HHJ, KHT, KTM, Executive Coach, Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

HHJ Hyväksytty Hallituksen Jäsen -koulutus: Kannattiko osallistua?

Laita hyvä kiertoon!

Syksyllä 2022 osallistuin Helsingin Kauppakamarin HHJ-kurssille (HHJ = Hyväksytty Hallituksen Jäsen), josta kerron sinulle hieman tässä artikkelissa.

Mikä on HHJ-kurssi, ja mikä siinä on parasta?

HHJ-kurssi on Kauppakamarin koulutus yritysten ja muidenkin organisaatioiden hallitustyöskentelyn parantamiseksi.

Suomalaisten yritysten menestymisen ja koko yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, että yhä useampaa yritystä johdettaisiin entistä ammattitaitoisemmin, kannattavammin ja vastuullisemmin.

Kauppakamarin tavoitteena onkin nostaa suomalaisten yritysten hallitustyöskentelyn tasoa, jotta hallituksesta olisi aidosti hyötyä yritykselle eikä se olisi vain ns. pakollinen paha tai kumileimasin, joka kuittaa lakisääteiset muodollisuudet pois päiväjärjestyksestä.

Mielestäni olikin ihan parasta, kun parhaimmat kouluttajat HHJ-kurssilla kertoivat kärjistäviä esimerkkejä ja myös niitä mainiolla tavalla varoittavia kauhutarinoita, joista osasta saa lukea yleensä vain jälkikäteen joko lehtilööpeistä tai käräjäoikeuden tuomioista. Ja useimmat jutut jäävät nousematta julkisuuteen.

Ne ovat juuri sentyyppisiä caseja, joiden lukeminen uutisista nostaa helposti stressin pintaan hallituksen jäsenellä, toimitusjohtajalla tai esim. tilintarkastajalla. (Lue esim. artikkelini Hallituksen jäsenen vastuiden stressaavuudesta täällä)

Mutta oliko HHJ-kurssi vain kelpo viihdettä ja mukavia uusia tuttavuuksia, vai saako siitä myös jotain oikeasti uutta arvokasta oppia, vaikka olisikin ollut pitkään yritysmaailmassa mukana ja joko hallituksen jäsenenä / puheenjohtajana tai muuten työskennellyt läheisesti hallituksen kanssa?

Mitä HHJ-koulutus antaa kokeneelle johtajalle?

Kauppakamari on mielestäni erinomaisen hyvin paketoinut hallitustyöskentelyn kannalta relevantit asiat selkeäksi koulutuskokonaisuudeksi, ja ottanut ihan riittävällä tavalla huomioon HHJ-kurssille osallistujien pääsääntöisesti pitkän työhistorian ja monipuolisen osaamisen.

Suurin osa meistä olikin mukana jo vähintään parissa hallituksessa, osalla oli useita omia firmoja tai hallituspaikkoja.

Koska jokaisen osallistujan kompetenssitausta oli erilainen, ymmärrettävästi välillä startattiin melko perusjutuista, mutta silti jokaisesta koulutuspäivästä sai uusia oivalluksia.

Ja vähintäänkin lisää intoa hallitustyöskentelyyn! 🙂

Omasta mielestäni HHJ-kurssi oli mielenkiintoinen ensisijaisesti vahvojen esiintyjien ja käytyjen keskustelujen ansiosta. 

Lakisääteiset faktathan voi kuka tahansa päntätä Finlexistä ja opiskella harmaatkin alueet alan kirjallisuudesta, mutta aitoja yrityscaseja ja varsinkin niiden hallitustyöskentelyn tai strategisen johtamisen kompastuskivistä käytyä keskustelua ei korvaa pelkät lukukinkerit. 

Lisäksi yritysvierailut pienryhmissä olivat antoisia monen muunkin kuin minun mielestä! Pääsimme muutamaksi tunniksi mm. arvioimaan erään yrityksen hallitustyötä, minkä pohjalta esitimme johtopäätöksemme ja suosituksemme kyseisen yrityksen hallitustyöskentelyn ja strategisen johtamisen (mm. omistajastrategia vs liiketoimintastrategia, roolitukset…) parantamisesta sitten muullekin HHJ-koulutusryhmälle.

HHJ, KHT, KTM, Executive Coach, Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

CV Kati Niemi: Työkokemus, Koulutus, Referenssit

Tällä sivulla voit tutustua ansioluettelooni (CV Curriculum Vitae) sekä hieman myös vapaa-ajan intresseihini. Executive Coach Kati Niemi CV: Tutkinnot ja koulutukset Aakkosjärjestyksessä: HHJ-koulutus (Hyväksytty Hallituksen

Vaikka olisit pitkän linjan johtaja, niin ehdottomasti HHJ-kurssille kannattaa osallistua, jos hallitustyö kiinnostaa sinua aidosti. Kurssihan ei ole luonnollisesti mikään superedullinen ja aikaakin asioihin paneutumiseen ja ryhmätyöhön menee, joten ennen HHJ-kurssille ilmoittautumista varmista kuitenkin ensin oma motivaatiosi, jotta homma ei jää sitten turhanpäiten kesken tai liian vähälle fokukselle arjen muiden kiireiden keskellä. 

HHJ-kurssia voin suositella sinulle myös siinä tapauksessa, jos olet yrityksen pää- tai vähemmistöomistaja ja mietit, miten ehkäpä ylipäätään kannattaisi startata kunnon hallitustyöskentely tai miten parantaa nykyisen hallituksen toimintatapoja ja kehittää hallituksen kokoonpanoa + roolituksia niin, että hallituksen kokoukset veisivät yritystäsi aidosti eteenpäin.

HHJ-kurssilta saat oivalluksia ja ideoita sekä niitä omassa luokassaan mainioita ”varoittavia esimerkkejä” 🙂

 

Mitä Hyväksytty Hallituksen Jäsen -koulutus sisältää käytännössä?

HHJ-kurssilla käsiteltäviä asioita ovat mm.:

 • Omistajastrategia vs Liiketoimintastrategia suhteessa hallituksen vastuuseen
 • Hallituksen rooli yrityksen strategiaprosessissa
 • Corporate Governance, ESG & vastuullisuus
 • Hallituksen juridinen vastuu
 • Hallituksen tuoma lisäarvo
 • Riskienhallinta ja talousasiat
 • Osakas- ja johtajasopimukset
 • Hallituksen kokoonpano ja hallitusjäsenten kompetenssit
 • Hallituksen toimintatavat, tehokkuus ym.
 • Yhteistyö ja viestintä sekä hallitusjäsenten kesken että mm. omistajien, toimitusjohtajan, muun johdon ja tilintarkastajien kanssa
 • Yritysvierailulla hallitustyön arviointi (ryhmätyö; lue lisää ylempänä)
 • Käytännön kysymyksiä & keskustelua kokemuksista erilaisten organisaatioiden hallitustyöstä ja hallituksen roolista yrityksen eri vaiheissa.

Kenelle kurssi on suunnattu?

HHJ-kurssista on hyötyä kaikille laadukkaasta ja vastuullisesta hallitustyöskentelystä kiinnostuneille yrittäjille ja (lähtökohtaisesti pitkän linjan) johtajille.

Minun HHJ-kurssillani oli sekä yrittäjiä että kokeneita johtajia, jotka toimivat tai haluavat jatkossa toimia myös hallituksen jäsenenä tai tarvitsevat nykyisessä työtehtävässään palkkajohtajana hallitustyöskentelyn syvällisempää ymmärtämistä. 

Toimialoja oli edustettuna laidasta laitaan, mutta ehkäpä eniten korostui pankkisektori. Sijoittajille ja rahoittajillehan on ensisijaisen tärkeää pystyä luottamaan laadukkaaseen hallitustyöskentelyyn ja corporate governanceen, joten luonnollisesti heidän on tärkeää tietää mm. lakisääteiset velvollisuudet ja osata kysyä niitä oikeita kysymyksiä varsinkin mahdollisen tiukan paikan tullen.

Alkuesittäytymisten perusteella kuitenkin hieman yllätyin, kun taisin olla ainakin meidän HHJ-kurssilla ainoa KHT-tilintarkastaja – talousjohtaja. Ja ymmärrettävästi ainakin se ainoa bisnesmaailman hypnoterapeutti / NLP Trainer -Executive Coach 🙂 Varsinkin talousjohtajien vähyydestä yllätyin.

Toisaalta KHT-tilintarkastajiahan sitoo riippumattomuussäädökset, jos he ovat tilintarkastajan roolissa ja silloin hallitusjäsenyydet voivat aiheuttaa turhia sidonnaisuuksia heille. Näin entisenä KHT-tilintarkastajana kieltämättä kyllä itsekin harkitsin etukäteen sitä, että saankohan tuosta koko HHJ-kurssista ”mitään” irti (tai minun kartallani riittävästi uutta), kun tuo koko lakisääteinen puoli, talous, riskienhallinta, corporate governance ym on tullut päntättyä jo aikoinaan ja lisäksi olen käynyt näitä asioita läpi jatkuvasti työkseni yli 20 vuoden ajan…

Mutta kuten sanottua: ainakin ne raflaavimmat käytännön kokemukset olivat mielenkiintoista antia koko koulutuksen ajan 🙂  Ja ainahan se on hyvä välillä käydä freesaamassa omaa osaamistaan myös vanhoista jutuista. Ja hyviä esiintyjiä on aina kiva kuunnella, vaikka asia ei olisikaan nyt niin superuutta joka kerta.

Jos muuten minun taustani ei ole sinulle vielä tuttu, niin voit lukea minun CV:n täällä. Kerron siellä tutkintojeni ja muiden koulutusteni sekä työhistoriani lisäksi myös hieman vapaa-ajan intresseistäni, jos sinäkin olet kiinnostuneempi enemmän ihmisistä persoonina kuin heidän titteleistään…? 🙂

Missä HHJ-kurssi järjestetään etänä ja/tai paikan päällä?

Kurssin pääorganisoija koko Suomen tasolla on Tampereen Kauppakamari, mutta HHJ-koulutukset järjestetään toki paikkakunnittain. Myös etäosallistuminen on mahdollista.

Jos olet kiinnostunut HHJ-kurssista, voit lukea lisää täällä.

Intoa opintoihin!

Kati Niemi NLP-valmentaja, Hypnoterapeutti, Kirjailija

Inspiroiden,

Executive Coach Kati
[email protected]

HHJ, KHT, KTM, Executive Coach, Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

CV Kati Niemi: Työkokemus, Koulutus, Referenssit

Tällä sivulla voit tutustua ansioluettelooni (CV Curriculum Vitae) sekä hieman myös vapaa-ajan intresseihini. Executive Coach Kati Niemi CV: Tutkinnot ja koulutukset Aakkosjärjestyksessä: HHJ-koulutus (Hyväksytty Hallituksen

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota