Naisyrittäjät: Naiset ja Tekniikka (Naistenpäivä 2023 teema)

Naisyrittäjät digibisneksessä: Naistenpäivä 2023-teemahaastattelut

Laita hyvä kiertoon!

Naisyrittäjyys ja digibisnes ovat luonnollisesti lähellä sydäntäni. Ilokseni huomasin, että Naistenpäivä 2023 -teemana on ’DigitALL: Innovation and technology for gender equality’. Naiset ja innovatiivinen tekniikka käsittää toki muitakin naisia kuin meidät naisyrittäjät, eikä digitaalisuus myöskään rajoitu pelkkään digibisnekseen vaan on osa muutakin työtämme ja arkielämäämme eri tavoin. Naistenpäivän DigitALL-teema kattaa muutenkin tasa-arvon tärkeän teeman, tänä vuonna vaan korostetaan enemmän tätä teknologisempaa innovaatiopuolta. #EmbraceEquity

Tämän tärkeän Naistenpäivä-teeman inspiroimana juttelin naisyrittäjä-virtuaalitiimiläisteni kanssa myös siitä, miksi he nauttivat yrittäjyydestä ja nimenomaan tekniikan ja/tai digibisneksen saralla.

Tässä artikkelissa kerron mm. mistä teknisistä onnistumisista me digibisnes-naisyrittäjät olemme saaneet kunnon kiksejä ja minkälaisia sotkuja on tullut vastaan. 

Ja tämän jutun teemathan eivät tietenkään kosketa vain meitä naisia, vaan sinulle on varmasti hyötyä tämän lukemisesta edustitpa mitä tahansa sukupuolta, ja olitpa vielä yrittäjä taikka vasta yrittäjäksi ryhtymisestä haaveileva!

Ja näin mindset-valmentajana minua tietysti kiinnosti kuulla, mikä on se kantava voima ylipäätään näiden upeiden kollegojeni digiyrittäjyydessä ja teknisten haasteiden voittamiseksi. Lisäksi jaan omia ajatuksiani naisyrittäjyydestä ja yrittäjänä toimimisesta ylipäänsä, sekä kerron omasta suhtautumisestani tekniikkaan myös tämän digibisneksen ulkopuolelta.

Naisyrittäjä tai yrittäjäksi haluava, haaveiletko yrittäjyydestä ainakin osittain myös digibisneksessä, mutta tekniikka tai ylipäätään yrittäjäksi lähteminen pelottaa?

Yrittäjäksi ryhtyminen pelottaa useimpia, kuten IT-tukihenkilöni Kati Kärki kertoi:

"Mietin pitkään jättäisinkö unelmieni työn ja ryhtyisin yrittäjäksi. Kolme pientä lasta ja lainat olisivat riittäneet järkisyyksi olla ryhtymättä yrittäjäksi. Samalla yrittäjyyden tuoma vapaus tuntui olevan ainut ratkaisu, jonka avulla pystyisin olemaan enemmän kotona, missä lapset minua kipeästi tarvitsivat. Ilman tätä pakkoa ei olisi ehkä rohkeus riittänyt."​

Naisyrittäjät: Naiset ja Tekniikka (Naistenpäivä 2023 teema): Haastattelussa yrittäjä Kati Kärki

Pakko voi olla yksi hyvä motivaattori. Joskus vaikka olisi kuinka pakko tai tietäisi yrittäjyyden olevan parasta itselle ja esimerkiksi perhearjen kannalta, yrittäjyys voi silti pelottaa niin, että ratkaiseva askel jää ottamatta. 

Esimerkiksi teknisten asioiden hoituminen voi mietityttää paljonkin – myös jo kokeneita digiyrittäjiä ja heitä, jotka auttavat muitakin yrittäjiä hyödyntämään uusia teknisiä mahdollisuuksia:

"Digiyrittäjänä yksi haastavimmista asioista on pysyä ajan tasalla teknologian kehityksessä ja muutoksissa. Teknologian nopea kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja kehittymistä, jotta pysyy kilpailukykyisenä. Yrittäjyys onkin arvokasta, koska se tarjoaa paljon oppimismahdollisuuksia ja haasteita, jotka auttavat kasvamaan ihmisenä ja ammattilaisena."

Naisyrittäjät: Naiset ja Tekniikka (Naistenpäivä 2023 teema): Haastattelussa yrittäjä Jenni Kähkönen

Mistä menestyvät naisyrittäjät saavat kannustusta tähdätessään yhä uusiin tavoitteisiin digibisneksessä tai ylipäätään yrittäjinä?

Miten haastattelemani naiset kannustaisivat muita yrittäjiä uskomaan unelmiinsa?

"Yrittäjyydestä haaveilevalle sanoisin, että uskalla unelmoida ja tavoitella rohkeasti omia tavoitteitasi! Naisyrittäjinä meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan ja tehdä maailmasta parempi paikka. Älä anna muiden ihmisten tai stereotypioiden rajoittaa sinua, vaan luota omaan osaamiseesi ja lähde rohkeasti toteuttamaan omia unelmiasi."

Toki myös liikeidean tulee olla hyvä ja tavoitteiden eteen on oltava valmis ryhtymään tuumasta toimeen:

"Sanoisin kaikille yrittäjyyttä miettiville, että silloin kun liikeidea on hyvä ja on taitoa laittaa liikeidea todeksi, niin älä jää odottamaan vaan tee unelmistasi totta!"

Entäs jos kokee olevansa ihan surkea teknisissä jutuissa jo kotioloissa, niin miten sitä voisi handlata digibisnestä, vaikka se tuntuisikin kutsuvan itseä?

Teknisiä ongelmia tulee tosiaan myös alan ammattilaisilla, se on selvä. Miten he kannustavat itseään yrittämään uudelleen ja selviämään teknisistä haasteista?

"Jos kohtaan vaikeuksia digijutuissa tai yrittäjyydessä, pyrin muistuttamaan itselleni, että jokainen haaste on mahdollisuus oppia ja kasvaa. Erityisen tärkeää on muistaa myös se, että kaikkea ei kannata ja tarvitse oppia tekemään itse. Onneksi nykyään voi helposti delegoida ja ulkoistaa erilaisia toimintoja."

"Digihaasteilta ei voi välttyä. Jos ongelma tulee vastaan, niin mietin ensiksi, että miten tämän ratkaiseminen auttaa esim. edistämään myyntiä. Monet pienet viilaukset saattavat viedä paljon aikaa ilman, että myynti tai asiakastyytyväisyys kehittyy. Yrittäjyys on itsessään ongelmien ratkaisua ja ihmisten auttamista. Pitää vain osata erottaa merkitykselliset ongelmat turhista, jotta etenee riittävällä tahdilla. Näiden tilanteiden varalle onkin muotoutunut kaksikin elämänohjetta. Ensimmäinen on 'Valitse taistelusi' ja toinen 'Ei takerruta lillukanvarsiin'."

Todellakin: ei takerruta lillukanvarsiin ja jäädä perfektionismimme vangiksi, naisyrittäjät!

Liian usein suurentelemme menneisyyden mokiamme ja tulevaisuuden uhkakuvia mielessämme. Se on ihmismielen luonne, mutta onneksi silloinkin voi ottaa parhaaksi havaitsemansa mindshifting-metodit käyttöön ja kääntää ajatuksensa jälleen ratkaisukeskeisemmiksi ja uuteen yritykseen kannustaviksi. Kerron myöhemmin tässä artikkelissa mm. siitä miten hyödynnän voimavara-ankkureita ”teknisten taistelujeni” voittamiseksi.

Vaikka usein kannustetaankin uskomaan itseensä, niin aina ei kannata uskoa itseään: meillä on paljon haitallisia ajatusmalleja, joihin uskominen ei auta esimerkiksi naisyrittäjän digibisnes-tavoitteiden saavuttamisessa. 

Kaikki ajatuksesi eivät ole totta. Kehotankin naisyrittäjiä: Voita nautinnollista elämääsi rajoittavat uskomuksesi, ja usko unelmiisi. Jos et vielä usko, salli itsellesi avun vastaanottaminen ja anna minun auttaa sinua uskomaan!

Miksi me olemme yrittäjiä?

Yrittäjäksi lähtemiseen liittyy usein tarve luoda oma työelämänsä omien arvojen ja intohimojen pohjalta:

"Yrittäjyys antaa minulle mahdollisuuden toteuttaa omaa visiotani, luoda jotain omaa ja tehdä töitä omien arvojen ja intohimojen parissa. On hienoa nähdä, miten oma työ ja panostus tuottavat hedelmää ja miten voi vaikuttaa omaan elämään ja ympäristöön."

Itselleni vapaus ja nautinnollinen elämä eli antoisa arki ovat erittäin tärkeitä. Nautin runsaasta, värikkäästä elämästä muutenkin, joten ilman muuta haluan myös yritystoimintani vastaavan omaa persoonaani ja minulle tärkeitä elämänarvojani. 

Työn merkityksellisyys syntyy hyvästä olosta, jota yrittäjyys tuottaa itsen lisäksi muillekin – lähipiirissä ja laajempina vaikutuksina, minun tapauksessani valmennusasiakkaideni auttamisen myötä.

Työn merkityksellisyys ja hyvä arki olivat myös Kati Kärjen yrittäjyyden takana:

"Heräsin aikoinaan ajatukseen, että elämä on liian lyhyt siihen, että tekisit ihan kivoja juttuja, kun voisit tehdä mahtavia juttuja. Työntekoon menee iso osa ihmisen arjesta, joten mikä olisi mahtavampaa kuin herätä aamulla innoissaan töihin. Yrittäjyyden avulla voin täyttää työpäivän näillä itselle merkityksellisillä asioilla ja saada siitä elannon."

Naisyrittäjät myös digibisneksessä tarvitsevat määrätietoisuutta, rohkeutta, yhteistyötä ja lehmän hermoja!

Kuten haastattelemani naisyrittäjä-kollegani, myös minä haluan luoda arkeni omien arvojeni pohjalta. Kun omat arvot ja tahtotila on selkeä, niin itseohjautuvana en odota muiden kertovan minulle, mitä minun pitää tehdä. Jos en tiedä, kysyn ja pyydän apua – aivan kuten muutkin naisyrittäjät:

"Eniten saan tukea yritysasioihin liittyen mentoriltani, joka on ollut uskomattoman tärkeä tuki yksinyrittäjän taipaleella. Asiakkaat tuovat myös piristystä arkeen ja auttavat kehittymään. Perheen ja ystävien kanssa tulee vähemmän puhuttua yritysasioista, mutta se onkin tosi tärkeää, että saa säännöllisesti ajatukset muualle kuin työhön."

Ajatusten ei tosiaan tarvitse pyöriä pelkästään työasioissa edes niiden työkavereiden tai alihankkijoiden kanssa, vaan yhdessä voi myös relata ja vaihtaa vapaalle! 

Yhteistyöpalaverien lisäksi firman bileet ovat aina olleet minulle työelämän suola myös palkkajohtajana työskennellessäni, ja ilman muuta myös yrittäjänä toimiessani yhteishenkeä parantavat tapahtumat ovat minulle tärkeitä. Syksyn tiimipäiväkin sovittiin kalentereihin jo tammikuussa, eli first things first!

Aikoinaan palkkajohtajana ollessani kutsuin omaa johtoryhmääni ’Dream Teamiksi’, ja samaa termiä käytän nykyisin yritykseni eri maissa työskentelevien alihankkijoiden muodostamasta virtuaalitiimistä. He ovat kuin virtuaalinen työelämän perheeni, vaikka tietysti tosielämänkin perheeltä ja ystäviltä saatava tuki on supertärkeää:

"Saan tukea perheeltäni ja ystäviltäni, jotka ovat aina kannustaneet minua unelmieni tavoittelussa. Olen myös liittynyt useisiin yrittäjäverkostoihin ja -foorumeihin, joista olen saanut paljon hyödyllistä tietoa ja tukea. Erityisesti saan tukea myös muilta naisyrittäjiltä. Yhdessä olemme enemmän!"

Naisyrittäjät ja yksinäisyys

Monet naisyrittäjät kokevat kuitenkin myös yksinäisyyttä, jos perhe ja ystävät eivät tue eivätkä edes ymmärrä, mistä tässä digibisneksessä on kyse eivätkä he välttämättä muutenkaan kannusta yrittäjyyteen. 

Moni suomalainen näkee yrittäjyyden liian riskipitoisena. Varsinkin silloin business coach / yritysmentori, ja naisyrittäjien verkosto on tuikitärkeitä!

Vaikka menestyvät naisyrittäjät pääsääntöisesti ovat hyvin määrätietoisia ja johtavat itseään tavoitteitansa kohti erittäin suunnitelmallisesti, he yleensä myös opiskelevat jatkuvasti itseään viisaammilta. Itse koen olevani ”ikuinen opiskelija” ja opin myös mm. alihankkijoiltani jatkuvasti uutta. Vaikka vedän isot linjat itse, otan vinkkejä vastaan jatkuvasti yrittäjänä toimimisen eri alueilla.

Mitä muuta kuin määrätietoista itseohjautuvuutta ja yhteistyöhalukkuutta naisyrittäjät ovat tarvinneet digibisneksensä starttaamiseksi? 

"Siirtymä yrittäjyyteen ei tietenkään ollut helppo, vaan vaati aikaa, rahaa, rohkeutta ja lehmän hermoja."

Myös hyvä digibisnes lähtee itselle merkityksellisestä missiosta

Minun missioni on sytyttää ihmisiä eloon. Haluan voimaannuttaa ihmisiä nauttimaan omannäköisestään elämästään ja luoda ihmisten välisiä arvostavia yhteyksiä globaalisti. Sitä kautta teen omalta osaltani maailmasta paremman paikan kaikille, yksilön taustasta riippumatta.

Kun ihmiset nauttisivat omannäköisestään, runsaasta elämästään enemmän ja he voisivat hyvin omana itsenään, niin sitä kautta heidän yhteys muihin ihmisiinkin perustuisi avoimemmalle, vahvemmalle itseluottamukselle. Ihmissuhteetkin paranevat, kun yhteys itseen toimii. Siksi panostan itsensäkehittämisessä valmentamiseen ja mm. hypnoterapiaan, jossa ne alitajuiset uskomukset omaa itseä ja muita ihmisiä kohtaan kevenisivät ja sitä myöten ylipäätään koko elämä kevenisi, tulisi nautinnollisemmaksi ja energisoivammaksi.

Missiooni kuuluu esimerkiksi yrittäjien kohdalla se, että he onnistuvat luomaan heille sopivaa liiketoimintaa ja todella menestymään yritystoiminnassaan muillakin kuin taloudellisilla mittareilla. Nauttimaan siitä rennommalla elämänilolla!

Tätä minulle tärkeää ihmisten yhdistämistä on joskus parasta tehdä verkon välityksellä, digibisneksen muodossa. Ideat välittyvät tehokkaammin ja globaaleja yhteyksiä syntyy esimerkiksi eri osaajien välillä, kun hyödynnetään myös laadukasta tekniikkaa. Ihmisten yhdistäminen on se minulle tärkeä teema myös valmennustyöni ja Rakkauden (r)evoluutio -sivustoni takana.

Entä mikä sytyttää naisyrittäjäkollegojeni liekin?

Vaikka digibisnes tai vaikkapa koodaaminen voi kuulostaa ensialkuun hyvinkin tekniseltä, myös silloin digiyrittäjyyden taustalla on usein ihmisläheinen auttamisenhalu ja välillisesti useidenkin ihmisten elämänlaadun parantaminen:

"Oman intohimoni löysin koodaamisesta, mikä johti nettisivujen rakentamiseen ja nykyään keskityn kilpailukykyisempien verkkokauppojen rakentamiseen ja kehittämiseen. Verkkokaupassakin myynti on aina asiakkaan auttamista, koska hyvä tuote tarjoaa parannuksia asiakkaan arkeen. Verkkokaupan takana on aina yrittäjä, joka ottaa riskin sijoittaessaan aikaa ja rahaa liikeideaansa, jonka kokee tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Haluan auttaa näitä yrittäjiä onnistumaan nopeammin välttämällä turhat virheet ja tekemällä oikeita asioita oikeaan aikaan. Hyöty kilpailukykyisestä verkkokaupasta valuu niin yrittäjän omaan elämään kuin hyvin palveltujen verkkokaupan asiakkaiden iloksi."

Syy sille, miksi naisyrittäjät tai naiset ylipäätään ovat kiinnostuneita tekniikasta, lölytyy usein ihmisten arjen helpottamisesta:

"Missioni on auttaa yrittäjiä ja yrityksiä hyödyntämään digitaalisia ratkaisuja arkipäivän tehostamiseen ja helpottamiseen. Olen aina ollut kiinnostunut teknologiasta ja sen mahdollisuuksista, sekä nauttinut myynnistä ja markkinoinnista sekä hallinnollisista tehtävistä, joten digitaalisten sihteeri- ja assistenttipalvelujen tarjoaminen on minulle täydellinen yhdistelmä näitä kiinnostuksen kohteita."

Naisyrittäjät ja arvopohjainen digibisnes

Menestyvä yritys on määritellyt arvot toimintansa takana, jotta se voi tiukoissa käänteissä tehdä päätöksiä tehokkaasti ja johdonmukaisesti päätavoitteensa eli arvojensa mukaisen mission mukaisesti.

Minä johdan itseäni vahvasti arvopohjaisesti sekä yksityiselämässäni että liiketoiminnassani. Arvoihin perustuvat päätökset on helpompia tehdä ja ne pitävät paremmin kuin edestakainen säntäily ja opportunismi. 

Minulle tärkeimpiä arvoja ovat Vapaus, Ilo, Rakkaus, Rohkeus ja TurvallisuusAutan yrittäjiä ja johtajia saavuttamaan unelmiaan rennommin ja elämäniloisemmin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. 

Tuen heitä vaikeiden päätösten tekemisessä ja valmennan heitä johtamaan itseään aktiivisemmin omien arvojensa mukaisesti myös epävarmoissa elämäntilanteissa sekä luomaan antoisia, aitoja ihmissuhteita levollisemmasta itseluottamuksesta käsin

Joskus kyse on uravalmennuksesta tai yrittäjyyteen liittyvien asioiden sparrailusta, toisinaan vaikeasta päätöksenteosta esimerkiksi parisuhteesta lähtemiseksi tai hyvien ihmissuhteiden luomisesta työpaikalla ja privaatissa. Autan ihmisiä johtamaan itseään ja hyväksymään itsensä. 

Nämä vaikutukset näkyvät monialaisesti sekä työelämän että yksityiselämän puolella.

Myös naisyrittäjäkollegojeni arvojen voin todeta näkyvän heidän jokapäiväisessä toiminnassaan vahvasti. Aina avuliaalle ja teknisiä tuskailujani ymmärtäväiselle IT-tukihenkilölleni Kati Kärjelle tärkeitä arvoja, joita hän ilmentää liiketoiminnassaan, ovat mm. avoimuus, rehellisyys, kunnioitus, ymmärrettävyys ja käytännönläheisyys. Virtuaaliassistenttieni yrityksen Digisihteerien tärkeimpiä arvoja ovat asiakaskeskeisyys, luotettavuus ja ammattitaito.

Mikä on sinulle tärkeää elämässä?

Heijastaako tavoittelemasi liiketoiminta omien todellisia, perimmäisiä arvojasi?

Laadukas tekniikka tukee olennaisesti missiotani sekä asiakaspalvelutyössäni että mm. naisyrittäjien verkostojen luomisessa.

Miksi minä, se varsinainen ”tekniikan ihmelapsi” ja inhimillisten metataitojen valmentaja, olen rakentanut yrittäjyyttäni myös digibisneksessä?

Kun ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden edistäminen on minulle tärkeää, ajattelen myös, että tekniikalla tulee olemaan iso rooli globaalien yrittäjäverkostojen rakentamisessa ja saumattomassa yhteistyössä. Uskon, että tulevaisuudessa yhä useampi toimii yrittäjänä omalla osaamisalueellaan, ja sitä myöten erilaiset globaalit yrittäjäverkostot tulevat olemaan uusi normi. Pyrin huomioimaaan tämän myös oman valmennusliiketoimintani teknisessä kehityksessä – kuten muutkin naisyrittäjät kertoivat:

"Teemme töitä yhdessä muiden kanssa pääasiassa etänä, joten kommunikaatio ja yhteistyö ovat avainasemassa. Käytämme erilaisia työkaluja ja ohjelmia, kuten Google, M365 ja Monday.com, joiden avulla voimme jakaa tietoa, suunnitella ja seurata projekteja yhdessä. Pyrimme myös järjestämään säännöllisesti tiimipalavereita, jossa käymme läpi ajankohtaisia asioita ja pidämme yhteyttä toisiimme."

"Olen yksinyrittäjä, mutta toki verkkokauppojen rakennustyössä ja myynnin kehityksessä teen paljon yhteistyötä asiakasyrityksen ja heidän henkilökunnan kanssa. Useimmiten nämä palaverit hoituvat kätevästi etäyhteyksin, jolloin voidaan yhdessä katsoa samaa ruutua ja keskustella, mutta aikaa säästyy muun muassa matkustamisesta."

Vaikka itse teen töitä ihmisten kanssa ja kohtaamiset heidän kanssaan heille tärkeiden asioiden käsittelemiseksi ovat minun työni suola, niin tykkään myös tästä yrittäjyyteen luonnollisesti kuuluvasta liiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä – ja kehitys tarkoittaa myös tekniikkaa. Olen kiinnostunut teknisistä innovaatioista ja siitä, miten esimerkiksi PoD- ja SaaS-palveluja, automaatioita ja tekoälyä voi hyödyntää globaalissa liiketoiminnassa jo yrityksen start up-vaiheessa.

Kun edessä on tekninen 'Mission Impossible' ja toivot, että kunhan ei nyt vaan sattuis mitään...

Eihän tekniikka minulle mikään elämää suurempi rakkaus ole, vaikka paljon iloa hyvin toimivat tekniset ratkaisut kyllä tuottavatkin. Mutta kyllähän se tekniikka edelleen mietityttää joka kerta, kun on jokin uuden ohjelman käyttöönottohetki käsillä, että mitenköhän tämä nyt onnistuu tai että kunhan mikään systeemi ei mene nyt pahasti jumiin tästä maagisesta enterin painalluksestani. 

Itselläni on käytössä ertyinen voimavara-ankkuri juuri niihin hetkiin, kun aloitan uuden tekniikan käyttämistä tai päiväohjelmassani on jokin epämieluisa rutiini, jota minun ei vaan yhtään huvittaisi tehdä. Silloin laitan soimaan Spotify-ankkurisoittolistaani tallentamani Mission impossible -elokuvan tunnaribiisin, ja jo ensimmäiset sävelet pompauttavat energiani kattoon! 

Siitä tulee sellainen voimakas ’I can do this!’-fiilis. Silloin ajattelen, että ”mä todellakin selvitän tän, vaikka tää tuntuis olevan kuin hepreaa”.

Jarppa ja muut digihaasteiden synnyttämät mindshifting-metodit

Edellä kertomani Spotify-musiikkiankkurini on yksi tällainen auditiivinen voimavara-ankkurini. Valmennus- ja hypnoterapiatyöni myötä olen toki omaksunut omaan käyttööni paljon muitakin auditiivisia, visuaalisia ja kinesteettisiä ankkureita sekä muita mindshifting-metodeja. 

Sinäkin löydät ilmaisia apuvälineitä mm. stressinhallintaan, resilienssin parantamiseen ja rentoutumiseen luomastani Rakkauden Revoluutio -sovelluksesta (app), jonka voit ladata kännykkääsi Apple Storesta tai Google Playstä tavanomaiseen tapaan. 

Niin voit kuunnella esimerkiksi ilmaista rentoutusäänitettäni hektisen yrittäjän tai johtajan päivän keventämiseksi.

Eri mentaalivalmennusmetodeja sovellan ihan aktiivisena osana omaa elämäntapaani sekä yksityiselämässä että digibisnes-yrittäjänä erilaisten teknisten härpäkkeiden kanssa toimiessani. Ja tietysti valmennan näistä metodeista asiakkaitani, sehän on selvä!

Näitä erilaisia itseä tukevia keinoja voi syntyä ihan itsestäänkin myös tavallisen arjen keskellä, kun luova mieli ehdottaa hassujakin vinkkejään sille, miten vaikkapa teknisistä mokista selviää sen enempää itseään sättimättä:

"Vaikeinta yrittäjyydessä on ollut se, että jos haluaa uusia aluevaltauksia, niin se vaatii epämukavuusalueelle menoa. Verkkokurssien tekeminen on ollut itselle sellainen uusi haaste, joka on tuottanut tuskaa. Sain jopa kritiikkiä omalta perheeltä. 6-vuotias poikani kuuli, kun leikkasin verkkokurssivideoita ja hän sanoi “Tuolla kuuluu koko ajan käytännössä ja nimenomaan”. Ajattelin, että hitsit, sehän on ihan oikeassa ja mietin samalla miten puolustaudun. Vastasin, että “Käytännössä se on nimenomaan niin, mutta tää sisältö on arvokasta, koska tässä opetetaan tekemään sellaisia asioita, joilla voi muuttaa oman tekemisen rahaksi nopeammin”. No se ei tietenkään häntä vakuuttanut, vaan hän antoi vielä viisaat neuvonsa: “Sähän voit sanoa, että Jarppa on tehnyt nuo videot”. Jarppa on meidän perheen sisäpiirivitsi, jossa syytetään töllön töistä Jarppaa, jota ei ole olemassakaan. Mä mietin, että pitäiskö itkeä vai nauraa ja vastasin: “Kiitos ystäväni nyt mulla on sitten hyvä varasuunnitelma”. Sittemmin “Jarppa” on julkaissut useammankin verkkokurssin."

Kuten huomaat, omaa asennettaan voi tsempata vaikkapa Jarppojen ja muiden hauskojen kikkojen avulla – ja taas uskaltaa kokeilla ja opetella uusia aluevaltauksiaan!

Varsinkin meidän naisten on hyvä muistaa, että tekniikkaa ei tarvitse pelätä ja sähläyksiinsä voi suhtautua myös huumorilla. 

Et voi onnistua jokaikisessä asiassa ensimmäisellä kerralla. Salli itsesi harjoitella, yrittää, kokeilla, oppia, erehtyä, tehdä virheitä, ja yrittää jälleen uudelleen.

Itsekin olen ollut välillä hoomoilasena telkkarin erilaisten kauko-ohjaimien kanssa tai kun on pitänyt vaihtaa kännykkää ja pähkäillyt, että siirtyvätköhän ne kaikki vanhan kännykän yhteystiedot nyt varmasti tuohon uuteen masiinaan vai katoaako jotain olennaista. Ja jos kysyisit pojiltani tai mieheltäni, he eivät todellakaan ajattelisi, että olisin jotenkin tavanomaista nohevampi näissä tekniikoissa. Mutta sinnikäs ja määrätietoinen olen.

Ja kyllä myös se sekavinkin tekniikka aina lopulta saadaan toimimaan ja elämä jatkuu!

Ja jos jokin tekniikka kaatuisikin, niin mikä olisi KAIKISTA PAHINTA mitä voisi tapahtua sen vuoksi?

Liian usein huomaan ihmisillä sellaista ajattelua, että he eivät edes yritä tehdä mitään uutta – kuten vaikkapa perustaa haaveilemaan yritystä tai hyödyntää uutta teknologiaa-, koska eivät he tietenkään osaa jotain uutta juttua ennen kuin ovat edes kokeilleet ja yrittäneet. 

Moni sanoo, että eivät he voi tehdä jotain teknistä asiaa, koska ”he eivät ymmärrä tekniikasta mitään” tai keventävät sen tekosyyksi ”ei mua kiinnosta toi tekniikka yhtään”. 

Mutta joskus se on juuri se este, jonka vuoksi jokin yritystoimintaa hyödyttävä muutos jää tekemättä. 

Omalla kohdallani olen huomannut, että vaikka en haluaisi ottaa uutta tekniikkaa käyttöön tai sen opettelu jännittää, niin sitten kuitenkin kun olen niin tehnyt, niin suorastaan innostun siitä ja oikein hehkutan itselleni, miten mahtava juttu se oli! 

Eli myös tekniikasta voi innostua, kun sitä vaan opettelee käyttämään, vaikka se ei lähtökohtaisesti se oma intohimo olisikaan.

Ja jos tekniset työt haluaa ulkoistaa, aina löytyy ammattilaisia, jotka iloitsevat juuri niistä töistä, jotka sinua pelottavat tai ahdistavat:

"Koen iloa kaikista digionnistumisista, oli kyse sitten pienistä tai suurista asioista! Erityisen hienoa on nähdä, miten omat ideat ja suunnitelmat toteutuvat ja miten niillä voi olla positiivinen vaikutus asiakkaiden elämään ja liiketoimintaan."

Moni pelkää katsoa konepellin alle - ja varsinkin oman pääkopan alle.

Liian usein tekniikka sukupuolitetaan sosiaalisten uskomusten ja osin tiedostamattomasti sisäistettyjen stereotypioiden vuoksi: ”Mä oon huono teknisissä jutuissa, kun oon nainen.” 

Tekniikkaan kohdistuu myös ikään liittyviä uskomuksia: ”En mä opi uutta tekniikkaa, kun mä oon jo näin vanha.”

Onneksi elämää ja yrittämistä rajoittavat uskomukset, alitajuiset ja tiedostamattomat mantrat ovat nekin voitettavissa. Vaikeat elämänkokemukset voi kääntää voitokseen ja vauhtimoottorikseen, kun ei jätä itseään menneisyytensä uhriksi.

Haluaisin sanoa varsinkin tekniikkaa pelkääville naisille, että ei jätetä unelmia vain päiväunien pilvilinnoiksi, vaan otetaan rohkeasti se kynä käteen ja ryhdytään hommiin!

Toki pelkkä tekninen taituruus ei ratkaise liiketoiminnassa, edes digibisneksessä, vaan myös mm. psykologiset viestintätaidot ja muut metataidot ovat tärkeitä:

"Haluan muistuttaa yrittäjiä, että itse tekniikka ei tee kilpailukykyä yksinään. Esimerkiksi mainonnan alustalla kaikilla on samat napit, joita painaa. Kenelläkään ei ole nappia, jota painamalla saisi vääjäämättä 10 kertaisen tuoton mainosrahalle. Sen sijaan mainonnan tuotto rakentuu asiakashyödystä ja siitä miten se viestitään potentiaaliselle asiakkaalle. Toki nekin mainosalustan napit on sitten lopulta painettava ja siellä on monia asetuksia, joilla voi tietämättään heikentää mainoksen tehoa. Tekniikkaa ei tarvitse tietenkään hallita täydellisesti tehdäkseen hyvää tulosta, mutta pitäisi tietää mikä 20% pitää osata. Tämän takia teen verkkokursseja, jotta kurssin käynyt saisi nopeammin käyttöönsä taidot, joilla tulos tehdään."

Suomessa sisu on kunniassa, ja jotkut naisyrittäjät tuntuvat keräävän kunniaa vain itsensä piiskuroinnilla ikäänkuin avun pyytäminen olisi heikkouden merkki.

Liian moni myös pelkää pyytää apua, olipa se sitten bisneksessä tai siellä yksityiselämän puolella.

Liian moni suomalainen sinnittelee yksin. Myös esimerkiksi liian monet yrittäjät pitävät pääsääntöisesti samalla toimialalla työskentelviä muita yrittäjiä kilpailijoinaan eivätkä potentiaalisina kumppaneinaan. 

Yrittäjien keskinäiselle sparrailulle olisi tarvetta, kuten myös yrittäjien työnohjaukselle ja executive coachingille. Koenkin, että palveluilleni on suurta kysyntää.

Ainoana esteenä yrittäjien avun saannille on heidän oma asenteensa: 

  • Saanko ottaa apua vastaan? 
  • Olenko avun arvoinen? 
Kiire ja tehokas ajanhallinta - Yrittäjyyden, johtajan työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen

Tässä kohdin kuviossa vaikuttaa vahvasti esimerkiksi lapsuuden kokemukset ja yhteiskunnalliset normit, joita myös käsittelemme valmennuksissani usein eri näkökulmista, jotta yrittäjä tai johtaja löytäisi oman vapautensa ja rohkeutensa esimerkiksi avun vastaanottamiseen siitä kaiken keskiöstä.

Itse tapaan muita hypnoterapeuttikollegojani ja pyydän muiltakin valmentajilta apua omien esteideni käsittelyyn. Objektiivisempi lisäsilmäpari auttaa aina. Jos huomaan itselläni jonkin hidasteen, kerron siitä kollegalle, jonka kanssa työstämme asian kuntoon.

Lisäksi nautin kehollisista hoidoista, joiden avulla voin vapautua kehoon jumiutuneista rajoittavista tunnetiloista ja saan myös kehostani uudenlaista energiaa yrittäjyyteni tueksi. Stressinhallintaa työstän sekä mentaalisesti että kehollisesti.

Muiden yrittäjien onnistumisista saan lisäintoa, ja kuuntelenkin paljon mm. yrittäjäpodcasteja.

Lisäksi omassa työssäni luksusta on se, että saan myös itse säännöllisiä rentoutushetkiä, kun ohjaan asiakkaitani hypnoosiin.

Miten me naisyrittäjät työskentelemme tekniikan parissa digibisneksessä?

Vaikka tekniikan joskus pelätään korvaavan ihmisen ja tekemän meidät kaikki työttömiksi, niin tosiasiassa uusi teknologia luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Innovaatiot auttavat myös ihmisiä keskittymään siihen työhön, jossa he kukoistavat parhaimmillaan.

Esimerkiksi itse en voisi tehdä oman intohimoni töitä upeiden asiakkaideni kanssa niin paljon, ellei virtuaaliassistenttini Digisihteerit hoitaisi monia yritykseni tehtäviä mm. digimarkkinoinnin saralla. 

Heille digitaalisuus ja nykyaikainen teknologia ovat koko bisneksen mahdollistajat:

"Olemme digitaalinen yritys, joten digi- ja tekniikkajutut ovat keskiössä meidän päivittäisessä työssämme. Digi näkyy ja kuuluu kaikessa toiminnassamme aina myynnistä markkinointiin sekä asiakastöistä vuorovaikutukseen ja viestintään. Itse asiassa Digisihteerit ei olisi yrityksenä edes olemassa ilman digitaalisuutta tai nykyaikaista teknologiaa."

Lisäksi olen ulkoistanut vaikeimmat tekniset toteutukset kaimalleni, sille teknisesti orientoituneemmalle Katille, jolle tämä vuoden 2023 Naistenpäivä-teema ’Naiset ja tekniikka’ on hyvinkin läheinen hänen jokapäiväisessä työssään digitaalisuuden ja tekniikan parissa:

"Ilman sähköä, nettiä tai tietokonetta jäisivät työni tekemättä. Käytän paljon erilaisia teknisiä työkaluja ja alustoja työssäni. Verkkokaupat rakentuvat WordPressin päälle Woocommerce-lisäosalla, Elementor-sivunrakennustyökalu auttaa tekemään verkkokaupasta joustavan ja helpon muokata, mainontaan tarvitaan Googlen ja Facebookin mainosalustoja, markkinointimateriaalin tekemiseen Canvaa ja verkkokaupan myynnin kehittämiseen analytiikkatyökaluja."

Kuten arvata saattaa, tuossa tuli mainittua myös minun tärkeimmät tekniset työkaluni. Lisäksi minulle on olennaista myös app-sovellustekniikan ja POD-prosessien hallinta sekä SEO-hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization).

Vaikka minun digibisneksessä tekniikka on oiva apuri eikä core bisnestä, haluan, että yrityksessä asiat toimivat myös teknisesti laadukkaasti.

Aikaisemmin minulla oli verkkokursseja nettisivuilla ja vaikka silloinkin valitsin mielestäni laadukkaimman verkkokurssialustan parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen tarjoamiseksi, niin silti nettisivu-selainpohjaiset verkkokurssit alkavat olla vähän vanhanaikaisia tai vähintäänkin perusmassaa, kun taas sovellukset (app) ovat nykypäivää. 

Siksi halusinkin perustaa oman appin, ja siirtää myös aikaisemmat verkkokurssit sovellukseen, jonka asiakas voi ladata kännykälleen normaalin appin tapaan esim. Apple Storesta tai Google Playstä. Toki asiakas voi sovellusmateriaalejakin käyttää myös nettiselainpohjaisesti, mutta sovelluksessa on omat hyvät lisäominaisuutensa.

Rakkauden Revoluutio -app (sovellus)
Valmennusmateriaalien lisäksi löydät kaikki ilmaiset materiaalit (rentoutusäänite, ekirja...) kännykkääsi asentamastasi Rakkauden (r)evoluutio-sovelluksesta, jonka löydät Apple Storesta ja Google Playstä. Klikkaa tästä kuvasta ja lataa ilmaiseksi!

Haluan hyödyntää tekniikkaa myös asiakaspalvelussa. Etätapaamisia on Google Hangouts-videoyhteydellä paljon, ja asiakas voi myös itsenäisesti työskennellä aika- ja paikkavapaasti sovellukseni sisältämien kurssimateriaalien (videot, äänitteet, lukumateriaalit, harjoitukset) avulla.

Tärkeä osa liiketoimintaani on myös sisältömarkkinointi ja Google SEO-optimointi, mitkä edellyttävät myös teknistä osaamista mm. WordPressin käytössä.

Lisäksi hyödynnän PoD-tekniikkaa perustamani verkkokaupan tuotteiden valmistuksen ja toimitusten toteuttamiseksi. Print on Demand -tekniikan avulla tuotteitani voi tilata missäpäin maailmaa tahansa eikä minun tarvitse ylläpitää tuotevarastoja. Se tukee omaa luovuuttani, kun voin vapaasti luoda uusia värikkäitä ja elämäniloisia tuotteita ilman sen suurempaa investointiriskiä.

Digionnistumisista voi saada kunnon kiksit, vaikka tekniikka ei muuten olisikaan se oma intohimon kohde!

Tekniikka on mainio kaveri. Esimerkiksi robotit ovat ikäänkuin virtuaalityökavereita tai kesäharjoittelijoita, jotka tekevät tismalleen sen mitä olet ohjeistanut niitä tekemään, mutta eivät lähde luovimaan sen enempää.

Itse tykkään luoda kokonaisia prosesseja ja yksinkertaistaa niitä työohjeiksi, jotka voin sitten joko ulkoistaa alihankkijoilleni tai luoda niihin automaatioita. Toisaalta automaatiotkin vaativat myös ihmisen kontrollia, ja tuon valvonnan ulkoistan myös mielelläni. Itse olen parhaimmillani uuden luomisessa ja konseptoinnissa, ja rutiinit tai esimerkiksi massaprojektit annan mieluiten muiden hoidettaviksi.

Teknisistä yksityiskohdista pidän eniten Google SEO -hakukoneoptimoinnista, jota opiskelin jo vuonna 2007 yritystä perustaessani. Silloin loin tuhansia nettisivuja kattavan, 10 kieltä yhdistävän ilmaisen kieltenopiskelusivuston Linguhouse.com, ja hakukoneoptimoinnin avulla kävijämäärät olivat hyvät. Sittemmin en panostanut sivuston kehittämiseen lainkaan, kunnes 15 vuoden jälkeen sivusto uudistettiin kokonaan.

Silloin aikoinaan loin tuon jättisivuston Adobe Dreamweaver-ohjelmalla, joka edellytti hieman myös koodaustaitoja toisin kuin nykyiset WordPress– ja muut vieläkin yksinkertaisemmat nettisivujen rakennusohjelmat. Jättisivustolla oli paljon rakenteellista rutiinin toistoa, ja siihen ”kaikki linkitettynä kaikkeen”-tyyppiseen askarteluun jäin koukkuun kuin sudokuun tai Tetrikseen. Oli niin hauskaa joka kerta, kun sai yhden kieliyhdistelmän valmiiksi!

Nykyisin Google SEO -hakukoneoptimointiinkin on apuna hyviä työkaluja eikä kaikki ole vain muistinvaraista. Siitä tuleekin kunnon voittajafiilis, kun saan kaikki Yoast SEO-liikennevalopallot punaisista vihreiksi ja kirjoittamani blogiartikkeli on myös teknisesti optimoitu! 

En optimoi ihan kaikkia artikkeleja, mutta pääosin pyrin tekemään kirjoituksistani myös robottiystävällisiä, vaikka varsinainen kirjoitustyö sujuukin yleensä hyvinkin intuitiivisesti ja kirjoitan välillä myös silmät kiinni. Rennossa flow-tilassa saa intuitiiviset vastaukset nousemaan helpommin, ja tämä tekninen optimointi on sitten vain jälkiviilausta, jonka periaatteessa voisin ulkoistaakin ellen niin rakastaisi niiden vihreiden liikennevalopallojen metsästystä! 🙂

Myös se ilahduttaa paljon, kun yön aikana nukkuessani jokin suunnittelmani POD-tuote on mennyt kaupaksi Etsy-verkkokaupassani (R)evolution for Love, ja tehdas vahvistaa jo toimittaneensakin tuon tuotteen asiakkaalle ilman minun työpanosta.

Kaikki tekniset jutut eivät tietenkään ole kivoja, mutta onneksi niitä voi aina ulkoistaa taitavammille.

Tekniikoissa on mielestäni vaikeinta erilaiset serveriin liittyvät tehtävät ja joidenkin teknisten ajureiden sekä niiden keskinäisten kytkösten ymmärtäminen. 

Välillä tuntuu, että joidenkin tarvitsemieni apuohjelmien omia käyttäjäportaaleja ei ole laadittu kovinkaan käyttäjäystävällisesti – ehkä olettaen, että kyseisiä apuohjelmia käyttäisivät vain teknisesti orientoituneet ihmiset eivät tällaiset tavalliset pienyrittäjät.

Teknisistä asioista ulkoistan kaikki serveriin, tietoturvaan ja sivuston nopeuteen liittyvät työtehtävät sekä sosiaalisen median mainosten kohdistus- ja optimointitehtävät. 

Ulkoistan yleensä myös verkkokaupan sisäisten linkitysten luomisen, vaikka välillä teen sitä myös itse. 

Yleensä olen ulkoistanut myös sähköpostimarkkinoinnin automaatioiden teknisen rakenteen luomisen, vaikka sisältöä tuotankin pääosin itse.

Välillä eteen tulee kunnon sotkujakin, tietysti.

Esimerkiksi rakentamani sovelluksen (app) julkaisu Google Play -sovelluskaupassa oli yllättäen aikamoinen tekninen sotku, johon tarvitsin kahdenkin IT-asiantuntijan apua. Käytän paljon Google-työkaluja ja yleensä ne toimivat hyvin yhteen, mutta sovellusrakentamisen kohdalla huomasin, että prosessi onkin yllättävän monimutkainen. 

Oli kuitenkin ihanaa huomata, että IT-ammattilaisetkaan eivät välttämättä osaa ratkaista kaikkia ongelmia yhdessä silmänräpäyksessä, vaan hekin malttavat ensin perehtyä ongelmaan kunnolla ja uskaltavat kokeilla eri ratkaisuja pelkäämättä, että maailma kaatuu väärään napinpainallukseen.

Vaikka se olikin isompi tekninen sotkuepisodi, se oli tietyllä tavalla siis minulle myös voimaannuttava kokemus: kaikista teknisistä ongelmista selvitään kyllä!

Oppiminen edellyttää rohkeutta, keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä.

Tekniikkahan on ihmisen luomaa, ja siksi ihminen voi oppia sitä myös käyttämään. Aikaisemmin palkkatöissä ollessani minua pyydettiin usein teknisten ohjelmien testaajaksi ennen kuin ohjelma lanseerattiin suuremmalla organisaatiolle. 

Tämä johtui osittain siitä, että minä en ole synnynnäisesti IT-orientoitunut luonnonlahjakkuus ja luen ohjeita yksinkertaisella mentaliteetilla, pikkutarkasti. Siksi osasin havaita uuden ohjelman käyttöohjeessa olevat aukot ja osasin pyytää ohjeiden laatijaa tarkentamaan ohjeita, jotta loppukäyttäjillä ei mene sormi suuhun miettiessään, että mistäköhän kohtaa löytyy se ohjeessa mainittu next step. 

Kannustankin tekniikkaa pelkääviä naisyrittäjiäkin kokeilemaan uutta tekniikkaa ihan vaan järjestelmällisesti ohjeita seuraten. 

Ja jos ohje ei kerro jotain kohtaa, kysy rohkeasti ohjelman helpdeskistä tai omalta IT-tukihenkilöltäsi. Pyydä heitä parantamaan ohjeitaan ja prosessejaan – teet heille palveluksen!

Aivan varmasti löytyy aina muita yrittäjiä, jotka osaavat ratkaista esimerkiksi ne tekniikkaan liittyvät ongelmasi. Esimerkiksi IT-tukihenkilöni Kati Kärki on auttanut minua ja muita asiakkaitaan monin tavoin digibisneksen kehittämisessä:

"Autan verkkokauppiaita tekemään tehokkaammin myyntiä rakentamalla kilpailukykyisiä verkkokauppoja ja tekemällä mainontaa. Tarjoan myös osaamistani yritysten käyttöön verkkokurssien muodossa. Käytännössä apuani tarvitaan silloin, kun halutaan rakentaa eka oma verkkokauppa alusta asti mahdollisimman myyväksi tai jos olemassa oleva verkkokauppa on tehoton tekemään kauppaa tai hankala hallinnoida."

Toimivan tekniikan avulla koko elämän sisältö voi tulla paljon antoisammaksi!

Uskon, että edellä mainitun IT-rohkeuden avulla moni yrittäjä voisi saada liiketoimintansa aivan uudelle tasolle ja myös omaan arkeen sitä rennompaa ja nautinnollisempaa aikaa, kun arki ei kulu vain töiden manuaalisessa pyörittämisessä päivästä toiseen.

Olennaista on avun pyytäminen ja delegointi. Esimerkiksi itse saan paljon apua myös virtuaaliassistenteiltani Digisihteereiltä, jotka vapauttavat minun ja monen muunkin yksinyrittäjän aikaa monin tavoin. Näin työstään kertoo Digisihteerien perustaja Jenni Kähkönen:

"Tarjoamme monipuolisia digitaalisia sihteeri- ja assistenttipalveluja, jotka auttavat yritysasiakkaitamme säästämään aikaa, rahaa ja usein myös hermoja. Palveluihimme kuuluvat esimerkiksi erilaiset hallinnolliset toimistorutiinit, kuten laskutus, sähköpostien hallinta, asiakaspalvelu, tiedostojen hallinta, matkasuunnittelu ja paljon muuta. Nyt pilotoimme myös uutta Somesihteeri -palveluamme yritysten kokonaisvaltaiseen sosiaalisen median hallinnointiin aina aktiivisesta orgaanisesta somesta somemainontaan. Näin asiakkaamme voivat keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa ja antaa meidän hoitaa lähes kaiken muun siinä ympärillä."

Monenlaisten ulkoistamieni ja itse tekemieni työtehtävien hallinnointi on oma jumppansa, jossa tekniikka onneksi voi jälleen tulla avuksi. Esimerkiksi tässä minun Dream Teamissa päätin ottaa käyttöön Monday.com-työnhallintaohjelman, jossa ne checklistat ilman muuta tehostavat työntekoa ja auttavat myös ideoiden toteuttamisessa. 

Naisyrittäjät ja ylipäätään me ihmiset emme ole koneita.

Tekniikan osalta voi olla riskinä se, että työ jää vain teknisten apuvälineiden parissa pyörimiseksi ja ihmiskontaktit katoavat. Se voi aiheuttaa tunteen siitä, että itse on vain osa koneistoa. Työpäivät voivat jäädä vain to do -checklistojen läpijuoksemiseksi.

Monen ihmisen elämä on mennyt erilaisten teknisten vempaiden välillä sompailuksi – oli se sitten työssä vaadittavien ohjelmien naputtelua tai somen selaamista kännykällä. 

Liiallinen tekniikan orjuus heikentää keskittymiskykyä ja vähentää elämäniloa, mutta ratkaisuksi odotetaan vain tehostamista – usein tekniikan avulla. 

Unohdetaan, että me ihmiset emme ole koneita.

Yhtä usein kuitenkin unohdetaan myös se, että se tekniikka itsessään ei ole meidän vihollinen, vaikka se voisi arjessa siltä joskus näyttääkin.

Olemme jo nähneet, miten tekniikka on korvannut monia työtehtäviä, ja mm. tekoäly tulee korvaamaan useimpia työtehtäviä. Tällöin saatamme pelätä tekniikan ja tekoälysovellusten käyttöönottoa, koska luulemme ihmisinä tulevamme korvatuiksi, tarpeettomiksi, hyödyttömiksi. 

Näinhän ei kuitenkaan tietenkään ole. Kautta aikaan ihminen on kehittänyt työmenetelmiään ja apuvälineitään. 

 

Jokaisen uuden teknologisen keksinnön myötä on syntynyt aina uusia työtehtäviä.

Töitä eli uutta opittavaa riittää siis varmasti jatkossakin:

"Polku tähän pisteeseen, että pystyn auttamaan taidoillani verkkokauppiaita, on ollut pitkä. Ihastuin ensin koodaamiseen ja opettelin mm. HTML- ja CSS-koodikielen ja alkeet pHp:stä, JavaScriptistä ja C#:sta. Seuraava haaste oli, ettei pelkkä hakukoneoptimointi ja ilmainen kävijäliikenne hakukoneesta riittänyt vuosituloksen täyttämiseen tai uuden yrityksen käynnistämiseen. Perehdyin someen ja postaaminen kuulosti hyvältä vaihtoehdolta saada ilmaiseksi kävijöitä nettisivuille. Ongelmana siinä oli se, että se oli hidasta. Sitten löysin maksullisen Facebook-mainonnan ja opin saamaan yhä kustannustehokkaammin liikennettä Facebook-mainonnalla. Verkkokaupan kanssa huomasin nopeasti, että edulliset kävijät eivät muutu riittävissä määrin asiakkaiksi, jos ostoputki on heikko. Harjoittelin vahvistamaan ostoprosenttia ja keskiostoa mm. myyvän kirjoittamisen avulla. Näiden taitojen yhdistelmällä pystyn kehittämään verkkokauppojen myyntiä kokonaisuutena, jolloin tulosten saaminen on helpompaa. Toki on vielä paljon opittavaa, mutta olen helpottunut ja iloinen nyt, kun mietin mitä kaikkea jo osaan."

Työnkuva muuttuu meillä kaikilla – olimme digibisneksessä taikka emme.

Mitä enemmän rutiinitöitä ja tekoälyn myötä myös luovuutta edellyttäviä työtehtäviä voidaan ulkoistaa roboteille ja tekoälyohjelmille, sitä suurempaan arvoon nousevat meidän ihmisten inhimilliset metataidot.

Ja juuri niiden tulevaisuuden avaintaitojen saralla ja mm. tietoisuuden tasoilla liikkumisessa (mm. hypnoosi ja muut mindshifting-metodit) valmennan ihmisiä. Inhimillistä yhteyttä ja intuitiivista luovuuden voimaa ei voi korvata tekoälyllä, joka ennustaa skenaarioita menneisyyden pohjalta – ei täysin ”out of the box”, kuten ihminen parhaimmillaan kykenee osoittamaan innovatiivisuuttaan.

Vaikka monet naisyrittäjät ovat monessa huippuhyviä, silti kaikkea ei kannata tehdä itse.

Työ ei tekemällä lopu, ja varsinkin innovatiivisilla yksinyrittäjillä useimmiten töitä riittää ja vastuualueita on paljon:

"Yrittäjänä haastavinta on tasapainoilla eri vastuiden, kuten asiakashankinnan, markkinoinnin, taloushallinnon ja henkilöstöasioiden kanssa. Yrittäjän täytyy olla moniosaaja ja hallita useita eri tehtäväalueita. Hassua, mutta painin siis itsekin samojen ongelmien kanssa, joita me Digisihteerit ratkomme asiakkailtamme. Myös epävarmuus tulevaisuudesta ja yrityksen menestyksestä voi olla haastavaa. On tärkeää pysyä positiivisena ja jatkuvasti etsiä uusia mahdollisuuksia kehittää ja kasvattaa yritystä. Naistenpäivän teema "Women in Tech" on erittäin tärkeä meille, sillä olemme digitaalinen yritys, joka tarjoaa palveluita juuri teknologian avulla. Haluamme korostaa, että naiset voivat menestyä teknologia-alalla ja olla tärkeä osa digitaalista kehitystä. Lisäksi haluamme kannustaa muita naisia harkitsemaan teknologia-alaa työpaikkana ja näyttää, että se on hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen ala, jossa on tilaa menestyä!"

Mitkä ovat ne sinulle tärkeät arvot, joihin sinä voit perustaa yritystoimintasi?

Kenties juurikin digibisnestä tai muuta yritystoimintaa, joka ei pelkästään tuota hyviä taloudellisia tuloksia, vaan myös tuntuu hyvältä ja tekee hyvää sinulle itsellesi, lähipiirillesi, maailmalle?

Miten voisit ottaa tekniikan tai muut naisyrittäjät tueksesi?

Esimerkiksi Jenniä ja Katia voin lämpimästi suositella sinullekin!

Naisyrittäjät: Naiset ja Tekniikka (Naistenpäivä 2023 teema): Haastattelussa yrittäjä Jenni Kähkönen
Naisyrittäjät: Naiset ja Tekniikka (Naistenpäivä 2023 teema): Haastattelussa yrittäjä Kati Kärki

Haastattelemani Jennin ja Katin löydät näistä linkeistä:

Kun kaipaat lisää rohkeutta, inspiroitumista ja innostumista yrittäjäksi lähtemiseen tai yritystoimintasi kehittämiseen, mielelläni tapaan sinut ja jutellaan tarkemmin sinun tilanteestasi!

Naisyrittäjiä voimaannuttaen,

Coach Kati Niemi

Rakkauden Revoluutio -app (sovellus)
Valmennusmateriaalien lisäksi löydät kaikki ilmaiset materiaalit (rentoutusäänite, ekirja...) kännykkääsi asentamastasi Rakkauden (r)evoluutio-sovelluksesta, jonka löydät Apple Storesta ja Google Playstä. Klikkaa tästä kuvasta ja lataa ilmaiseksi!
Executive Coach, KTM, KHT, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija, Digiyrittäjä Kati Niemi (Business Coaching)

Resilienssivalmennus

Resilienssivalmennuksesta lisävoimaa tavoitteiden saavuttamiseen. Sopii johtajalle, yrittäjälle, tiimin vetäjälle tai HR-ammattilaiselle.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota