Johtajan coaching: Miten löytää itsellesi sopiva hyvä coach? (Executive coach, Johdon valmennus)

Ansioluettelo: Oletko työhistoriasi tai titteleidesi vanki?

Laita hyvä kiertoon!

Antaako ansioluettelo liian suppean (ja tylsän) kuvan sinustakin? Tunnetko kaipaavasi muutosta elämääsi uuden työn tai yrittäjäpolun muodossa, mutta menneen työelämäsi karu kuvaus -sinun ansioluettelo- on aivan liian suppea tai muuten vaan ”vääränlainen”?

Tavoitteletko alan vaihdosta ja koulutuksesi on vanhentunut tai aivan väärältä alalta?

Kenties haaveilet uranoususta positioon, joka edellyttäisi enemmän työkokemusta tai korkeampaa koulutusta kuin mitä sinun ansioluettelo voi kaunisteltunakaan tarjoilla lukijalleen?

Etkö usko mahdollisuuksiisi, jotka sinun ansioluettelo antaa sinun ymmärtää omiksesi?

Tunnen tuskasi.

Ja siksi tiedän, että sinäkin voit päästä tuosta tuskastasi eroon.

Lue vinkkini uraputki- ja ammatinvaihdos-ahdistuksen lievittämiseen tästä kirjoituksestani Sinulle, joka epäröit vielä itsesi äärellä.

Onko fokuksesi menneisyydessä vai nykyhetkessä tulevaisuutta varten?

’Ansioluettelo’ on jo ihan lähtökohtaisesti, kirjaimellisesti tylsä, vai mitä?

’Ansioita’ eli menneisyyden historiallisia, kauas taakse jääneitä ’saavutuksia’ jollain tavalla mittaroituina. Ja vieläpä luetteloituina rationaalisen mielen rakastamaan, näennäisesti loogiseen järjestykseen. 

Ikäänkuin elämä olisi suora jana, joka etenee kalenterikuukausittain aukottomasti ja mutkattomasti eteenpäin.

Hallitusammattilainen, KHT, Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach Kati Niemi

Ansioluettelo videon tai äänitteen muodossa olisi jo paljon mielenkiintoisempi! Onneksi nykyään onkin jo paljon uutta teknologiaa hyödyntäviä rekryohjelmia. Niitä ei olisi keksitty meidän rekrytoivien esimiesten käytettäviksi, ellei niille olisi kysyntää.

Ja niillehän on!

Rekrytoivana esimiehenä (siis esihenkilönä! En vielä ole omaksunut tätä uutta termiä, pahoitteluni…) ainakin itse katson paljon mieluummin muutaman videopätkän, joissa henkilö tiivistää taustansa ja joissa saan paperinmaksuista ansioluetteloa paljon selkeämmän kuvan kandidaatista ennen kuin kutsun muutamia live-haastatteluuni.

Rekryvideolla kandidaatti on kanssani läsnä edes näennäisesti samassa hetkessä. Näen hänet hengittävänä ja elävänä yksilönä – ainakin toivottavasti! Kuulen hänen omin sanoin, miksi hän hakee juuri tuota pestiä ja voin aistia hänen motivaatio- ja energiatasonsa edes teoriassa.

Perinteinen, paperimuotoinen ja -makuinen ansioluettelo ei anna näistä mitään.

Joten miksi panikoisit, jos sinun ansioluettelo on mielestäsi liian lyhyt, suppea, tylsä tai muuten vaan ”vääränlainen”?

Tietysti voit hioa ansioluetteloasi mahdollisimman paljon sinun näköiseksi, silti kuva vastaa tuhatta sanaa ja video antaa rutkasti enemmän. Jo pelkällä puhelinsoitolla rekrytoivalle esihenkilölle erottaudut joukosta, koska äänesi sointu sisältää jo enemmän sinun kuuloistasi energiaa kuin se PDF, jota rekrytoija läppärinsä ruudulla tihrustaa parhaan kykynsä mukaan.

Ammattitaitoinen rekrytoija tuskin odottaa sinun tekevän taikojasi pelkän PDF:n avulla, vaikka se olisi maailman parhaimman graafikon ja CV-kirjoittajan upein luomus ikinä.

Toisaalta nuo kaikki edellä mainitut tylsyydestä tai suppeudesta kertovat termithän ovat sinun sisäisen maailmasi määrittelemiä adjektiiveja, joita kirjoitat A4-papereille (tai PDF:lle). Ansioluetteloon listaamasi adjektiivit (tai muutkaan tekstit) eivät faktisesti kerro sen rekrytoivan esimiehenkään mielestä oikeastaan mitään sinusta.

Kukaan ei rekryä sinua ansioluettelosi pohjalta, joten vain laiska esimies jumiutuisi siihen. Toki tiedämme, että monissa yrityksissä valitettavasti hakemukset skannataan ja rankataan yksittäisten keywordien (esim. koulutus tai titteli) mukaan, ja vasta tuon ensimmäisen seulan läpäisseet kandit pääsevät jatkoon – rekrytoivan esimiehen silmäiltäviksi.

Tiedämme toki, että jotkut esimiehet (esihenkilöt…) luottavat kandidaatin ansioluetteloon ja referensseihin enemmän kuin kanssasi käymiinsä keskusteluihin, intuitioonsa ja esimerkiksi soveltuvuustestaajan avoimiin kommentteihin sinusta. Mutta ansioluettelon varaan nojautuminen on älyllistä ja henkistä laiskuutta.

Ja himoitsetko sinä sellaisen laiskan esimiehen tiimin jäseneksi omaksuaksesi häneltä hänelle luontaisia ominaisuuksia…?

Aivan.

Lopeta siis ansioluettelosi ja ylipäänsä menneisyytesi murehtiminen. Keskity nykyhetkessä kupliviin unelmiisi ja luota idearikkaaseen itseesi!

Sellaisen energian omaavan henkilön jokainen esimies haluaa palkata, joten valmenna itseäsi sitä kohti!

Paljastaako minun ansioluettelo sitä, kuka oikeasti olen ja mitä arvoa voin antaa?

Ehkä klikkasit tälle sivulle tietääksesi tarkemmin, kuka minä olen…? 🙂

Mikä on koulutustaustani tai työhistoriani? Millainen ansioluettelo minulla on ja mitä minä osaan?

Niistä kerron detaljimmin täällä, koska kyllä: ansioluettelo on edelleen säilyttänyt arvonsa helppona check-listana. Ja nykymaailmassa helppous on monen perusarvoja elämässä. Hektinen arki sanelee tahdin myös ihmisiin tutustumisessa – se on ymmärrettävää.

Tavallaan.

Jos kuitenkin haluat tutustua tätäkin tarinaa kirjoittaneeseen yksilöön ansioluettelonsa takana, niin ihan ensimmäiseksi voin kertoa sinulle, että olen ihminen, joka muun muassa rakastaa tutkailla asioita monista näkökulmista ja pintaa syvemmältä.

Kenties jo hieman aavistitkin, että minä en juurikaan nauti helpoista vastauksista, joista ansioluettelokin piirtää yhdenlaista illuusiota. Minä pidän kyseenalaistamisesta ja ristiriitaistenkin näkemysten vastaväittelyistä.

Ratkaisukeskeisestä, syvällisemmästä diskuteerauksesta myös rationaalisessa, loogisjärkevässä päätöksenteossa ja muutosjohtamisessa.

Rakastan myös laajemmin elämää syväluotaavia keskusteluja valmennusasiakkaideni kanssa. Nautin, kun saan sparrata myös muita yrittäjiä, yritysjohtajia ja hallitusjäseniä oman osaamiseni ja näkemysteni kautta. Toki asiakkainani on paljon muidenkin ammattialojen edustajia, mutta aktiivisia (tai ainakin yhä aktiivisempia!) itsensä johtajia ja elämässään uudelleen yrittäjiä he ovat jokainen.

Muuten he eivät olisi etsiytyneet tyköni. 🙂

Ja erityisesti inspiroidun, kun kuulen muiden ihmisten lempeän viisaita näkemyksiä, jotka kuljettavat polveilevaakin keskustelua aina eteenpäin!

Rakastan myös päätöksentekoa ja elämän tai bisneksen muutosvaiheita – myllerryksiäkin. Päätökset antavat minulle rutkasti energiaa ja motivaatiota toimintaan. Ja minun fokukseni on ratkaisukeskeisessä toiminnassa, aina parempaa tulevaisuutta luoden. Kaaoksenkin keskellä mielenrauhaa ja -voimaa vaalien.

Vakaasti uskon, että näennäisesti huonokin päätös vie aina parempaa kohti kuin paikallaan pyörivä päättämättömyys.

Miten sinä ajattelet?

Ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan, rentoutumiseen ja resilienssin parantamiseen
Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvasta klikkaamalla.

Menneet askeleesi urapolullasi eivät määrää uusien askeleidesi suuntaa ja rytmiä.

Näin kysynkin sinulta: kuinka paljon fokusoit unelmiesi toteuttamiseen ja paljonko käytät energiaasi vain menneisyytesi ylläpitoon tai nykyhetken säilyttämiseen muuttumattomana, jos annat itsesi jäädä ansioluettelosi vangiksi vain omien rajoittavien uskomustesi ja pelkojesi vuoksi?

Etsi ja löydä tukea uudelle polullesi, vaikka sinun ansioluettelo antaisi sinun ymmärtää olevasi ikuisesti vähemmän kuin mitä tavoitteesi edellyttävät. Tavoitteesi saa sisältää elementtejä, joita sinulla ei vielä ole hallussa. Jos sinulla olisi jo ne kaikki hallussa, tavoitteesi kulkisi jo tuonnempana.

Unelmien on tarkoituskin olla suurempia, laajempia ja värikkäämpiä kuin historiasi paperinmaksuiset kuvaukset voivat ikinä olla.

Jokaisen CV-saavutuksen, upean onnistumisen ja toteutuneen tavoitteen jälkeen sinussa syttyy todennäköisesti jälleen uusi unelma, joka ei vie sinua pienempään ja suppeampaan vaan jotain senhetkistä sinua suurempaa kohti.

Sitähän se elämä on.

Vai mitä mieltä olet?

Ehkä näiden pohjalta sait minusta jo orastavan kuvan intohimoisena ja innostavana, syvällisistä keskusteluista elämänvoimaa ammentavana päätöksenteon valmentajana!

Jos sinä kuitenkin preferoit lyhyitä, selkeitä vastauksia ”to the point”, ymmärrän täysin.

Been there, done that. 🙂

Vuosikausia kansainvälisten pörssikonsernien talousjohtajan ja KHT-tilintarkastajan rooleissa toimiessani olen tottunut tarvittaessa kiteyttämään faktat ja esittämään ne maalaisjärjellä ymmärrettävästi supernopeasti, ilman lillukanvarsia. En pidä teorisoinnista tai näennäisestä ’keskustelusta’, joka ei kuljeta meistä ketään yksilöinä eikä liiketoimintaakaan askeltakaan eteenpäin – tai syvemmälle.

Rakastan syvällisiä keskusteluja, joihin voi uppoutua myös loogisjärkevyyttä arvostavien kollegoiden ja yrityskumppanien kanssa. Katso vaikkapa tämä Rakkauden (r)evoluutio-blogikirjoitukseeni liittyvä video:

https://www.youtube.com/watch?v=lNqQaluNz58

Ja jos haluat tietää minusta siltikin sen suppean ja lyhyen ansioluettelo-kiteytyksen verran, hyppää suoraan tälle sivulle. Sieltä löydät ansioluetteloni listanomaisena yhteenvetona.

Antaako ansioluettelo liian suppean (ja tylsän) kuvan sinustakin?

Mielestäni ansioluettelo antaa liian helppoja (ja vähän tylsiä…) vastauksia ihmisille, jotka niitä lukevat.

Jos tyytyy helppoihin vastauksiin, niillä on taipumusta vain vahvistaa omia ennakko-oletuksia eri ammatti- tai koulutusryhmistä, eri toimialoista ja työhistorian aukoista tai näennäisistä kohokohdista.

Ansioluettelot ruokkivat stereotypioita sitä vahvemmin mitä lyhyempiä ne ovat.

Voi kuinka monta kertaa olen rekrytointitilanteissa saanut itseänikin (tai rekryäviä kollegoitani) muistuttaa tästä!

Muista, että Sinäkin olet ansioluetteloasi niin paljon enemmän!

Ansioluettelo tarjoaa nopean yleiskuvan henkilöstä – tai ainakin illuusion kaltaisen mielikuvan hänestä. Meillä ihmisillä on luontaista taipumusta saada kaipaamaamme varmuutta eli mielihyvää omien ennakkomielikuviemme vahvistuksista, joten sallittakoon menneisyyden koulutus- ja työsaavutusten listaaminen ansioluetteloidenkin muodossa meille kaikille yhä tälläkin vuosikymmenellä.

Esitteletkö itsesi koulutus- ja työkokemustaustasi kautta?

Koulutustaustasta esimerkiksi minä itse voisin sanoa olevani muun muassa Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, KTM (Kauppatieteiden maisteri) ja KHT (Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja). Ja monta muutakin asiaa.

Kuitenkin eri rooleissani pörssiyhtiöiden johtajana, yksityisyrittäjänä, hallituskumppanina ja yksilövalmentajana olen oppinut, että jokainen ihminen omaa aina paljon monipuolisemman potentiaalin kuin mitä heidän menneisyyttään kuvaavat tittelit ja ansioluettelot voisivat ennustaa.

Näin on myös minun kohdallani, vaikka itse omaa monipuolisuuttaan onkin vaikeinta hahmottaa tai sanoiksi pukea ennen kuin on tutkinut itseään systemaattisemmin. Ja ennen kaikkea hyväksyvämmin!

Oletko sinä tottunut esittelemään itsesi yksittäisen roolin tai osaamisesi rajaamana? Minä olen, ja siksi aiemmin välillä kipuilinkin kasvaessani yhä monipuolisemmille urille – ja niidenkin ulkopuolelle.

Koetko sinä, että sinun ansioluettelo on joko liian rajoittunut tai että jopa liian hienolta kuulostavat tittelisi estävät sinua kokeilemasta uutta, aloittamasta ”alusta”?

Haluaisitko olla harjoittelija uudella alalla, vaikka oletkin jo konkari monessa?

Vai kadutko menneisyyttäsi ja mietit, miksi sinä et ole jo konkari haluamallasi uudella uralla etkä kenties koe voivasi enää vaihtaa ammattia?

Ennen kuin soimaat itseäsi menneisyydestäsi saati vielä elämättömän tulevaisuutesi haaveistasi, niin pysähdy hetkeksi.

Vastaa itsellesi kolmeen kysymykseen:

  1. Kertooko sinun nykyhetkestäsi enemmän se mitä teit vuosikymmen sitten arkityöksesi vai ne unelmat, jotka sykkivät jo sisälläsi?
  2. Missä hetkessä uskallat sanoa olevasi jotain muuta kuin mitä olet oppinut kertomaan itsestäsi ehkä nuoruudestasi saakka?
  3. Missä tunnetilassa koet voivasi päästää irti omasta ansioluettelostasi ja astua sisään unelmiisi niin vahvasti, että rakennat niistä konkreettisia strategioita tavoitteitasi kohti?

Pitkään itsekin sidoin itseäni menneisyyteni saavutuksiin. Sidoin itseäni myös sellaisiin tavoitteisiin, joista aikoinaan haaveilin, mutta joista kasvoin ohi ja yli monin verroin vuosien mittaan.

Omista unelmistaankin saa päästää irti.

Ja se voi olla kipeämpi polku kuin uuden ”tutunkuuloisen tavoitteen” saavuttaminen.

Erityisesti omalla kohdallaan on usein vaikeinta katsoa ympärilleen muista kuin omasta lähtökohdastaan eli menneisyydestään käsin. Siksi henkilökohtainen valmentaja on tarpeen minullekin, vaikka minulla on hallussani jo valtava määrä mentaalivalmennusmenetelmiä ja hallitsen itsehypnoosinkin, kun opastanhan niiden pariin asiakkaitanikin omilla uniikeilla poluillaan.

Silti minäkin rakastan niitä hetkiä, kun minä saan sparrausta toiselta coachilta (yleensä priorisoin kyllä muita Kliinisiä hypnoterapeutteja, jotka pääsevät aidosti ”syvään päähän” eivätkä jätä asioiden käsittelyä vain tietoisen mielen tasolle).

Hypnoosi, hypnoterapia, NLP - Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, coach Kati Niemi

Missioni on auttaa Sinua, jotta Sinä et jumiudu samankaltaisiin rajoittaviin uskomuksiin etkä oman menestyksellisenkään menneisyytesi vangiksi!

Siirretään siis vihdoin sinunkin historiasi nyt sivummalle, ja katsotaan kahdestaan, miten saan auttaa Sinuakin juuri tässä nykyhetkessä – yhä merkityksellisempää tulevaisuuttasi varten!

Voimme yhdessä kirkastaa myös sen ”virallisemman ansioluettelon”, jotta sinun CV palvelee sinun tulevaisuuttasi enemmän kuin menneisyyttäsi.

Ota yhteyttä ja kerro avoimesti, miten saan auttaa Sinuakin saavuttamaan tavoitteesi!

Kannustaen vierelläsi,
Coach Kati

P.S. Lue lisää tarjoamastani valmennuksesta ja hypnoterapiasta, asiakaspalautteista.

P.P.S. Ja jos haluat lukea myös sen minun CV:n, löydät sen täältä.

HHJ, KHT, KTM, Executive Coach, Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

CV Kati Niemi: Työkokemus, Koulutus, Referenssit

Tällä sivulla voit tutustua ansioluettelooni (CV Curriculum Vitae) sekä hieman myös vapaa-ajan intresseihini. Executive Coach Kati Niemi CV: Tutkinnot ja koulutukset Aakkosjärjestyksessä: HHJ-koulutus (Hyväksytty Hallituksen

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota