Keskittymiskyvyn parantaminen ja työhyvinvointi

Keskittymiskyvyn parantaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi

Laita hyvä kiertoon!

Oletko joskus huomannut, että keskittymiskykysi on hukassa? Työpäivän aikana siirryt tehtävästä toiseen ilman, että saat mitään kunnolla valmiiksi? Kotona tavarat tuntuvat katoavan juuri, kun pitäisi lähteä, ja kaupassa unohdat, mitä oikeastaan pitikään ostaa? Nämä ongelmat voivat johtua stressistä ja hermoston ylikuormituksesta. Tästä kattavasta koosteesta saat oivalluksia siitä, miten keskittymiskyvyn parantaminen voi onnistua pelkän tahdonvoiman varassa puskemisen sijaan monipuolisilla psykofyysisillä keinoilla. Tässä alla puolestaan tarkastelemme keskittymiskyvyn parantamisen tärkeyttä lähinnä yrityksen menestyksen näkökulmasta. 

Monesti syytämme itseämme huonosta keskittymisestä, vaikka todellinen syy saattaa olla yksilöllisessä hermostossamme. Eri ihmiset reagoivat stressiin ja kuormitukseen eri tavoin, mikä vaikuttaa heidän kykyynsä keskittyä. 

Senso-hermostokartoitus
Tutustu SensoCoachingiin ja hermostokartoitukseen tästä kuvalinkistä.

Senso-hermostokartoitus, joka on linkitetty MBTI-persoonallisuustyyppeihin, tarjoaa syvällistä tietoa siitä, miten oma hermostosi toimii ja miten voit parhaiten tukea sitä. Voit lukea kattavan katsauksen aiheeseen tästä artikkelista, jos vain keskittymiskykysi riittää sen loppuun lukemiseen asti…? 🙂

Työelämän haasteet ja keskittymiskyvyn parantaminen

Jos katsomme keskittymiskyvyn merkitystä faktaperusteisesti ensisijaisesti bisneksen näkökulmasta (tässä artikkelissa inhimillisestä näkökulmasta), niin esimerkiksi asiantuntijatyössä keskittymiskyvyn puute näkyy tuottavuuden laskuna, virheiden lisääntymisenä tai ristiriitoina palavereissa, joihin ei energiaa enää riitä.

Johtajan on tärkeää ymmärtää, että eri ihmisillä keskittymiskyvyn haasteet voivat johtua erilaisista syistä. Johtajien tulee osata tukea tiimiläisiään yksilöllisesti ja huomioida, että jokaisen hermosto reagoi eri tavoin stressiin ja työpaineisiin. Tämä ymmärrys voi parantaa tiimin kokonaisvaltaista suorituskykyä ja työhyvinvointia.

Myös omaa aikaansa todennäköisesti (toivottavasti!) ainakin hieman vapaammin hallitsevat yrittäjät kohtaavat jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia, mikä voi hajottaa keskittymiskyvyn. Bisnesideoita on joka lähtöön, mikä tietysti on osaltaan energisoivaa, mutta lopputuloksena voi olla myös huono keskittymiskyky.

Keskittymiskyvyn parantaminen lisää yrityksen tuottavuutta, vähentää virheiden määrää ja stressistä johtuvia ristiriitoja sekä edistää työhyvinvointia.

Menestyvä asiantuntija, tiimin esihenkilö, yritysjohtaja ja yksinyrittäjä tunnistaa, että heidän omat keskittymiskyvyn ongelmansa voivat johtua hermoston yksilöllisistä piirteistä. Tämä tietoisuus auttaa heitä kehittämään työskentelytapoja, jotka tukevat heidän luonnollista kykyään keskittyä.

Erilaiset syyt keskittymiskyvyn herpaantumiselle

Hermoston yksilöllisyys tarkoittaa, että eri ihmiset reagoivat eri tavoin samoihin tilanteisiin. Jokaisen hermosto on erilainen, ja siksi keskittymiskyky voi herpaantua eri syistä eri ihmisillä. Tämä moninaisuus vaikuttaa suoraan keskittymiskykyyn ja työtehokkuuteen.

Senso-hermostokartoitus on työkalu, joka auttaa ymmärtämään yksilön hermoston toimintaa. Tämä kartoitus yhdistää hermoston toiminnan MBTI-persoonallisuustyyppeihin, tarjoten kattavan näkemyksen siitä, miten eri persoonallisuustyypit voivat parhaiten tukea keskittymiskykyään ja hyvinvointiaan.

Ymmärtämällä omaa hermostotyyppiään ja persoonallisuuttaan, voi löytää yksilöllisiä tapoja parantaa keskittymiskykyä ja hallita stressiä tehokkaammin. Tämä tieto auttaa erityisesti asiantuntijatyössä, johtamisessa ja yrittäjyydessä, joissa keskittymiskyky ja tehokkuus ovat avainasemassa.

MBTI-persoonallisuustyypit (kuten P- ja J-kirjaimet tiettyjen ”tyyppien” perässä), jotka on linkattu Senso-hermostovahvuuksiin, antavat osviittaa siitä, miten erilaiset työskentelytavat ja ympäristöt vaikuttavat keskittymiskykyyn. 

Esimerkiksi P-tyypit saattavat kokea ahdistusta liian säntillisesti noudatettavista aikatauluista ja tarvitsevat enemmän joustavuutta työssään, kun taas J-tyypit voivat stressaantua, jos heidän rutiininsa ja aikataulunsa ovat liian epämääräisiä. Voit lukea tarkemmin täältä, mitä muita eroavaisuuksia heillä on keskittymiskyvyn suhteen.

Keskittymiskyvyn parantaminen itsetuntemuksen ja itsensäjohtamisen avulla

Itsetuntemus on ensisijainen lähtökohta itsensäjohtamisessa erityisesti hektisessä ja alati muuttuvassa yritysmaailmassa, jossa vieläpä tekoälyn kanssa askartelu lisää muutoksia ja edellyttää aivotyöntekijöiltä entistäkin vahvempaa neuroplastista adaptiivisuutta.

Ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan, rentoutumiseen ja resilienssin parantamiseen
Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvasta klikkaamalla.

Kun tunnet oman hermostotyyppisi ja persoonallisuutesi, voit paremmin ymmärtää, miksi keskittymiskykysi herpaantuu tietyissä tilanteissa. Senso-hermostokartoitus, joka on linkitetty MBTI-persoonallisuustyyppeihin, tarjoaa syvällistä tietoa siitä, miten oma hermostosi toimii ja miten voit parhaiten tukea sitä.

Keskittymiskyvyn haasteet työelämässä voivat johtua monista erilaisista syistä, jotka liittyvät yksilön hermoston ja persoonallisuuden erityispiirteisiin. Itsetuntemus ja itsensäjohtaminen ovat avainasemassa, kun pyritään parantamaan keskittymiskykyä ja saavuttamaan menestystä työelämässä.

Kun haluat parantaa keskittymiskykyäsi, tämä kattava artikkelini on silloin juuri sinulle. Siinä asiaa käsitellään sekä inhimillisistä että muistakin näkökulmista kuin vain yritysjohtamisen näkökulmasta.

Keskittymiskyvyn parantaminen ja työhyvinvointi

Kestävällä tavalla parempaan keskittymiskykyyn ja aidosti vaikuttaviin muutoksiin motivoiden,

Executive Coach Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -kouluttaja, sekä toiminnallisen neurotieteen akkreditoitu SensoCoach ja ReflexExpert

Executive Coach, KTM, KHT, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija, Digiyrittäjä Kati Niemi (Business Coaching)

Resilienssivalmennus

Resilienssivalmennuksesta lisävoimaa tavoitteiden saavuttamiseen. Sopii johtajalle, yrittäjälle, tiimin vetäjälle tai HR-ammattilaiselle.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota