman kaikissa yliopistoissa ja sairaaloissa.

"Aiheeton" kipu tai muu aistiyliherkkyys ei ole leikin asia henkilön lähipiirillekään: "Enää en halua murhata perheenjäseniäni!"

Aistiyliherkkyydet voivat olla todella piinaavia sekä henkilölle itselleen että hänen lähipiirilleen. Lähipiiriltä odotetaan usein ymmärrystä ja äärimmäisilleen vietyä joustavuutta jopa vuosikausien ajan enemmän kuin heiltä kohtuudellakaan voisi vaatia.

Aistiyliherkkyys asettaa paineita kaikille ihmissuhteille, eniten tietysti niille, jotka ovat aivan lähellä – puoliso ja lapset. Esimerkiksi eräs hypnoosin avulla misofoniasta vapautunut hypnoterapia-asiakkaani sanoi jälkikäteen todella helpottuneena naurahtaen: ”Enää en halua murhata perheenjäseniäni!”

Ongelman luonteeseen kuuluu valitettavasti myös se, että mitä vahvemmin ongelmaansa kiinnittää huomiota, sitä voimakkaammiksi oireet käyvät ja oireet voivat myös laajentua uusiksi oireiksi ja oireyhtymiksi. Tällekin on täysin looginen selitys juuri aivotoiminnan kautta: sinun tietoisuuden fokus on avainasemassa. Se mihin fokusoit, se kasvaa.

Voimaannuttava hypnoosiäänite, Voimavarojen vahvistaminen, Itseluottamuksen parantaminen
Voimaannuttava hypnoosiäänite: Lue lisää tämän kuvalinkin kautta.

Mielen voima ei ole mikään yliluonnollinen tekijä, vaan mielen voima syntyy aivotoiminnassa aivan luonnollisesti ja fysiologisesti. Ja yleensä itseasiassa juuri niin kuin on tarkoitettu – isossa mittakaavassa loogisesti. Esimerkiksi stressaantuneena meille kehittyy nopeasti täysin luonnollinen stressireaktio, johon liittyy monia fysiologisia muutoksia aivojen ohjaamana.

Jopa joka viides terveyskeskusten ja sairaaloiden potilaista on sellaisia, joiden oireisiin ei löydy lääketieteellistä, fysiologista selitystä eli ”teknistä kunnon syytä”. Silloin potilas saattaa kritisoida lääkäriä huonoksi ja potilas saattaa kiertää useidenkin lääkäreiden kautta – vain kuullaakseen saman vastauksen: ”Sinun kehossasi ei ole mitään mikä aiheuttaa nuo oireesi.”

Usein potilaan taustasta löytyy jokin esimerkiksi sosiaalinen altistava tekijä, johon yhdistyvä laukaiseva tekijä sitten lopulta nostaa oireet pintaan.

Minkälaisiin tavanomaisiin aistiyliherkkyyksiin mielen voima voi vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti?

Tavanomaisia kuuloaistiin liittyviä aistiyliherkkyyksiä ovat esimerkiksi tinnitus ja misofonia, joissa olen auttanut asiakkaitani hypnoterapian (hypnoosi+terapia) avulla (lue asiakkaideni kokemuksia täältä).

Tinnituksessa henkilö kuulee haamuääntä ilman, että hänen korvansa kuuloelimet varsinaisesti sitä ääntä edes tuottavat. Ääni voi olla vaikkapa naputusta, vinkunaa tai valtavaa meteliä, ja luonnollisesti sellaisen ylimääräisen äänen kuuntelu on todella piinaavaa, jopa kivuliasta. Tyypillistä on, että tinnitusta ”ei kuule” aamuisin hyvin levätyn yön jälkeen, mutta iltaa kohti tinnitus pahenee.

Misofoniassa taas esimerkiksi muiden ihmisten tavalliset ruokailuäänet voivat saada henkilön aivan raivon partaalle, kuten yllä olevasta asiakaskommentti-lainauksesta sait lukea. Aistiyliherkkyydet eivät siis todellakaan ole leikin asia, vaikka niistä kärsineet saattavat leikillään niinkin raflaavasti vaivaansa kommentoidakin 🙂

Myös todelliset hometaloissa sairastumiset voivat laukaista ketjureaktion, jossa henkilö kokee home-allergian oireitaan myös täysin puhtaissa tiloissa. Henkilö saattaa vaihtaa asuntoa jopa kymmenen kertaa ja rakentaa täysin kemikaalivapaan talon, joka on tutkitusti täysin puhdas homeista ja muistakin oireita mahdollisesti aiheuttavista tekijöistä, kunnes hän löytää hypnoterapeutin luo.

Esimerkiksi tuoksuyliherkkä haistaa tuoksut supervoimakkaina, mikä ei johdu hänen erityislaatuisesta supervainukoiranenästään, vaan siitä, että hän on ”opettanut” aivonsa fokusoimaan tuoksuihin, joita muut eivät juurikaan rekisteröi tai vaikka rekisteröisivät, he eivät suurentele tuoksun merkitystä esim. ”kemikaalit ovat hengenvaarallisia”-katastrofiajattelullaan.

Ylimääräistä, ”tarpeetonta” kipua taas voi kokea esimerkiksi fibromyalgiassa.

Moni kärsii oireistaan aivan turhaan vain siksi, että mielen voima on monelle suomalaiselle vielä hämmästyttävän uusi asia. Tältä osin olemme vielä melkoinen takapajula verrattuna moneen muuhun maahan.

Aistikokemukset syntyvät aivoissa ja mielen voima vaikuttaa kokemuksesta tehtäviin positiivisiin, negatiivisiin tai neutraaleihin tulkintoihin

Aistikokemukset syntyvät aivoissa eivätkä esimerkiksi siinä amputoidussa raajassa (aavekipu). On siis täysin loogista ja myös lääketieteellisesti todennettua, että aivotoiminta eli mielen voima voi todellakin sekä sairastuttaa että parantaa mitä moninaisemmista oireista ja oireyhtymistä.

Oireet eivät ole välttämättä vain epämiellyttäviä tuntemuksia, vaan ne voivat pahentua erittäin ikäviksi fysiologisiksi oireiksi. Silloin onkin ihan ymmärrettävää, että jos esimerkiksi nenästä vuotaa verta, niin henkilö ajattelee nenässään tai aivoissaan olevan jotain vikaa. Tai jos jalkaan sattuu aivan vietävästi, niin luonnollisesti sitä ajattelee jalassaan olevan joko reumaa, syöpää tai nivelrikkoa, vaikka jalan kivun syy olisi jokin muu.

Myös nämä ”muut syyt” ovat yleensä loogisia, kunhan katsoo tilannettaan ja taustaansa kokonaisuutena eikä pelkää kohdata niitä oikeasti kivuliaimpiakaan kokemuksiaan.

Potilaan on vaikeaa uskoa, kun lääkäri toisensa jälkeen sanoo kaiken olevan kunnossa ja kuinka ”potilaan kannattaa nyt vaan vähän rauhoittua”. Lääkärit harvoin kuitenkaan antavat konkreettisia keinoa ”rauhoittumiseen” ja siihen, miten mielen voima käännetään positiivista kohti.

Silloin onkin terapian ja valmennuksen paikka.

Minkälaisia esimerkkejä Ylen Akuutti-ohjelmassa kerrottiin?

Esimerkkeinä mielen voiman placebo- ja nosebo-vaikutuksista (=hyvää tekevät + haitalliset vaikutukset) Ylen Akuutti-ohjelmassa mainittiin muun muassa:

  • Tuoksujen placebo-vaikutus: Kahvin piristävä vaikutus jo pelkän tuoksun myötä eli mielenvoimalla ilman, että edes juo kahvia. Muistat varmaan, miten ne Pavlovin koiratkin alkoivat kuolaamaan jo pelkän ruokakellon kilkatuksen kuultuaan, vaikka pihvejä ei näkynyt enää mailla halmeilla…? Me ihmisetkin olemme yksinkertaisia laumaeläimiä monella tapaa ajateltuna 🙂
  • Ympäristö-, kemikaali- ja tuoksuyliherkkyys: ”Sehän vaikutti ihan kaikkeen. Elämä oli hyvin, hyvin pientä. Kaupassa käyntihän oli mulle tosi vaikeaa. Aina kun astuin kaupan ovesta sisään, niin mähän tunsin ne kaikki pesuaineet ja hajut siellä kaupassa, vaikka ne hyllyt olivat tosi kaukana.”
  • Fibromyalgia ja kipu: ”Se on toki tosi haastavaa, kun sun kaikki työkalut on sun omissa käsissä eikä kukaan anna sulle yhtä pilleriä ja sano, että ota tää, niin sun oireet helpottuu.”

Monimuotoisista oireista kärsivät usein toivovat löytävänsä selkeän, lääketieteellisen diagnoosin ongelmilleen: ”Mä toivoin, että jotain olisi löytynyt, jotta olisin saanut jonkin selityksen, diagnoosin tälle taudille, mutta koskaan ei löydetty mitään.”

Mielen voima voi tuntua epämääräiseltä ja siksi epäluotettavalta, vaikka se on yhtä loogista kuin aivotoimintamme ja kehomme muut toiminnot.

Mielen voimaan tutustuminen on usein se viimeinen aihe, josta ratkaisua lähdetään etsimään, vaikka oikeasti se puoli kannattaisi tsekata ihan ensimmäisten oireiden ilmaantuessa – toki sen lisäksi kun käy lääkärissä tarkistuttamassa, että fyysistä vaivaa ei ole.

Mielen voima kannattaa muistaa ihan jokaisessa sairaudessa silloinkin, kun oireille löytyy myös fyysinen syy. Silloinkin oma mieli voi joko pahentaa ja laajentaa oireita (mm. kipua) tai auttaa pärjäämisessä sairauden kanssa (mm. kivunlievitys tai voimakkaan lääkityksen aiheuttaman pahoinvoinnin vähentäminen).

Tiedäthän jo, miten mm. stressi saa aikaiseksi pahimpiakin sairauksia? Stressi on subjektiivinen kokemus, joka näyttäytyy mielen ahdistumisen lisäksi myös lukuisina fyysisinä oireina. Jos siis stressaava tunnetila voi sairastuttaa vakavastikin, niin minkälaisia vaivoja saattaisit ajatella liittyvän esimerkiksi katkeruuden, vihan, kateuden, epävarmuuden tai pelon tunteisiin?

Vaikka onhan toki sekin lääketieteellinen diagnoosi, kun todetaan, että mitään fysiologista vaivaa ei sinänsä ole – on vain se oireita aiheuttava aivotoiminta, joka sekin on toki fysiologista ja kemiallista. 🙂

Omaan aivotoimintaansa voi onneksi vaikuttaa myös itse.

Oma vahva mieli on itselle tietysti tärkeä, joten on ikävää ajatella, että omassa ajattelussa olisi jotain vikaa, joka aiheuttaa myös ihan fyysisesti todennettavat oireet.

Vaikeuksienkin keskellä olisi helpompaa ajatella, että joku ulkopuolinen lääkäri poistaa kaikki vaivat antamalla diagnoosin ja lääkkeet ilman, että itse tarvitsee alkaa harjoitella uusia tapoja käyttää mieltään.

Kun yksilöä ei ole opastettu lapsena koulussa tai kotona eikä aikuisuudessakaan hyödyntämään erilaisia mentaaliharjoituksia, ne voivat nostattaa epäluuloja. Kuten kaikki uusi oudoksuttaa meitä ihan lähtökohtaisesti. Me haluamme pysyä turvassa ja siksi on turvallisempaa pysyä vanhoissa tavoissa silloinkin, kun ne ovat haitallisia, kuin opetella uusia, itselle vielä tuntemattomia tapoja.

Onneksi tehokkaiden mentaaliharjoitusten tekeminen on oikeasti todella kivaa ja erittäin helppoa.

Mentaaliharjoitukset eivät ole mitään mieltä piinaavaa pakertamista tai teoreettisia höpötyksiä eivätkä jonninjoutavaa ajanhaaskuuta.

Tuloksia voi saada hyvinkin nopeasti varsinkin, kun päiväntajunnassa tehtävän kognitiivisen terapian ja muiden ratkaisukeskeisten terapiamenetelmien lisäksi käyttää hypnoosia avaamaan alitajuiset esteet ja helpottamaan uusien ajatus-, tunne- ja toimintarutiinien harjoittelua. Hypnoterapiassa nimenomaan yhdistän hypnoosia ”tavalliseen” terapiaan ja valmennukseen. Käytän useita hyviä menetelmiä aina asiakkaan taustan, tilanteen ja tavoitteen pohjalta.

Ylen Akuutti-ohjelmassa ”tavallisessa” mentaalivalmennuksessa käynyt henkilö kertoi yllättyneensä, miten nopeasti hän sai tuloksia: ”Se on vaikeaa uskoa itsekin, mutta ei mennyt montaa viikkoa tai kuukautta, kun mä olin melkein kokonaan terve. Mä elän normaalia elämää. Mun ei tarvitse rajoittaa itseäni enää millään tavalla. Elämä on normaalia taas. Tää on aika iso juttu mulle.”

Hypnoterapiassa asiakkaani puolestaan käyvät keskimäärin 3-5 kertaa (1-2 viikon välein), jonka jälkeen heillä on tarvittavat keinot käytössään. Hypnoosi auttaa asiakasta pääsemään syvemmälle mielen voiman lähteille kuin jos asioita käydään läpi ”tavallisten” terapeuttisten ja valmennuksellisten menetelmien kautta mm. keskustelemalla ja teknisillä harjoituksilla. Tehokkuutensa lisäksi hypnoosin hyvä puoli on se, että se samalla rentouttaa ja tuo hyvän mielen.

Mentaaliharjoitusten tekeminen siis varsinkin hypnoositilassa on suorastaan nautinnollista! Silloinkin kun aiheena on jokin kivulias, henkilökohtainen ongelma.

Alkuun pääsemisessä ja tavoitteesi saavuttamisessa auttaa tietysti, kun mielen voiman ammattilainen auttaa sinua harjoittelemaan juuri sinulle hyviä keinoja.

Mihin vaivaan sinä haluat vinkkejäni ja ohjaustani?

Laita minulle viestiä, niin tavataan hypnoterapian (=hypnoosi+terapia), NLP:n (Neuro-Lingvistic Programming), Gestalt-terapian, tunnelukkoterapian ja kognitiivisen ratkaisukeskeisen valmennuksen parissa!

Sinun ei tarvitse tietää, mikä terapia- ja mentaalivalmennustekniikka on mitäkin, sillä riittää, että kerrot ongelmasi ja tavoitteesi, niin minä löydän sinulle kyllä toimivat keinot, joita voit alkaa harjoitella kanssani. Kerron sinulle, miksi eri tekniikat toimivat ja miten harjoittelet niitä helpoiten. 

Lähes kaikki asiakkaani tulevat luokseni täysin ”kylmiltään” eli sinullakaan ei tarvitse olla minkäänlaista käsitystä mentaaliharjoituksista, hypnoosista, terapiasta tai valmennusmenetelmistä. Minä olen sinua varten ja lähdemme aina liikkeelle sinun nykytilanteestasi sinun toivomaasi tavoitetta kohti.

Turvallisesti ja vakaan määrätietoisesti askel kerrallaan.

Kati Niemi NLP-valmentaja, Hypnoterapeutti, Kirjailija

Valjasta sinun koko mielen voima nyt oman hyvinvointisi parhaaksi, ja nauti elämästäsi yhä runsaammin!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer, Tietokirjailija
[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota