Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach Kati Niemi

Osuuspankin edustajiston vaalit 2022: Uudenmaan OP-edustajisto

Laita hyvä kiertoon!

Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 ovat käynnistyneet! Olen ehdokkaana Uudenmaan Osuuspankin edustajistoon numerolla 149 Helsingin vaalipiirissä (asun vuoroviikoin Espoossa ja Sipoossa).

OP-edustajiston vaaleissa äänioikeutettuja ovat Osuuspankin omistaja-asiakkaat, joiden valitsemat edustajat huolehtivat pankin ja sen asiakasomistajien eduista. Osuuspankin edustajiston vaalien äänestysaika on 7-17.11.2022. Käytäthän äänioikeuttasi aktiivisesti näissäkin vaaleissa ja vaikutat sitä myöten omankin arkesi sujuvuuteen jatkossa!

Minut löydät Uudenmaan Osuuspankin vaalikoneesta ehdokasnumerolla 149. Vaalipiirini on Helsinki, asuinpaikkani on vuoroviikoin Espoo ja Sipoo.

Jos olet Uudenmaan Osuuspankin omistaja-asiakas, saat viestin äänestyksen alkamisesta OP-mobiilipankissasi ja OP.fi-nettipankissa.

Uudenmaan Osuuspankin edustajiston vaalien 2022 vaalikone-vastaukseni ja oma taustani yksityiskohtaisemmin

OP-edustajiston vaalien 2022 vaalikone salli ymmärrettävästi vain lyhyen vastaukseni siihen, miksi asetun ehdokkaaksi Osuuspankin edustajiston vaaleissa. Vaalikoneen vastaustilan rajallisuuden vuoksi avaan sinulle ajatuksiani ja kokemustaustaani tarkemmin nyt tässä artikkelissa.

Osuuspankin edustajiston vaalikonevastaukseni oli lyhyesti:

Monipuolisempien digipalveluiden helppokäyttöisyys, myös henkilökohtaisen palvelun saatavuus ja mm. pienyrittäjien tarpeet. Vastuullinen kannattavuus.

Minun pääteemat OP-edustajiston vaaleissa syksyllä 2022

Osuuspankin edustajiston vaalien vaalikone salli edellä mainitusti vain parin lyhyen lauseen (150 merkin pituisen) vastauksen sille, miksi asetun ehdokkaaksi näissä vaaleissa, joten alempana tällä sivulla on tarkempi kuvailu näistä pääteemoistani:

Kun haluat vaikuttaa omiin tuleviin pankkipalveluihisi – olivatpa ne siellä netissä, puhelimitse tai kasvotusten, nämä Osuuspankin edustajiston vaalit ovat sinulle nyt se paras paikka äänestää omalta osaltasi.

Mihin sinä näet maailman olevan menossa?

Onko suunta sinun näkökulmastasi oikealla, kestävällä polulla?

Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 Uusimaa - Vaalikone: Ehdokas #149 Kati Niemi (KTM, talousjohtaja, yrittäjä)
Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 Uusimaa - Vaalikone: Ehdokas #149

Helppokäyttöiset, monipuoliset digipalvelut ja henkilökohtainen palvelu täydentävät toisiaan

On selvää, että varsinkin pankkimaailma on jo digitalisoitunut ja varsinkin pitkällä aikavälillä – kun huomioidaan lapsemme ja lapsenlapsemme – digi on tullut jäädäkseen.

Vaikka digipalvelujen monipuolistaminen on ensisijaisen tärkeää Osuuspankin pitkän aikavälin strategiassa, kaikessa IT-kehityksessä tulee ottaa huomioon palvelujen helppokäyttöisyys.

Coaching Kati Niemi, Keskusteluapua netissä, Etävalmennus henkiseen itsensä kehittämiseen

Vaikka aikaisemmin digipalveluja kehitettiin monillakin toimialoilla tehokkuus ja tekniikan ilosanoma edellä, nykyisin on ymmärrettävä se olennaisin: digipalvelujakin tulee luoda niiden todellisten käyttäjien tarpeet edellä. Tekniikan tulee palvella ihmisiä eikä toisinpäin.

Vaikka itse tykkäänkin hoitaa henkilökohtaiset ja yritykseni talousasiat mahdollisimman pitkälti mobiilipankissa ja muilla digipalveluilla, ei silti pidä olla mikään itseisarvo, että pankkimaailmassakaan kaikki on vain ja ainoastaan digimuodossa, ja että ikäänkuin etäpalvelut olisivat vastaus kaikkiin pankkipalvelutarpeisiimmekaan tällä elämänmittaisella taipaleellamme. Tarvitaan myös henkilökohtaista palvelua, joka kannattaa integroida toki myös niihin nettipankkipalveluihin. Aidosti asiakaslähtöisesti.

Jotkut saattavat ajatella, että ainoastaan ne vanhukset, joilla ei ole älykännykkää tai eivät ole harjaantuneita netin käytössä, tarvitsisivat henkilökohtaista palvelua, mutta todellisuudessa myös meillä nuoremmilla on tarvetta henkilökohtaiseen pankkipalveluun.

Vaikka käytämme myös mobiilipankkia ja muita digipalveluja.

Ja joskus tarve henkilökohtaiseen palveluun voi tulla akuutistikin, ihan tavallisen arjen keskellä. Oman yrityksen, työpaikan tai henkilökohtaisen talouden hoitamiseen liittyen.

Osuuspankin edustajiston vaalit 2022: Ehdokas Kati Niemi ja yrittäjän arki

Vaikka on mahtavaa, että lähes kaikki pankki- ja vakuutuspalvelut voi hoitaa netissä tai mobiilipankissa, on yhä tarvetta myös henkilökohtaiselle palvelulle – joskus akuutistikin.

Esimerkiksi näin ihan tavallisen asuntovelallisen näkökulmasta nostan henkilökohtaisen palvelun tehokkuuden esille siltä osin, että vaikkapa niitä asuntokauppoja on mahdotonta lähteä tekemään tai edes hintatarjousta antaa kiikarissa olevasta asunnosta, jos pankki ei saa ajoissa aikaiseksi lainalupaustaan asiakkaalle. Asuntolainatarjous on saatava nopeasti ja luotettavilla lainaehtojen kuvauksilla jouhevasti myös viikonloppuisin tai arki-iltaisin, sillä silloinhan niitä asuntokauppatarjouksiakin käytännössä jätetään. 

Asuntokauppa esimerkiksi täällä pääkaupunkiseudulla käy paikoin niin kuumana, että parhaat asunnot viedään käsistä jo ennen ensiesittelyä ja sitova tarjous on pystyttävä jättämään heti, kun löydät perheellesi hyvän asunnon.

Muuten olet ulkona kilpailusta.

Tämä konkretisoituu esimerkiksi siinä, minkä pankin palveluja kehutaan (tai ei kehuta) sekä ystäville että työpaikkojen kahvipöydissä, joissa myös ne monille pankeille tärkeät yrityspäättäjät istuvat.

Ja kuten sanonta kuuluu: paha sana kiirii kauemmas – myös pankkipalvelujen kohdalla.

Jotta Osuuspankki erottuu edukseen muista pankeista, sen on muistettava myös tähän henkilökohtaiseen palveluun panostaminen joustavasti, nopeasti ja luotettavasti eri ikä- ja asiakasryhmille

Jotkut pankit vaikuttavat panostavan lähinnä suurasiakkaisiin ja jättävät henkilöasiakkaiden palvelun vähemmälle, mutta ovathan myös esimerkiksi monien pankkien hanakkaasti tavoittelemien suurten yritysten edustajat myös niitä yksityishenkilöitä, joilla on yksityisten pankkipalvelujen tarpeita – kuten vaikkapa sitä asuntolainaa. Eli heidänkään kohdalla ei ole kyse pelkästään hyvistä sijoituspalveluista.

Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach, Tietokirjailija Kati Niemi

Joskus henkilökohtainen pankkipalvelu voi tarkoittaa sitä, että tuon henkilökohtaisen palvelun saa siellä netti- tai mobiilipalvelun yhteydessä live chat -neuvontana ilman pitkiä odotusaikoja. Joskus se tarkoittaa puhelinpalvelua, tai konkreettista pankkikonttorissa käyntiä.

Toisinaan on mietittävä myös niitä käytännön elämäntilanteita, joissa käynnin pankkikonttoriin ei pitäisi olla pakollista, vaan esim. henkilötunnistamiset tulee pystyä hoitamaan netissä kätevästi kiireisen arjen keskellä.

Esimerkiksi kiireisen lapsiperheen äidin tai isän tulee pystyä hoitamaan lastensa pankkipalveluita mahdollisimman jouhevasti netissä. Ei ole nimittäin ollut vain yksi eikä kaksi kertaa, kun minunkin teinipoikien pankkikortti on mennyt rikki tai hävinnyt, ja sitten yhdessä ex-puolison kanssa mietimme muiden kiireidemme keskellä, että kumman vuoro olisikaan taas käväistä siellä pankkikonttorissa toimistoaikoihin…

Onneksi sekin on edistynyt Osuuspankissa hyvin viime vuosina, mutta tämänkaltaisia käytännön ongelmatilanteita pitää pystyä hoitamaan tarvittaessa nopeasti ja joskus tosiaan myös siellä pankin toimipisteessä käymällä. 

Kaikissa pankeissa tämänkaltaiset tilanteet eivät hoidu hyvin. 

Jouhevat pankkipalvelut voivat osaltaan edistää ns. ruuhkavuosiaan elävienkin kevyempää, vapaammin sujuvaa arkea, ja sitä kautta niiden eri-ikäisten lastenkin hyvinvointia. Koko yhteiskunnan tasolla.

Pankkipalveluiden tulisi sujua helposti ja nopeasti, stressaamatta asiakkaita heidän työpäivien aikana tai kotona iltaisin ja viikonloppuisin.

Hypnoosi, hypnoterapia, NLP - Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, coach Kati Niemi

Siksi intuitiivisesti helppokäyttöisten eli luonnollisesti näppärien mobiili- ja nettipalvelujen lisäksi myös henkilökohtaisen, tarvittaessa kasvotusten tapahtuvan palvelun joustavuus ja saatavuus myös iltaisin ja viikonloppuisin tulee pystyä järjestämään. Kaikki eivät pääse keskellä työpäivän juoksemaan pankkiasioilla.

Pankkipalvelujen kehittäminen kestävästi ja kannattavasti – vastuullisesti eri asiakasryhmien tarpeet huomioonottaen. Se on myös sosiaalista vastuuta parhaimmillaan, ja keino toimia yhteiskuntavastuullisesti, mistä pääsemmekin seuraavaan pääteemaani: vastuullisuuden eri näkökulmiin. 

Nimittäin nämä Osuuspankin edustajiston vaalit ovat sinulle nyt hyvä mahdollisuus vaikuttaa myös kestävään kehitykseen Suomessa pitkällä aikavälillä.

Vastuullinen pankkitoiminta ei tarkoita pelkästään ympäristövastuullisuutta.

OP-edustajiston vaalikoneessa oli pari kysymystä vastuullisuudesta. Toisessa viitattiin mm. vihreän asuntolainan tarjoamiseen, ja toinen kysymys oli yleisluontoisempi.

Vaalikoneen kysymysten asettelu oli sellainen, että niihin oli melko vaikeaa saada aidosti täysin erilaisia, äärilaitojen vastausvaihtoehtoja. Mietin varsinkin tuon yleisluonteisemman vastuullisuus-vaalikonekysymyksen kohdalla sitä, että kuka voisi edes olettaa, että Osuuspankilla ei pitäisi olla vastuullisuusstrategia (kuten muutkin strategiat) kunnossa tai että vastuullisuus ei olisi tärkeää? Onhan vastuullinen yritystoiminta jo hyvän hallintotavankin (corporate governance) perusedellytyksiä.

Osuuspankin edustajisto koostuu asiakasomistajista, joiden tulee noudattaa hyvää hallintotapaa ja sen vaatimuksia Suomessa. Vastuullisuutta ei siis kenenkään pidä vähätellä – varsinkaan jos on päättänyt asettautua ehdolle tähän vastuulliseen hallintotehtävään. 

Jos olet Osuuspankin asiakasomistaja, nämä Osuuspankin edustajiston vaalit ovat sinulle nyt syksyllä 2022 oiva mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten vastuullisesti pankkitoimintaa Suomessa kehitetään jatkossa. Osuuspankkihan toimii osaltaan myös yhteistyössä muiden pankkien kanssa, kun suunnitellaan pitkän aikavälin kehityssuuntia kaikkien pankkien välisessä maksuliikenteessä – ihan maailmanlaajuisestikin.

Ja pankit ovat tärkeässä roolissa siinä, miten yritystoimintaa ylipäätään Suomessa ohjataan. Rahoitus on usein erittäin tärkeä vipuväline isompienkin laivojen luotsaamiseksi pitkällä aikavälillä parhaaseen suuntaan.

Vastuullisuus on itselleni erittäin tärkeä aihe sekä omien arvojeni että myös työkokemukseni kautta, eikä vastuullisen liiketoiminnan eri näkökulmia voi jättää huomioimatta pitkän aikavälin kestävän kannattavuudenkaan näkökulmasta.

Osuuspankin edustajisto vaalit 2022: OP-edustajiston vaaliehdokas Kati Niemi, Espoo, Uusimaa

Liian usein vastuullisuudesta puhuttaessa ajatellaan kuitenkin lähinnä ympäristövastuista huolehtimista, mihin mm. niin sanottu vihreä rahoitus (esim. OP-vaalikoneessa esitetty, edellä mainitsemani vihreä asuntolaina) tarjoaa osaltaan ratkaisuja. 

Viimeistään nykyinen energiakriisi on osoittanut jokaiselle suomalaiselle, että ei ole yhdentekevää, minkälaisiin energiainvestointihankkeisiin suomalaiset pankit myötävät pitkä- tai lyhytaikaista rahoitusta ja minkälaisilla lainaehdoilla

Pankeilla, kuten muillakin merkittävillä yhteiskunnallisilla toimijoilla, on vaikutusvaltaa siihen, mihin koko Suomea loppujen lopuksi ohjataan. Minkälaista Suomea rakennamme lapsillemme ja lastenlapsillemme esimerkiksi tässä ailahtelevan kaasu- ja öljyntuottajasuurvaltion naapurissa?

Vastuullisuuden ei pitäisi olla enää kenellekään suomalaiselle pelkkää teoreettista sanahelinää, vaan aidosti vastuullisia, yhteiskunnallisestikin kestäviä päätöksiä myös Osuuspankin pitkän aikavälin kannattavan liiketoimintastrategian toteuttamiseksi.

Vastuullisuudessa tulee siis sen ”perinteisemmän” ympäristövastuun lisäksi ottaa huomioon yhä vahvemmin myös mm. yhteiskuntavastuu ja sosiaalinen vastuullisuus, mikä tarkoittaa esimerkiksi edellä mainittujen digipalvelujen kehittämistä eri asiakas- ja ikäryhmät sekä palvelujen esteettömyys-näkökohdat huomioonottaen.

Yrittäjyys: Myös pienyrittäjien tarpeiden huomioon ottaminen on tärkeä osa yhteiskuntavastuuta koko Suomen tasolla pitkällä aikavälillä.

Sen lisäksi että olen talousjohtajana ja myös auktorisoituna KHT-tilintarkastajana päässyt kehittämään useiden erikokoisten ja eri toimialoilla toimivien yritysten toimintaa yli 20 vuoden ajan, olen toiminut liiketoimintajohdon valmentajana (executive coach) ja hyvinvointialan yrittäjänä vuodesta 2007 alkaen.

Hyvinvointiyrittäjä, Coach Kati Niemi (Espoo, Sipoo, pääkaupunkiseutu, Uusimaa)

Yrittäjien asiat ovat siis lähellä sydäntäni aivan luonnollisesti omankin yritykseni käytännön pankkiasioiden hoitamisen tiimoilta.

On selvää, että useimpien suurten pankkien liiketoiminnallisesti kannattavana strategiana on huolehtia ensin siitä, että pankille tärkeimmät eli käytännössä kannattavimmat asiakkaat saavat mahdollisimman hyvät pankkipalvelut. Tämä on käytännössä tarkoittanut sitä, että kaikki pankit Suomessakin panostavat paljon suuriin yrityksiin ja julkishallintoon

Tämä on auttanut siinä, että Suomessa yritysten maksuliikenne toimii paljon jouhevammin kuin monessa muussa maassa ja me suomalaiset voimme olla siitä myös ylpeitä. Harva suomalainen edes tietää, että esimerkiksi USAssa edelleen tänä päivänäkin valtavia maksusuorituksia pyöritellään vanhanaikaisilla shekeillä eli isot rahat liikkuvat ihan vaan perinteisessä paperipostissa muun mainospostin joukossa eikä pankki- ja kirjanpitojärjestelmien välisillä tiedostosiirroilla.

Toisaalta esimerkiksi Kiinassa ollaan jo edellä Suomea näissä maksuasioissa, eli kehitystä tulee tapahtua myös täällä edelleen. Kestävä kehityshän on jatkuvaa myös palvelukehityksessä.

Kuitenkin suurasiakkaiden ja esim. keskisuurten yritysten tarpeiden lisäksi suomalaisten pienten yritysten ja yksinyrittäjien pankkitarpeet on otettava huomioon. Pienyrittäjät luovat työpaikkoja ja paikallista hyvinvointia sen lisäksi että he työllistävät itsensä, mutta varsinkin pienten yrittäjien ja mm. yksinyrittäjien tarpeet on turhankin helppoa ohittaa suurissa pankeissa, jotka fokusoivat ”suuret edellä”-ajatteluun muiden kilpailevien pankkien mukana.

Johtajan coaching: Miten löytää itsellesi sopiva hyvä coach? (Executive coach, Johdon valmennus)

Omistaja-asiakkaana, suurten kansainvälistenkin konsernien talousammattilaisena toimineena ja myös näin pienyrittäjän roolissani haluan edistää myös pienten yritysten näkökulmien huomioon ottamista Osuuspankissa. Toki Osuuspankin tulee huolehtia kestävästä kannattavuudestaan suurasiakkaidenkin tehokkaana palveluntarjoajana – sekin on koko OP-asiakasomistajakunnan eduksi pitkällä aikavälillä.

Osuuspankin kannattavuus ja kestävä kehitys pitkällä aikavälillä

Moni asiakasomistaja, joka on äänioikeutettukin näissä vaaleissa, ei välttämättä tiedä, mistä OP:n edustajisto vastaa käytännössä ja miksi Osuuspankin edustajiston vaalit ylipäätään järjestetään. Voit lukea edustajiston roolista lisää Osuuspankin nettisivulta.

Osuuspankin edustajiston tärkeimpiin tehtäviin kuuluu mm. tilinpäätöksen hyväksyminen. Osuuspankin hallituksen ja johdon vastuulle kuuluu tilinpäätöksen laatiminen toki lakisääteiset seikat huomioon ottaen, mutta lisäksi heidän vastuullaan on huolehtia Osuuspankin pitkän aikavälin riittävästä kannattavuudesta. Kaikkien omistaja-asiakkaiden etu on se, että Osuuspankin pankkitoimintaa pyöritetään kustannustehokkaasti, vaikka voittoa ei varsinaisesti maksimoitaisikaan – ainakaan vastuullisuuden ja laadukkaan asiakaspalvelun kustannuksella.

Kannattavan liiketoiminnan luomisessa tulee OP:n omistaja-asiakkaiden tarpeiden lisäksi ottaa huomioon myös ne, jotka eivät vielä ole Osuuspankin asiakkaita. Siksi OP-edustajiston vaalikoneen kysymys siitä, pitäisikö OP:n uudet palvelut tarjota aina ensin omistaja-asiakkaille, oli  tavallaan melko mielenkiintoinen. Pankkipalvelujahan ei ole kokonaistaloudellisesti kannattavaa kehittää pelkästään omistaja-asiakkaiden todennäköisesti hyvinkin erilaiset tarpeet edellä, vaan ensisijaista on huolehtia pankin kokonaiskannattavuudesta myös palvelujen ja tuotteiden kehittämisessä, tuottamisessa ja markkinoinnissa.

Osuuspankin edustajisto ei voi ajaa vain yksittäisen omistaja-asiakkaan etua, vaan on otettava huomioon pankin kokonaistaloudellinen etu. Se on lopulta jokaisen omistaja-asiakkaankin eduksi.

Sen lisäksi että se on juuri sitä vastuullista liiketoimintaa, jota Osuuspankin hallituksen ja johdon on luotava toiminnallaan. 

Siksi olen nyt ehdolla OP:n edustajistoon. Haluan omalta osaltani edistää vastuullista pankki- ja liiketoimintaa Suomessa. Loppupeleissä koko Suomen eduksi.

Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach Kati Niemi

Oma taustani

Muun muassa näihin teemoihin olen perehtynyt jo aikaisemmin erittäin syvällisesti, kun olen toiminut monien pienten ja suurten yritysten, kuntien, kuntayhtymien ja yleishyödyllisten yhteisöjen (yhdistykset, säätiöt) talouden, hallinnon ja liiketoimintaprosessien kehityksen parissa yli 20 vuoden ajan. 

Talouteen ja hallintoon liittyvät koulutukseni ovat:

  • KTM (Laskentatoimen ekonomi)
  • KHT (ylin tilintarkastajatutkinto Suomessa)
  • HHJ (Hyväksytty Hallitusjäsen-koulutus).

 

Olen ollut hyvinkin lähellä pankkitoimintaa, maksuliikennejärjestelyjä ja rahoitusta monella toimialalla. Ja itseasiassa olenhan ollut myös eräässä pankissakin kesätyöntekijänä ekonomiopintojeni aikaan 🙂

Asetuin ehdolle Osuuspankin asiakasomistajien muodostamaan edustajistoon voidakseni antaa osaamiseni koko Osuuspankin eli meidän kaikkien asiakasomistajien yhteiseksi eduksi. Haluan vaikuttaa itselleni tärkeisiin asioihin ja tehdä hyvää myös tällä tavalla.

OP-edustajiston vaalien äänestys marraskuussa: Ehdokasnumeroni on 149.

Osuuspankin omistaja-asiakkaiden muodostaman edustajiston vaalien äänestys alkoi maanantaina 7.11. klo 8 ja päättyy torstaina 17.11. klo 16. 

Toivon sinun käyttävän äänioikeuttasi näissäkin vaaleissa tärkeiden asioiden edistämiseksi. Minut löydät Uudenmaan Osuuspankin edustajiston vaalit -vaalikoneesta ehdokasnumerolla 149

Vaalien tulos julkistetaan perjantaina 2.12.2022.

Toivotan onnea näihin Osuuspankin edustajisto-vaaleihin kaikille hyville OP-vaaliehdokkaille – kenties siis myös mahdollisille tuleville yhteistyökumppaneilleni!

Kati Niemi NLP-valmentaja, Hypnoterapeutti, Kirjailija

Yhteistyöterveisin,

Uudenmaan Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 -ehdokas #149 Kati Niemi 
KTM, KHT, talousjohtaja, hyvinvointiyrittäjä, asuntovelallinen perheenäiti (Espoo/Sipoo, Osuuspankki Uusimaa – Helsingin vaalipiiri)

Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 Uusimaa - Vaalikone: Ehdokas #149 Kati Niemi (KTM, talousjohtaja, yrittäjä)
Osuuspankin edustajiston vaalit 2022 Uusimaa - Vaalikone: Ehdokas #149

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaista inspiraatiota