Rationaalis-analyyttinen yrittäjä ja johtaja työhyvinvointi- ja uravalmennuksessa

Rationaalis- Analyyttinen yrittäjä/johtaja MBTI-uravalmennuksessa

Laita hyvä kiertoon!

Oletko sinäkin yrittäjä tai johtaja, jolla korostuu MBTI-persoonallisuustyypissäsi rationaalinen logiikka ja faktapohjaiset analyyttisyys (T Thinking)? Haluatko menestyä paremmin ja löytää tasapainon työssäsi? Epäiletkö, voiko vahvasti analyyttinen, faktapohjaisesti johdettu yritystoiminta olla kannattavaa pidemmän päälle tai miten saisit ihmissuhteesi tukemaan menestystäsi? Tässä artikkelissa tarkastelemme, millaisia vahvuuksia ja kehitysalueita sinulla todennäköisesti luontaisesti on ja miten voit tasapainottaa työtehtäviäsi saavuttaaksesi menestystä ja hyvinvointia.

Eihän kukaan yksilö tietenkään ole puhtaasti oman MBTI-tyyppinsä peruskuvauksen mukainen, koska opitut taidot ja tilannekohtainen käyttäytyminen vaikuttaa niin paljon. Usein omat piirteet paljastuvat karummin stressitilanteessa, joten siksi on tärkeää ymmärtää omalle ”tyypille” luontaisimmat stressikäyttäytymisen varoitusmerkit ja palautumiskeinot

Lue syvällisempää pohdintaa MBTI-profiloinnista ja sen käyttötarkoituksista tästäAlta voit lukea yhdenlaisen, väkisinkin yksinkertaistavan koosteen faktoihin luottavan, rationaalisen analyyttisen yrittäjän ja johtajan ominaisuuksista ja asioista, joihin hänen voi olla hyödyllistä kiinnittää enemmän huomiota. 

Muistathan, että aidot MBTI II-tason raportit ovat paljon syväluotaavampia jokaisen persoonallisuuspiirteen ja niiden useiden alapiirteiden osalta. Esimerkiksi läheskään kaikki T-kirjaimella varustetut MBTI-tyypit eivät ole lainkaan samanlaisia edes tuon T-kirjaimen eli analyyttisen päätöksenteon ilmenemisen osalta. 

Ethän siis oleta olevasi samankaltainen kuin joku toinen, jolla on myös vahvat analyyttiset taidot, tai jopa sama MBTI-persoonallisuustyyppi. Hermostolliset ja muut yksilölliset eroavaisuudet ovat niin laajat, mutta nämä mallit ovat erittäin hyödyllisiä viitekehyksiä itsensä ja muiden ihmisten ymmärtämiseen myös yritysmaailmassa.

Laajat MBTI II-raportit, joita käymme läpi MBTI-coachingissa, ovat useamman kymmenen sivun laajuisia syväanalyysejä juuri sinun itsearviointivastaustesi kautta peilattuina – niin hyvässä kuin pahassakin! 🙂  Saat ne varaamalla henkilökohtaisen ajan MBTI-arviointiin ja -coachingiin tästä.

Keho ja mieli ovat 100% yhtä, täydessä synkronissa tälläkin hetkellä – kehomieli. Siksi MBTI-tyyppisi piirteitä voi tarkastella myös hermostollisten sytykkeiden ja vahvuuksien (sekä sammuttajien ja ”varjojen”) kautta fyysisillä testeillä Senso-hermostokartoituksessa. Lue niistä lisää tästä

Faktapohjaiseen, rationaaliseen ja loogiseen päätöksentekoon luottava, analyyttinen esihenkilö, johtaja ja yrittäjä: Vahvuudet

Muistathan, että sinulla on muitakin vahvuuksia kuin alle poimitetut luontaiset taitosi. Kun haluat kirkastaa vahvuutesi ja saada kaikki parhaat luontaiset taipumuksesi optimaalisesti avuksesi, varaa aika fyysisilla kehon asentotonustesteillä toteutettavaan Senso-hermostokartoitukseen (Senso-profiili on linkattu MBTI-taipumuksiin). Voit lukea tarkemmin myös MBTI-persoonallisuusprofiloinnista.

Alla olevista linkeistä saat yksityiskohtaisempia lisätietoja eri persoonallisuustyypeistä ja siitä, miten kunkin luontaiset taipumukset voivat näkyä hänen yritysjohtamisessaan niin hyvässä kuin pahassakin. 🙂

  • Intuitiivisen analyyttiset yrittäjät ja johtajat (MBTI: NT, Senso: C): ENTJ, ENTP, INTJ, INTP.
  • Intuitiivisen sydänlähtöiset yrittäjät ja johtajat (MBTI: NF, Senso: R): ENFJ, ENFPINFJ, INFP
  • Maanläheisen analyyttiset yrittäjät ja johtajat (MBTI: ST, Senso: D): ESTJ, ESTP, ISTJ, ISTP
  • Maanläheisen sydänlähtöiset yrittäjät ja johtajat (MBTI: SF, Senso: G): ESFJ, ESFP, ISFJ, ISFP 

Hermostollisen Senso-profiilin ja MBTI-mentaaliprosessien pääkategorioista voit lukea näitä päätyyppejä käsittelevistä blogeista: Intuitiiviset, Maanläheiset, Analyyttiset ja Sydänlähtöiset. Jokainen käyttää kaikkia tyylejä, mutta eri määrin henkilökohtaisten mieltymystensä eli taipumustensa mukaan.

Yrittäjä tai johtaja, jolla on vahvat logiikan (Thinking) ja analyyttisyyden ominaisuudet, tuo mukanaan monia arvokkaita piirteitä liiketoimintaan. He ovat usein erittäin taitavia tekemään päätöksiä faktojen ja analyysien perusteella, mikä auttaa heitä hallitsemaan monimutkaisia liiketoimintaympäristöjä. He ovat myös erinomaisia ongelmanratkaisijoita ja pystyvät kehittämään tehokkaita ratkaisuja nopeasti.

  • Looginen ajattelu: Analyyttiset ja ajattelevat yrittäjät ja johtajat ovat taitavia tekemään päätöksiä loogisesti ja rationaalisesti.
  • Ongelmanratkaisu: He pystyvät nopeasti tunnistamaan ongelmat ja kehittämään tehokkaita ratkaisuja.
  • Tuloskeskeisyys: Nämä yrittäjät ja johtajat keskittyvät tuloksiin ja tehokkuuteen, mikä auttaa heitä saavuttamaan liiketoiminnallisia tavoitteita.

Muista, että samankaltaisia vahvuuksia on muillakin MBTI-tyypeillä, mutta ne voivat ilmetä käytännössä eri tavoin. Pelkkä T-kirjain (T Thinking) ei paljasta koko kuvaa henkilön luontaisista taipumuksista, vaikka ne olisivatkin myös fyysisillä kehon asentotonustesteillä tehdyllä Senso-hermostokartoituksella todennettuja eivätkä pelkästään itsearviointiin perustuvia.

Haasteet ja kehitysalueet vakaita faktoja ja yritysanalyysejä arvostavana yrittäjänä ja johtajana

Luonnollisesti koko MBTI-persoonallisuustyyppi vaikuttaa myös niihin haasteisiin ja kehitystarpeisiin, joita faktaperusteista päätöksentekokykyä arvostava yrittäjä ja johtaja voi kohdata. Tässä alla ei siis luetella kaikkia todennäköisiä kipukohtiasi, jotka vaihtelevat sen mukaan millä tavalla eri ominaisuuksiasi tuot ilmi tosielämän vaihtelevissa tilanteissa. Kuitenkin yleistäen voidaan sanoa, että useimmiten faktoihin paneutuvaa ja analyyttistä päätöksentekoa arvostavien yksilöiden haasteisiin sisältyy tämänkaltaiset teemat, kuten:

  • Ihmisten välinen viestintä ja tunteet: Saatat huomata, että tunnepitoisten tilanteiden käsittely ei aina tunnu luontevalta, koska keskityt mieluummin logiikkaan ja faktoihin.
  • Diplomatia ja suhteiden ylläpito: Joskus voi olla niin, että diplomatia ja verkostoituminen ovat haasteellisia, sillä arvostat suoraa ja tehokasta viestintää.
  • Muiden näkökulmien huomioon ottaminen: Saatat turhautua siitä, jos päätöksiä ei saada tehtyä nopeasti ja tehokkaasti ja ärsyynnyt, jos pitäisi kysellä ”liikaa muiden mielipiteitä”.
Ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan, rentoutumiseen ja resilienssin parantamiseen
Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvasta klikkaamalla.

Stressissä analyyttinen yrittäjä-johtaja saattaa käyttäytyä näin:

Myös stressikäyttäytymisen yleisiä tunnusmerkkejä voi päätellä vasta koko MBTI-persoonallisuusprofiilisi pohjalta, mutta karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että stressitilanteessa voimakkaasti faktapohjaiseen analyysiin ja tehokkaaseen päätöksentekoon luottava yrittäjä ja johtaja voi joskus kokea seuraavanlaisia asioita:

  • Liiallinen analysointi: Voit analysoida asioita liikaa ja jäädä jumiin yksityiskohtiin, mikä estää etenemisen. Kun et saa päätöstä tehtyäkään tehokkuusvaatimustesi mukaisesti, se turhauttaa eli luo yhä enemmän stressiä. Kierre käynnistyy helposti…
  • Tyly palautteenanto: Saatat antaa palautetta suoraan ja jopa liian kärkevästi, mikä voi vahingoittaa ihmissuhteita.
  • Kiitosten unohtaminen: Sinulle on luontaista löytää kehityskohteita, minkä joku voi kokea kritisoinniksi varsinkin, jos tylytät stressimoodissasi turhaankin ”tulos tai ulos”-tyyppisesti. Muistatko antaa myös kehuja ja kiitosta kiireidenkin keskellä, jotta porukat jaksavat painaa himoitsemaasi lopputulosta ja menestystä kohti?

Jos stressisi pitkittyy, pintaan alkaa nousta jopa vastakohtaisen persoonallisuustyypin ominaisia piirteitä. Tällöin joku saattaa kommentoida käytöstäsi: ”Et ole kyllä nyt yhtään oma itsesi?!”

Harkitse näitä itsensäkehittämisen alueita

Analyyttisenä ja ajattelevana yrittäjänä tai johtajana on tärkeää kehittää ”pehmeitä” taitoja ja ihmisläheistä päätöksentekoa, jotta voit menestyä entistä paremmin. Itsensäjohtaminen ja itsensäkehittäminen ovat avainasemassa matkallasi kohti tasapainoista ja menestyvää yrittäjyyttä tai johtajuutta.

  • Kouluttaudu: Kehitä varsinkin ihmissuhde- ja viestintätaitojasi sekä empatiakykyäsi. Myös NLP-näkökulmaharjoitukset voivat olla sinulle erittäin hyödyllisiä.
  • Hyödynnä teknologiaa: Käytä asiakaspalautetyökaluja, jotka helpottavat asiakaspalautteen keräämistä ja analysointia.
  • Hae mentoria: Kokenut mentori voi antaa neuvoja ihmissuhteiden ja viestinnän parantamiseen.
  • Ulkoista ja delegoi: Asiakaspalvelu, henkilöstön johtaminen ja markkinointi kannattaa ulkoistaa tai delegoida henkilöille, joilla on vahvat tunteiden käsittelytaidot ja empatia.

Analyyttinen, faktapohjaiseen päätöksentekoon luottava yrittäjä-johtaja, näin pääset eteenpäin työelämässä!

Tämän blogiartikkelin tavoitteena oli tarjota syvällisempi ymmärrys siitä, miten rationaalinen, analyyttinen yrittäjä tai johtaja voi hyödyntää vahvuuksiaan ja kehittää itseään. MBTI-persoonallisuustyyppi tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten voit tulla paremmaksi yrittäjänä ja johtajana, ja auttaa sinua löytämään tasapainon omien vahvuuksiesi ja kehitysalueidesi välillä.

Perehdy lisää mindshiftaamiseen ja itsensäkehittämiseen MBTI-näkökulmista ja varaa henkilökohtaisen valmennuksen tapaamisaika MBTI Coachingiin. Tapaamisessamme kuulet myös, miten MBTI-tyyppi on kartoitettavissa kehollisten Senso-hermostotestien avulla, mikä lisää kehotietoutta ja auttaa muun muassa työergonomiassa ja palautumisen tukena.

Sinut aidosti sytyttävään menestykseen motivoiden,

Executive Coach Kati Niemi
MBTI- ja Workplace Big Five -akkreditoitu uravalmentaja, SensoCoach- ja ReflexExpert-hermostovalmentaja, kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -kouluttaja, yritys- ja työhyvinvointivalmentaja
[email protected]

Rakkauden Revoluutio -app (sovellus)
Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvasta klikkaamalla.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota